in , ,

Gemilere Verilen Cezalar

Gemilerden kaynaklanan deniz kirliliği hakkında uygulanacak idari para cezalarına ilişkin 31 Aralık 2019 tarihli ve 30995 sayılı Resmî Gazete’ de 2020/1 sayılı Tebliğ yayımlandı. Yeni Tebliğ’e göre aykırılık halinde uygulanacak idare para cezalarına bu yıl %22,58 oranında zam uygulandı.

Kanuna aykırılık halinde uygulanacak cezalar 9/8/1983 tarihli 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20. maddesinde belirtiliyor.

Bu maddede belirlenmiş durumlar ve uygulanacak cezalar şu şekildedir:

ı) Bu Kanunda öngörülen yasaklara ve sınırlamalara aykırı olarak ülkenin egemenlik alanlarındaki denizlerde ve yargılama yetkisine tabi olan olan deniz yetki alanlarında ve bunlarla bağlantılı sularda, tabii veya suni göller ve baraj gölleri ile akarsularda;

1) (Değişik:29/11/2018-7153/5 md.) Petrol ve petrol türevleri (ham petrol, akaryakıt, sintine, slaç, slop, rafine ürün, yağlı atık vb.) tahliyesi veya deşarjı yapan tankerlerden, bin grostona kadar olanlar için groston başına 400 Türk lirası, bin ila beş bin grostona kadar, bu miktar ve ilave her groston için 100 Türk lirası, beş bin grostondan fazla olanlara ise, yukarıdaki miktarlar ve ilave her groston başına 10 Türk lirası,

2) Kirli balast tahliyesi yapan tankerlerden bin (dahil) grostona kadar olanlar için groston başına 30 Türk lirası, bin ila beş bin grostona kadar, bu miktar ve ilave her groston için 6 Türk lirası, beş bin grostondan fazla olanlara ise, yukarıdaki miktarlar ve ilave her groston başına 100 kuruş,

3) (Değişik:29/11/2018-7153/5 md.) Petrol türevleri (ham petrol, akaryakıt, sintine, slaç, slop, rafine ürün, yağlı atık vb.) veya kirli balast tahliyesi yapan gemi ve diğer deniz vasıtalarından bin (dahil) grostona kadar olanlar için groston başına 200 Türk lirası, bin ila beş bin grostona kadar, bu miktar ve ilave her groston için 40 Türk lirası, beş bin grostondan fazla olanlara ise, yukarıdaki miktarlar ve ilave her groston başına 10 Türk lirası,

4) (Değişik:29/11/2018-7153/5 md.) Katı atık bıraka veya evsel atık su deşarjı yapan diğer deniz araçlarından bin (dahil) grostona kadar olanlar için groston başına 100 Türk lirası, bin ila beş bin grostona kadar, bu miktar ve ilave her groston için 20 Türk lirası, beş bin grostondan fazla olanlara ise, yukarıdaki miktarlar ve ilave her groston başına 10 Türk lirası,

İdari para cezası verilir.

 

Tehlikeli madde ve atıkların deşarjı durumunda uygulanacak idari para cezaları, petrol ve türevleri kategorisi esas alınarak on katı verilir.

Kirliliğin oluşmasını müteakip gemi veya deniz aracının kendi imkanları ile neden olduğu kirliliği giderdiğinin tespit edilmesi durumunda, idari para cezası 1/3 oranında uygulanır.

Cezanın derhal ve defaten ödenmemesi veya bu hususta yeterli teminat gösterilmemesi halinde, gemiler ve götürülebilen diğer deniz vasıtaları en yakın liman yetkilisine teslim edilerek seyrüseferden ve faaliyetten en edilir. Banka teminat mektubu veya geminin bağlı olduğu kulüp sigortacısı tarafından düzenlenecek teminat mektubu teminat olarak kabul edilir.

15/04/2020 tarihinde, İstanbul Yeşilköy açıklarında boğaza evsel atık su deşarj eden, “Seaguardian” adlı kuru yük gemisine 2 milyon 397 bin lira idari para cezası kesildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ihbar üzerine bölgeye hareket eden Sahil Güvenlik Komutanlığı ve İstanbul Kıyı Emniyet Müdürlüğü ekipleri, aldıkları numune örneklerini incelenmek üzere TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezine gönderdi.

Boğaz geçişi iptal edilen gemi, sonuçlar çıkıncaya kadar yetkililerce belirlenen bölgede beklemeye alındı.

 

18/02/2020 tarihinde İzmit Körfezi’ne kirli balast döktüğünü tespit edilen gemiye ceza kesildi. Panama bandıralı “BISKRA” adlı gemi için numune incelenmesi sonucunda 635 bin 614 lira para cezası uygulandı.

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri, yaptığı incelemede gemi atığından numune aldı.

İzmit Körfezi’ni temiz tutmak için gemilerden ve deniz araçlarından kaynaklanan deniz kirliliği denetimleri, deniz kontrol uçağıyla gerçekleştiriliyor.

Yabancı devlet egemenliği altındaki sularda bu devletin mevzuatının Türk bayraklı gemiler tarafından ihlali durumunda, ilgili devletin ceza uygulamaması ve Türkiye’nin cezalandırmasını talep etmesi durumunda bu Kanun hükümleri uygulanır.

Bu bendin birinci paragrafı dışında, bu Kanun uyarınca çıkarılan yönetmeliklere aykırı olarak ülkenin egemenlik alanındaki denizlere ve yargılama yetkisine tabi olan deniz yetki alanlarına, içme ve kullanma suyu sağlama amacına yönelik olmayan sulara atık boşaltanlara 24.000 Türk lirası idari para cezası verilir.

Aleyna Küçüksolak

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uzakyol Vardiya Zabiti (2.Zabit) Gizem KARAKÖY

DARGEB DGS KILAVUZU OCAK 2021 2.SAYI