in , , ,

BİR DENİZCİNİN STAJ JURNALİ

Merhaba sevgili okur, pruvan neta, seyrin açık olsun!

İSDEMİR LİMAN SAHASI, CURUF YÜKLEME GEMİSİ OPERASYONU SIRASINDA ÇEKİLMİŞ BİR DENİZCİ YÜZÜĞÜ. ÜZERİNDE GEMİ ÇIPASI VE MESLEĞE VERİLEN AİDİYET DEĞERİNİN BİR YANSIMASI OLARAK KABUL EDİLMEKTEDİR.

 

 

‘’ Bu yağmur pruvamın en temiz yüzüşü, gökeden yansıyan en güzel seyir haritası, öğrenişlerimin harikası, sen ve senin gibiler denizci! Camianın en nazlı, en hevesli, en tatlı başlayanı, hevesin yüreğinde, haritan seferinde, göken yıldızlarda yol bulsun, selametle.’’

Bir staj dosyası; bir mezuniyet hazırlığı öncesiydi. Staj hazırlıklarımız yapılmış, firmalar ile görüşülmüş, nerede ve nasıl neler yapacağız konusunda düşünülmüş, başlamak için sabırsızlanıyordu insan…

İlk gemi, ilk deneyim, uzaktan limana baktığımda, kıyıdan denize göz attığımda gördüğüm gemiler, nedir bu koca demirler, nasıl yüzerler, kimler sürerler, okulda anlattıkları ile ne kadar ilgililer diye sorardım kendime, ta ki işin içine girip ne olduğunu, nasıl olduğunu, Türk Bayraklı ve yabancı bayraklı olarak nasıl ayrıldığını, gümrükler muhafazasını, deniz polisini, sörveyleri, sörveyör işlemlerini, evrakların tanzimini, liman başkanlık izinlerini, denetçi memurları, acente operatörlerini, proformaları, personel değişimlerini, gümrük müşavirlik işlemlerini, konşimento cirolamayı, cirolamanın ne olduğunu, bir geminin nasıl karşılandığını, nasıl yanaştırıldığını, nasıl tahliye veya yükleme başlatıldığını, gelişte ve kalkışta yük evraklarını, tahliye yük evraklarını, yükleme yük evraklarını, zaman çizelgesini, hazırlık mektubunu, liman devleti kontrolünü, bayrak devleti kontrolünü, bir okyanus dolusu işlemi ve operasyon sahasını, saha hazırlıklarını, operasyon yardımcılarının ve ekipmanların hazırlıklarını, az bir iş gibi görünse de ne kadar vakit aldığını, kimleri bir arada buluşturduklarını, bir gemide liman operasyonu vaktinde kimlerin hangi pozisyonlarda, hangi  şekillerde, nasıl, hangi tutumla, hangi diplomatik tavırla çalışılacağını, otuz(30) gün içerisinde görememiş olabilirim belki de, fakat bir yerden başladı bu hikâye.

İskenderun Limanı MV Kavkaz isimli gemi, limanda operasyon altında.

Sevgili okur, bu gün mesleğimin on birinci (11.) ayındayım ve özgür fikirlerinizle düşünebilirsiniz, bu kadar kısa sürede ne gördün de ne geçirdin? Otuz (30) günlük staj haricinde, neler ile karşılaşabilir bir insan bu meslekte? Ben anlatmaya başlamadan önce sizler tahayyül ( hayal) edin bir nebze, gemide karşılaştıklarım kimler, ne gibi tehlikelere, ne tür bir operasyona, nasıl kazalara, ne gibi durumlara, ne tür unutmalara, hangi cezalara, ne gibi uygulamalara maruz kalmış olabilir bir stajyer ve staj sonrası kendini geliştirmeye çalışan bir insan?

Deniz açığında gemi kontrol sonrası eve dönüş…

 

İsterseniz bir giriş yazısı olsun bu, bir başlangıç ve bir selamlama olsun sizlere, kimler ve neler ile karşılaşacağız, hangi gemi, hangi kaptan, hangi personel, hangi amir, hangi memur? Bu kadar hangi sorusunun ardındaki cevap,  “Ne yaşandı ki acaba?”  değil mi?

 

 

 

 

 

 

İskenderun Körfezi bir tahliye operasyonu, acente botu içerisinde, tahliye noktası…

Sevgili okur bilmeni isterim ki, denizcilik camiası okyanuslar kadar derin, yer yer fırtınalı, lodoslu. Yer yer dingin ve sakin, seyir yapan bir süvarinin, köprü üstü kırlangıcında, koltuğunu çekmiş kahvesini yudumlarken, bir anda hava patlaması gibi, belki tam yükleme limanından ayrılmıştır bir gemi, römorkörler çekmiştir açığa ve pilot ayrılmıştır gemiden ve bir anda gemi makinesi arıza vermiştir, belki tahliye sırasında yüke, vinç üzerinden yağ damlamış, belki de siz liman üzerinde bir kaza yapmışsınızdır. Bir kaptan sinir sınırlarınızın en uç noktasına kadar zorlamıştır sizleri, siz ise yabancı bayrak altındaki yabancı toprak parçasında, onurlu mesleğin vermiş olduğu saygın duruşunuzu koruyarak, diplomasi kültürünüzü en uç noktalarına kadar yaşamış, kendinizde yeni şeyler keşfetmişsinizdir…

Bir gece İsdemir Limanı Yükleme Operasyonu Sırasında, Tüm COVID 19 Önlemleri Alınmış Bir Şekilde Gemiye Gerçekleştirilecek Ziyaret Öncesi Fransız Gemisi ile Hatıra Fotoğrafı.

Buraya kadar bana eşlik ettiğin için sen değerli okura teşekkür ediyorum, denizlerin sakin, pruvan neta olsun. Saygılarımla.

Sinan YILDIRIM

1 Comments

Cevap bırakın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Denizcilik Sektöründe Kadın-2

İNSANSIZ(OTONOM)GEMİLER