in ,

DENİZDE CAN VE MAL KORUMA HAKKINDA KANUN

DENİZDE CAN VE MAL KORUMA HAKKINDA KANUN

Kanun No: 4922

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Denizde Can Kurtarma

  • Madde 14- Her kaptan, can tehlikesine uğramış olarak rast geldiği kimselere, düşman bile olsa, kendi gemisini, gemi adamlarını ve yolcusunu ciddi bir tehlikeye atmaksızın elinden gelen her yardımı yapmakla ödevlidir.
  • Madde 15-  Başka gemiden imdat işareti alan bir geminin kaptanı tehlikede bulunan kimselerin yardımına bütün hızı ile gitmek ödevindedir. Ancak kaptan bu türlü hareket etmeyi imkansız görür veya içinde bulunduğu özel haller dolayısıyla makul veya faydalı görmez veya 17 ve 18’inci maddeler gereğince bu ödevden muaf tutulmuş ise yardım yapmayabilir ve bu hali hemen, imdat işareti veren geminin kaptanına bildirmekle beraber kendisini yardıma gitmekten alıkoyan sebepleri gemi jurnaline kaydeder.
  • Madde 16-  Tehlikede bulunan bir geminin kaptanı, imdat isteğine cevap vermiş olan kaptanlarla mümkün olabildiği kadar istişarede bulunduktan sonra, yardıma en elverişli gördüğü bu gemilerden birinden veya bir kaçından yardım istemek hakkını haiz olduğu gibi bu suretle kendisinden yardım istenen kaptan veya kaptanlar da bu isteğe uyarak bütün hızlarıyla tehlikede bulunan kimselerin yardımına gitmek ödevindedirler.
  • Madde 17-  Telsizle imdat işareti alan bir kaptan kendisinde yardım istenen başka bir geminin kaptanından veya eğer yardım istenen gemi birden fazla ise bu gemilerin kaptanlarından, yardım isteğinin yerine getirilmek üzere bulunduğu yolunda haber alacak olursa, 15’inci madde ile kendisine yüklenmiş olan yardım ödevinden kurtulur. 
  • Madde 18-  Bir kaptan, tehlikede bulunan kimselerin yanına varan bir geminin kaptanından artık yardıma lüzum kalmadığını haber alırsa, bu kanunun 15’inci madde ile kendisine yüklenmiş olduğu ödevden ve eğer kendi gemisinden de yardım istenmemiş ise 16’ıncı madde ile yüklendiği yardım ödevinden kurtulur. 
  • Madde 19- Tehlikeli buzlar, gemi leşleri, tropikal fırtınalar veya Beaufort  mikyasına göre 10 kuvvetinde veya daha fazla rüzgar yahut deniz yolculuğu güvenini doğrudan doğruya sarsan başka tehlikeler gören her gemi kaptanı, bunları, yakınında bulunan gemilere ve haberleşebileceği ilk kıyı noktasındaki yetkili makamlara, elinde bulunan bütün haberleşme araçları ile ve tüzüğü gereğince bildirmek ödevindedir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ROLE TALİMLERİ-9 (GEMİYİ TERK)

TÜRK ARAMA VE KURTARMA YÖNETMELİĞİ