in

BEYKOZ BARBAROS HAYRETTİN PAŞA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

Okulumuz,  ”İstanbul Balıkçılık ve Su Ürünleri Sanat Enstitüsü” adı ile ülkemizde denizcilik, gemicilik, su ürünleri ve gıda teknolojisi alanlarında, mevcut deniz kaynaklarımızın da değerlendirilmesinde etkinlik gösteren elemanlar yetiştirme gayesiyle kurulmuştur. Türk-Japon Hükümetlerinin iş birliğiyle,1967-1969 yıllarında yapılan görüşmeler sonunda yapımına karar verilir. Japon yardım kurumu JICA(Jika) destekleriyle inşaat 1969 yılında başlar. Bu tarihten itibaren 1979 yılına kadar Japon uzmanlar Türkiye’ye gelir. Tokyo Üniversitesi Su Ürünleri bölümü birçok malzeme ve ekipmanı okulumuza getirir.

Okulumuz, ilk olarak Avlama, Elektronik ve Elektrik Bölümlerine öğrenci almış ve 1 Ekim 1973 tarihinde eğitim ve öğretime başlamıştır.1974 yılında Su Ürünleri Bölümü açılmıştır.1975 yılında Gıda Teknolojisi alan İşleme Bölümü açılmıştır. Avlama Bölümü daha sonra, bölümde verilmek üzere olan gemicilik ve denizcilik eğitimini belirtmek hem de Gemi Adamı Yetki Belgesi alınmasını sağlamak amacıyla Güverte Avlama adını almıştır. Daha sonra Avlama ismi kaldırılarak “Güverte Bölümü” adı kullanılmıştır. Okulumuz, ilk açıldığı yıllarda Tarım Bakanlığına bağlanmak istenmişse de daha sonra bundan vazgeçilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlanarak yeni bölümlerin açılmasana zemin hazırlanmıştır.

Okulumuz 4.730 metrekaresi sahilde olmak üzere 42.276 metrekarelik alan üzerine yerleşmiş bulunmaktadır. Denizcilik ve Su Ürünleri teknolojisi ve eğitiminde tecrübelerinden faydalanmak amacıyla hükümetimizle Japon Hükümeti arasında teknik iş birliği anlaşması yapılmıştır. Bu anlaşma çerçevesinde Japon Uzmanlar 1979 yılına kadar ülkemize gelerek okulumuzun kuruluş hazırlıklarına yardımcı olmuştur. Ayrıca Türk öğretmen ve idareciler bilgilerini arttırmak üzere Japonya’ya gönderilmiş; Japonya’dan Denizcilik ve Su Ürünleri ile ilgili özel makine ve eğitim araçları getirilmiştir.

Okulumuzda, Türkiye’de ilk Dünya’da ise ikincisi olan “Su Altı Canlıları ve Deniz Müzesi” 1987 yılında açılmıştır. Okul müdürü Fahri Muştu ve Su Ürünleri bölümünün katkılarıyla 2011 yılında müzemizin yeri değiştirilmiş, özel restorasyona tabi tutularak modernize edilmiş ve valimizin katılımıyla açılışı yapılarak, hizmete sunulmuştur. Müzemiz okulun tanıtımına katkı sağlamıştır. Okulumuz açıldıktan sonra, Sanat Enstitüsü olarak bilinen adı “İstanbul Denizcilik ve Su Ürünleri Meslek Lisesi “olarak değiştirilmiştir.1981 yılında Gemi Makineleri Bölümü açılmış 1995-1996 öğretim yılında “Bilgisayar”, “Gemi Elektroniği ve Haberleşme”, “Kimya” ve “Makine Ressamlığı” bölümleri açılmıştır. 2007-2008 Eğitim-Öğretim yılında okulumuzun adı “Barbaros Hayrettin Paşa Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi, Teknik Lise, Endüstri Meslek Lisesi ve Denizcilik Meslek Lisesi” olarak değiştirilmiştir.

VİZYON : Mesleki ve teknik eğitim alanında mesleğini seven, iş piyasasının ihtiyaç duyduğu mesleki standartlara sahip, istihdam yaratan bireyler yetiştiren ve en çok tercih edilen eğitim öğretim kurumu olmak.

MİSYON : Türk millî eğitiminin genel ve özel amaç ile temel ilkeleri doğrultusunda, evrensel hukuka, demokrasi ve insan haklarına uygun; öğrenci merkezli, aktif öğrenme ve demokratik kurum kültürü anlayışıyla işlevleri yerine getirerek,öğrencileri ortaöğretim düzeyinde ortak bir genel kültür vererek yükseköğretime, mesleğe, hayata ve iş alanlarına hazırlamaktır.

İLETİŞİM BİLGİLERİ : 

Telefon : 02163310114

Belgegeçer : 02163310478

WEB : https://denizcilik.meb.k12.tr

Adres : Gümüşsuyu Mahallesi Kelle İbrahim Caddesi No 47 Beykoz 34820 İSTANBUL

 

OKULDAKİ İMKANLAR (2021 yılına ait bilgilerdir.): 

Öğretmen : 136

 Öğrenci : 1612

 Derslik : 49

 Atölye-İşlik : 10

 Konferans Salonu : 1

 Toplantı Salonu : 2

 Mesleki Uygulama Labaratuvarı : 32

 Fizik Laboratuvarı : 2

 Müzik Sınıfı : 1

 Kütüphane : 1

 Lojman : 19 – 6 Görev tahsisli 13 sıra tahsisli lojman bulunmaktadır.

Okulda Deniz Müzesi bulunmaktadır.

 

DENİZCİLİK ALANI : 

  • Güverte İşletme
  • Gemi Makineleri İşletme 
  • Balıkçılık ve Su Ürünleri

 

GEMİ YAPIMI ALANI : 

  • Gemi İnşa

Yazar Aganta - Alaadtin Bakar

Akdeniz üniversitesi - Denizcilikle İşletmeleri Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Armatör Yakup Aksoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Bodrum Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi