in ,

Kabotaj Hakkı

                                                      KABOTAJ HAKKI

  • Lozan anlaşmasının bir ulus olarak ülkemize sağladığı yararlardan biri de kabotaj hakkıdır. 
  • Önceleri karasularımızda, yabancı uluslara ait gemiler serbest bir şekilde deniz ticaretine ilişkin faaliyetleri yapabiliyorlardı. 
  • Bu hak kendilerine bir imtiyaz olarak verilmişti. Bu imtiyazlar, Lozan Sözleşmesi ve daha sonra düzenlenen Kabotaj Yasası ile tamamen kaldırılmıştır.
  • Bir devletin kendi karasularında deniz ticaretini yapabilme hakkının kendi vatandaşlarına ve kendi bayrağını taşıyan gemilere özgü bir hak olarak tanınmasına “Kabotaj Hakkı” denir. Bu hakkın nedenleri arasında ulusal güvence, ülke ekonomisi ve ulusal özgürlük sayılabilir
  • Türkiye karasularında; limanda yada limanlar arasında mal ve yolcu taşımak, çekme (cer), kılavuzluk ve ne şekilde olursa olsun her türlü liman hizmetlerini ancak Türk Bayrağını taşıyan gemiler yapabilir.
  • Yabancı gemiler, yolcu ve yük taşımayı, cer ve kılavuzluk işlemini sadece Türk limanlarından yabancı limanlara yada yabancı limanlardan Türk limanlarına doğru yapabilirler.
  • Kabotaj Kanunu 2.Maddesi; “Nehir ve göller, Marmara Bölgesiyle boğazlarda, bütün karasularıyla, kara sularına dâhil bulunan istimbot, mavna, salapurya, sandal, kayık, her türlü makine, yelken, kürekle hareket eden bütün deniz araçları, tarak, prizma, maçuna, algarina, şat ve her çeşit nakliye ve su dubaları, limbo tahlisiye vasıtaları ve benzerleri ile şamandıra gibi duran ve yüzen araç bulundurmak, sefer ve nakliye yapmak suretiyle ticaret hakkı Türk vatandaşlarınındır.” körfez, liman, koy vb. yerler vapur, römorkör, Kabotaj Kanunu’nun 3.Maddesinde ise karasuları içerisinde Türk vatandaşlarının
  • tekelinde olan ve yabancıların yapmasına izin verilmeyen işler belirtilmiştir..Bunlar;
    • Deniz mahsulleri olarak; balık, istiridye, midye, sünger, inci, mercan, sedef ve benzerlerinin avlanması, kum, çakıl ve benzerlerinin çıkarılması Türk vatandaşları tekelindedir.
    • Kazazede gemiler konusunda ise, deniz altında ve üstündeki gemilerin çıkarılması ile ilgili operasyonlar Türk vatandaşlarının tekelindedir.
    • Sadece Türk vatandaşlarının yapabilecekleri meslekler; dalgıçlık, arayıcılık, deniz bakkallığı, kaptanlık, gemi mühendisliği, kâtiplik, tayfalık, amelelik ve benzeri işlerin icrası, iskele, rıhtım hamallığı ve her türlü deniz esnaflığıdır.

 

 

 

 

PROF.DR.İSMET BALIK’IN DERS NOTLARINDAN ALINMIŞTIR.KENDİSİNE TEŞEKKÜR EDERİZ

Yazar Gabya - Özlem Çakmak

Ondokuzmayıs üniversitesi- deniz ve liman işletmeciliği

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Deniz Ticaret Hukukunda Kaptan

Gemi Kira Sözleşmeleri (Navlun Sözleşmesinin İfası)