in ,

İki Büyük Liman Projesi

İzmir-Çandarlı Konteyner Limanı:

Ege Bölgesinde Fethiye, Marmaris, Bodrum, Güllük, Kuşadası, Çeşme, İzmir, Aliağa, Dikili ve Ayvalık limanları bulunmaktadır. İzmir Alsancak Limanı dışında altyapı ve ekipman açısından her tür yük ve gemi cinsine hizmet verebilen ikinci bir liman yoktur. Geniş bir hinterlanda sahip olan İzmir Alsancak Limanı da bölgesel gelişmeye paralel olarak artan yük talebini karşılayamaz duruma gelmiştir.

     

Türkiye’nin en büyük limanlarından olan İzmir Limanı yük trafiğinin büyük bölümü ithalat ve ihracat mallarından oluşmakta, transit yükler nadiren görülmektedir. İzmir Limanı konum itibariyle transit taşımacılık için Doğu Akdeniz’in en uygun limanlarından biridir. Ancak, İzmir Limanı bugünkü durumuyla büyük konteyner gemilerine güçlükle servis sağlamaktadır. Uzun dönem planlama açısından rıhtım derinliği ve uzunluğunun gelişen konteyner gemi boyutlarına cevap vermeyeceği, büyük draftlı gemilerin mevcut su derinliğinin az olmasının doğurduğu yanaşma güçlükleriyle karşılaşabileceği, artan trafik ve yük için gerekli stok sahasının bölgede bulunmaması nedeniyle İzmir Limanı’nın ihtiyaca cevap veremeyeceği düşünülmektedir. Sonuç olarak, İzmir Limanı’nın yakınına, gerekli kapasite artışını sağlamak için, yeni bir liman yapılması düşünülmüştür.

Zonguldak-Filyos Konteyner Limanı:

Filyos Limanı Projesi Zonguldak’ın Çaycuma ilçesi sınırları içerisinde yapılacak olan, bünyesinde Filyos Serbest Bölgesi, Filyos Endüstri Bölgesi, Filyos Limanı Projesi ile birlikte diğer sanayi alanları, depolama alanları, konut dışı kentsel çalışma alanları ve çeşitli taşkın koruma yapılarını içeren entegre bir projedir. Bölgesel nitelikli olan ve kamu yatırımlarının yanı sıra özel sektör yatırımlarını da içermesi beklenen bu proje ile birlikte Zonguldak ilinin yanında Karabük ve Bartın illeri de doğrudan etkilenecek ve gelişme kaydedecektir.

Türkiye’nin artan dış ticaretini karşılamak ve bölgesel bir aktarma merkezi olmasını sağlayacaktır. Böylelikle, bölge ekonomisine katkı sağlayarak bölgeyi önemli bir ticaret merkezi ve lojistik üssü haline getirecektir.,

Filyos Limanı’nın 2014’te yapılan ihalesinin ardından 19 Temmuz 2016’da inşaatına başlanırken, haziran ayı itibarıyla ayrılan ödeneğin yüzde 70 nakdi kullanımı gerçekleştirildi. Fiziki olarak yüzde 98 gerçekleşme sağlanan Filyos Limanı’nda inşaat çalışmalarının bu yılın sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor. Filyos Limanı’nın altyapı inşaatının 2020 yılında, üstyapısının 2023 yılında tamamlanması bekleniyor.

Filyos Limanı; konteyner, dökme yük ve kuru yükleri elleçlemek üzere liman tesislerini bünyesinde barındırırken, serbest bölge ve endüstri bölgesi yatırımlarıyla bölgeye gelecek yatırımları tamamlar özellik taşıyor. Toplamda 2 bin hektarlık alanı kapsayan Filyos’ta, Endüstri Bölgesi içerisindeki liman ve diğer kısımlar için ayrılan bölgeler çıkarıldıktan sonra sanayi tesisleri için planlanabilecek tahmini alan büyüklüğü 400 hektar olarak öngörülüyor.

Projenin en önemli parçalarından biri olan Filyos Limanı’nın ilk etapta 5 milyon ton/yıl, ikinci etapta 20 milyon ton/yıl olmak üzere 25 milyon ton/yıl kapasiteye sahip olacak şekilde uygulamaya konulması planlanıyor. Ayrıca, Zonguldak Havalimanı’na yakınlığı, liman sahasının yakınından geçen demir yolu ve kara yolu bağlantısıyla önemli bir lojistik potansiyel barındırıyor.

Bölgenin bağımlı istihdam yapısını değiştirecek olan projenin, yeni iş alanları oluşturacak, mevcut tesislerin rekabet gücünü yükseltecek bir çalışma olarak öne çıkmasının yanı sıra Zonguldak, Bartın, Karabük illerinin yanında hinterland alanı içinde yer alan Ankara, Kırıkkale, Kastamonu, Çankırı, Bolu, Eskişehir ve Kayseri bölgesine de hizmet etmesi öngörülüyor.

Limanın yapımıyla İstanbul limanlarındaki yoğunluğun da azalması öngörülüyor. Projeyle önemli bir ticaret merkezi haline gelecek Filyos Limanı’nın, Türkiye deniz taşımacılığı ihtiyacının yüzde 10-15’ini karşılamasıyla 20-30 bin kişiye doğrudan ve dolaylı istihdam sağlaması hedefleniyor.

KAYNAKÇA

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/yuz-yillik-vaat-filyosta-sona-gelindi/1895746

https://candarlikuzeyegelimani.com/proje/

Filyos-Vadisi-Projesi–01.04.2015.23.37.38.pdf

 

Yazar:

Cansu BALDAN

Dokuz Eylül Üniversitesi- Denizcilik İşletmeleri Yönetimi

Yazar Lacka - Sevgi Girgin

İTÜ - Denizcilik Fakültesi - Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kurtarma ve Yardım

Carter Sözleşmesi Nedir Kapsamları Nedir?