in , ,

Uzakyol Vardiya Mühendisi Nilsun TUNCER

Öncelikle bize biraz kendinizden bahsedip eğitim ve iş hayatınıza değinebilir misiniz?

Merhaba öncelikle bu anlamlı farkındalık projenizde bana da yer verdiğiniz için çok teşekkür ederim. İsmim Nilsun Tuncer. 24 yaşındayım. Gemi makineleri işletme mühendisliği mezunuyum. Şu an aktif bir şekilde uzakyol tankerinde, uzakyol vardiya mühendisliği yapıyorum. Hatta sorularınıza da gemideyken cevaplıyorum çok daha anlamlı oldu benim için.

Neden bu mesleğe yöneldiniz? Bu mesleğe yönelmenizde çevrenizden aldığınız tepkiler nelerdi?

Aslında bu mesleğe yönelişim çocukluk yıllarıma dayanıyor. Denizci bir babanın kızıyım. Bütün çocukluğum gemilerde geçti diyebilirim. Çok küçük yaşta adım atmışım aslında gemiye. Kendimi bildim bileli babam gibi gemilerde makineci olarak çalışmak istedim. Bu hayalim idealim hiç bitmedi. Ailem ve yakın çevrem her zaman bu hayalimde en büyük destekçilerim oldular.

Üniversite yıllarınız da ‘denizde kadın’ fikirleri ve tepkileri nasıldı? Bu tepkiler doğrultusunda hiç ben yapamayacağım dediğiniz zaman oldu mu ve bu insanlara karşı kendinizi nasıl kanıtladınız?

Denizde kadın fikrine uzun yıllar öncesine dayanan bir önyargı hep var. Tabii bizim dönemimizde bu biraz daha azalmış durumdaydı. İlla ki “senin ne işin var ya kadınsın nasıl yapacaksın” diyen kişilerle de karşılaştım. Ama asla yapamayacağımı düşünmedim. Her zaman içten içe bunu yapacağımın farkındaydım. Bunu da şu an hali hazırda gemide çalışmaya devam ederek ve işimi layığıyla yaparak kanıtladığımı düşünüyorum.

Erkeğin egemen olduğu denizcilik sektöründe bir kadın olarak pozitif veya negatif bir ayrımcılıkla karşılaştınız mı? Karşılaştıysanız eğer bu durumda neler yaptınız?

Tabii ki de karşılaştım. Ama şunu söylemek isterim en başta negatif ayrımcılığa ne kadar karşıysam pozitif ayrımcılığa da bir o kadar karşıyım. Çünkü mesleğin cinsiyeti olmaz. Biz hangi iş alanında çalışıyor olursak olalım cinsiyetimizle değil kişiliğimizle orda var olmalıyız. Negatif ayrımcılıkla karşılaştığım zamanlar da aslında konuşarak değil de işimi yaparak gerekli cevapları verdiğimi düşünüyorum. Bu şekilde algıların yıkılacağına inanıyorum.

Staj döneminizde kadın olmanızdan ötürü kabul edilmediğiniz ya da
başka yaşadığınız zorluklar var mıydı, var ise bunlar nelerdir?

Staj dönemindeyken tabii ki de yaşadığım zorluklar oldu ama çoğu kişiye göre bu konuda çok daha şanslıydım. Üstlerimin bu konudaki desteklerini asla görmezden gelemem. Zaman geçtikçe ilk zamanlara nazaran özellikle fiziksel anlamda bir zorluk yaşamadığımı onlar da gördüler. Bunu da o dönem  herkesten çok daha fazla çalışarak onlara gösterdiğime inanıyorum.

Sizce kadınlar sektörde kendini ifade edebiliyor mu?

Geçmiş yıllara nazaran bizden önceki ablalarımızdan aldığımız güçten beslenerek daha da kendimizi ifade edebildiğimizi düşünüyorum. Laflarla değil duruşumuzla ve işimizi yaparak tüm negatif düşünceleri daha da bastırdığımıza inanıyorum. Umarım ilerleyen yıllarda bunu çok daha ilerletebilmiş oluruz.

Peki, size göre “denizcilik sektöründe kadın” nedir?

Bana göre denizcilikte kadın bir kadının istedikten sonra her şeyi başarabileceğinin kanıtı. Geçmiş yıllardan beri kadınların başardıkları işleri göz arda edemeyiz. Bizler de kendi payımıza düşeni burada, gemide yaparak bunun bir parçası olmaya çalışıyoruz.

İleride neyi hedefliyorsunuz? Hayatınızın geri kalanında bunu da yapmalıyım dediğiniz bir şey var mıdır?

Mesleğimde sonuna kadar ilerleyip yani başmühendis olup bakın bir kadın da başmühendis oluyor bunu başarabilirmiş dedirtmek istiyorum. Mesleğimi gerçekten çok seviyorum. Asla kendime bu mesleği yapmak için belirli bir süreç belirlemedim. Denizde gemide mutlu olmaya devam ettiğim zamana kadar yerim belli gemilerde olacağım kesinlikle.

Denizciliği seçerek okuyan biz öğrencilere tavsiyeleriniz nelerdir?

Olmak istediğiniz şey ne olursa olsun kim ne derse desin asla vazgeçmeyin. Biz kadınlar gemilerdeyiz olmaya da devam edeceğiz. Kabullenmeyenlerin bu duruma alışması lazım artık. Korkmayın pes etmeyin asla istediğinizin peşini bırakmayın. Algılar yıkılmak için var ve biz bunu kanıtlamak için buradayız.
Tekrar çok teşekkür ederim bana ve düşüncelerime yer verdiğiniz için. Umarım tüm kız kardeşlerim için güzel bir etkim olmuştur. Pruvanız neta rüzgarınız durgun olsun. Allah selamet versin. 

Bu değerli vaktinizi ayırdığınız ve sorularımızı cevapladığınız için DARGEB ailesi adına teşekkür ederiz.

 

HALENUR ÖZDEMİR İTÜ DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ

ÖZLEM ÇAKMAK OMÜ DENİZ VE LİMAN İŞLETMECİLİĞİ

Yazar Pruva - Hale Özdemir

istanbul teknik üniversitesi deniz ulaştırma işletme müh.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Denizciler Birlik Oluyor

Forwarder Nedir Ne İş Yapar?