in

HİNDİSTAN, DENİZ KORSANLIĞINA ÖZEL YASAYI TARTIŞIYOR

LOK SABHA, ULUSLARARASI SULARDA KORSANLIKLA YETERİNCE MÜCADELE EDECEK BİR YASA ÇIKARMAYI AMAÇLAYAN TASARININ TARAFINCA GÖRÜŞÜLDÜĞÜNÜ BİLDİRDİ.

Deniz Korsanlığıyla Mücadele Yasa Tasarısı, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (BMDHS) ile uyumlu olan yerel ve deniz korsanlığı karşıtı mevzuatın yasalaşmasını istemektedir.

Tasarıyı Meclis’e taşıyan Dışişleri Bakanı S. Jaishankar, bildirildiğine göre ticaret kanalları da dahil olmak üzere Hindistan’ın deniz güvenliğini artıracağını açıkladı.

Kongre Milletvekili Manish Tewari, Çin kuvvetlerinin Hint Okyanusu’ndaki artan varlığına ilişkin tasarı üzerinden tartışma başlatarak endişelerini dile getirdi.

9 Aralık 2019’da Alt Meclis’te gündeme gelen yasa tasarısı, Parlamentonun daimi komisyonuyla paylaşıldı.

DIŞİŞLERİ BAKANI,HÜKÜMETİN MECLİS PANELİNİN TAVSİYELERİNİ TASARIYA DAHİL ETMEYE ÇALIŞTIĞINI BELİRTTİ.

Tewari, sunulan 18 tavsiyeden 14’ünün kabul edildiğinin altını çizerek İçişleri Bakanlığı tarafından korsanların iadesi ve sınır dışı edilmesine yönelik ‘Standart Operasyon Prosedürü’ ile alakalı tavsiyelerden birinin not edildiğini ve üzerinde durulacağını belirtti.

Tasarının amaç beyanına göre, insanları korsanlığa özgü suçlardan geri çekmek için yerel korsanlıkla mücadele yasası getirilmesine ve ülkenin gemilerinin ve mürettebat üyelerinin güvenliği de dahil olmak üzere Hindistan’ın deniz ticaretinin güvenliğini artırmaya karar verildi.

Aden Körfezi’nin 2008’den beri Somali’den faaliyet gösteren korsanlar tarafından saldırılarda bir artış yaşandığına değinildi.

Bu kanal, her ay yaklaşık 2000 gemi tarafından Avrupa, Asya ve Afrika’nın doğu kıyısı arasındaki ticaret için kullanılmaktadır.

Aden Körfezi’nde ve çevresinde gelişmiş ve iyileştirilmiş bir donanma varlığıyla, korsanların operasyon yerlerini doğuya ve güneye kaydırdıkları bildirildi.

Tasarı, açık denizlerde korsanlık eylemini cezalandırılabilir bir suç haline getirmek için, önerilen mevzuat hükümlerini Hindistan’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ne (MEB) bitişik ve ötesindeki deniz bölgelerine uygulanabilir hale getirmek için tasarlanmıştır.

Reddeppa Gari, Hindistan’ın bu yasa tasarısını uygulayarak bir ‘Vishwa Guru’ olabileceğini belirtti.

Kalyan Banerjee (AITC),korsanlığın uzun süredir var olduğunun altını çizerek, ülkede kıyı polisi eğitiminin yetersiz olduğunu öne sürerek, deniz polisinin iyi eğitimli olması gerektiğinin üzerinde durdu.

Danimarkalı Ali (BSP), tasarıyı çok gerekli bir yasa olarak nitelendirip, Hindistan hükümetine böyle bir yasa çıkardığı için övgüde bulundu.

RSP’den N.K. Premachandran, merkezin denizde suçla ilgili kapsamlı bir mevzuata sahip olması gerektiği görüşünde.

KAYNAKÇA:MARINE INSIGHT (2022 8 ARALIK)”HİNDİSTAN DENİZ KORSANLIĞINA ÖZEL YASAYI TARTIŞIYOR”

Yazar Arma - Yaren Özdemir

PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ - GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RÜZGAR GÜCÜNÜ KULLANAN DÜNYADAKİ İLK KARGO GEMİSİ

UFKUN KİTAP GEMİSİ 3. GELENKSEL