Processed with Rookie Cam
in , ,

Uzakyol Vardiya Mühendisi (3. Müh.) Öznur GÜLEN

Öncelikle bize biraz kendinizden bahsedip eğitim ve iş hayatınıza değinebilir misiniz?

Merhaba. İsmim Öznur Gülen, 1994 Bolu doğumluyum. Üniversite’ye kadar olan eğitimimi Bolu’da tamamladım. 2012 Yılında İTÜ Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği bölümünü kazandım ve 2017 yılında eğitimimi tamamlayıp mezun oldum. İş hayatına, uzun dönem deniz stajımı da tamamlamış olduğum ARKAS Denizcilikte, 3.Mühendis olarak başladım. Burada 3 kontrat tamamladım. Daha sonra Active Denizcilikte, kara bölümünde, Technical Officer olarak 1 yıl görev yaptım. Şuanda Navigator Gas şirketinde 3.Mühendis olarak çalışmaktayım.

Neden bu mesleğe yöneldiniz? Bu mesleğe yönelmenizde çevrenizden aldığınız tepkiler nelerdi?

Doğrusu üniversiteye hazırlandığım dönemde denizci olmak gibi bir hayalim yoktu. Bir öğretmenimin tavsiyesi üzerine bölümü yazdım ve kazandım. Ailem ve çevremde denizcilik ile ilgili bilgi sahibi olan kimse yoktu, benimle birlikte herkes tanıştı diyebilirim. Halen herkesin ilgisini çeken ve hatta bir miktar da yadırgadığı bir mesleğim var.

Üniversite yıllarınız da ‘denizde kadın’ fikirleri ve tepkileri nasıldı? Bu tepkiler doğrultusunda hiç ben yapamayacağım dediğiniz zaman oldu mu ve bu insanlara karşı kendinizi nasıl kanıtladınız?

Fakülteye başlamak için yapılan mülakatlardan başlayarak, eğitim ve iş hayatımın her döneminde, sıklıkla ‘denizde kadın’ karşı fikirleri, eleştirileri ve sürekli kendimi kanıtlama çabası ile yüz yüze olduğumu maalesef söyleyebilirim.

Tepkiler sebebi ile asla ve hiçbir zaman ben yapamayacağım demedim. Tam tersine, bu beni her zaman tetikledi. Hedefim ilk günden beri aslında net ve basitti: mesleğimde başarılı olmak. Bu konuda önüme konulacak hiçbir taş ve hiçbir eleştirinin bana engel olamayacağını her zaman hatırlattım kendime.

Gemiye adım attığımız anda, kadın zabitler olarak, herkesin aklındaki ‘Acaba yapabilir mi? Ya da daha kötüsü ‘Yapamaz’ önyargıları ile karşılaşıyoruz. Bu tereddüt erkek zabitler için genelde yok. Ne yazık ki gemide karşılaştığımız her yeni insana ‘Ben yapabilirim, ben zayıf değilim, ben de normal bir çalışanım’ mesajını vermeye çalışıyoruz ve gerçekten bu çok yorucu oluyor. Ben genelde insanların önyargılarına ve bakışlarını görmezden gelmeye çalışarak işime odaklanıyorum. Özellikle bir açıklama yapmaya çalışmıyorum kimseye, zamanla işimle kendimi tanıtıyorum. Tabii her zaman mümkün olmuyor. Bazen gerçekten sabit fikirli ve çözümsüz insanlarla karşılaşabiliyoruz.

Erkeğin egemen olduğu denizcilik sektöründe bir kadın olarak pozitif veya negatif bir ayrımcılıkla karşılaştınız mı? Karşılaştıysanız eğer bu durumda neler yaptınız?

Erkeğin egemen olduğu deyimini doğru bulmuyorum. Sadece erkek oranının yüksek olduğu bir mesleğimiz var. Okullardaki öğrenci sayısı ile orantılı olarak elbette erkek çalışan sayısı yüksek. Staj dönemimde ve mesleğimin ilk dönemlerinde, birçok şirketten ‘kadınlarla çalışmıyoruz’ cümlesini duydum. Bu tabiî ki staj ve iş arama dönemimi oldukça zorlaştırdı. Son 1 yıldır bu baskıyı daha az hissettiğimi söyleyebilirim. Karada görev yapmış olmamın da etkisi var elbette. Ama son yıllarda, Türkiye’de Yakamoz Deniz ve Kadın Sempozyumu, Shefarers gibi etkinlikler hem de IMO ‘nun 2019 yılındaki ‘Empower Women in Maritime’ yayını dünyadaki denizcilik şirketlerini kadınlar konusunda cesaretlendirdiğini düşünüyorum.

Negatif ayrımcılıkla karşılaştığım durumlarda yoğun tepkiler vermemeye çalışıyorum çünkü karşınızdaki insanın sizi ne kadar anlamak istediği çok önemli. Bazen ne kadar çabalasanız da anlatsanız da başarılı olsanız da karşıdaki insan sizi görmüyor ve duymuyor. Verdiğimiz yoğun tepkilerle de sadece kendimizi yormuş oluyoruz. Sakin şekilde daha önce de söylediğim gibi işime odaklanmaya çalışıyorum.

Sizce kadınlar sektörde kendini ifade edebiliyor mu?

Eşit haklar tanındığı takdirde kendimizi çok güzel ifade ettiğimizi düşünüyorum. Kadın denizci sayısı fazla olmadığı için yaşanan birkaç talihsiz olay başarısızlık olarak algılanıp çok fazla dikkat çekiyor. Ama oranladığımız zaman kadın denizcilerin başarılı olduğunu görebiliyorum.

Peki, size göre “denizcilik sektöründe kadın” nedir?

Aslında yeni olmayan ama kadrolaşmış eski denizciler tarafından kabul edilmekte zorlanan bir kavram. Ama kadınları artık her sektörde görebiliyoruz. Çalışan ve üreten kadınlar olarak, kararlı ve başarılı şekilde ilerlediğimizi düşünüyorum. Bu kavramı normalleştirme yönünde ilerliyoruz.

İlerde neyi hedefliyorsunuz? Hayatınızın geri kalanında bunu da yapmalıyım dediğiniz bir şey var mıdır?

Başarılı ve saygın bir mühendis olmak ilk hedefim. Bilginin bir sınırı yok, öğrenmeye devam etmek istiyorum ve yerimde saymak istemiyorum. IMO adına bir projede yer almayı çok isterim.

Denizciliği seçerek okuyan biz öğrencilere tavsiyeleriniz nelerdir?

Okul yıllarımda öğrenmenin ve bilgili olmanın ne kadar önemli olduğunun farkında değildim. Kısa meslek hayatımda gördüğüm kadarıyla, bilgi güçtür. Bu yüzden, bulabildiğiniz her şeyi okuyun.

 

Bu değerli vaktinizi ayırdığınız ve sorularımızı cevapladığınız için DARGEB ailesi adına teşekkür ederiz.

HALENUR ÖZDEMİR İTÜ DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ

ÖZLEM ARTAN ÇAKMAK OMÜ DENİZ VE LİMAN İŞLETMECİLİĞİ

Yazar Pruva - Hale Özdemir

istanbul teknik üniversitesi deniz ulaştırma işletme müh.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gemi Manevra Soruları

Gemicilikte Kullanılan Bayraklar Ve Anlamları