Dümen Müşiri (Rudder Angle Indicator): Dümeni kaç derece bastığını gösteren cihazdır.
Anemometre: Rüzgârın bileşke vektörünü gösteren aygıttır.
Dead Man Alarm (BNWAS – Bridge Navigational Watch Alarm System): Köprüüstünde bulunan zabitin başına bir şey gelmesi durumunda gemi personelini bilgilendiren, gemide alarm çalmasına sebep olan sistem. Seyirde açık tutulur limanda kapatılır. Açılıp kapandığı jurnale kırmızı kalemle işlenir.
Aldis Lambası: Mors alfabesi kullanılarak yararlanılan köprüüstü aletlerindendir. Küçük tekneleri uyarmak için kullanılır.
Gyro (GyroCompass): Gerçek kuzeyi gösterir. Dümen tutulurken gyro’ya bakılır. Bütün cihazlarla bilgileri aktarılır.
Course Recorder: Pruvayı değerini ve saati (GMT) ayarlar. Seyire başlandığında bu cihaz çalıştırılır. Demirde ve limanda kayıt edilecek bir rota olmadığından kapatılabilir. Seyir ettiğimiz rotayı kaydeder.
Echosounder: Gemi omurgasının altında bulunan vericiler-alıcılar sayesinde omurgadan dibe olan yüksekliği gösteren cihazdır.Genelde şirket prosedürü gereği derinliği 200m’den az olan sularda echosounder açık olmak zorundadır.
GPS: Gemide 2 adet bulunur. Geminin konumunu, yere göre hızını, pruvasını gösterir.
ECDIS (Electronic Chart Display Information System): Çok katmanlı elektronik haritalardır. Düzeltmeler CD ile yapılır.
AIS (Automatic Identification System):Yakın mesafeler içinde deniz araçlarının takip edilmesini sağlayan bir sistemdir. Limandan ayrılmadan önce güncellenmelidir. Nav. Status kısmına, seyir durumu, draft, personel sayısı, bayrağı, ne tip gemi olduğu yazar.
Auto Pilot: Gemiye otomatik olarak rota değişikliği yapmaya yarayan seyir cihazı.
RADAR (Radio Detection And Ranging): Radyo dalgaları yollayarak hedefleri belirlemeye yarayan bir alet.Gemi & nesnelerin yön ve mesafesini tespit etmek için kullanır.
DARGEB İçerik Yazarı Abdullah Demirkıran