in

RÜZGAR GÜCÜNÜ KULLANAN DÜNYADAKİ İLK KARGO GEMİSİ

Japon denizcilik şirketi Mitsui OSK Lines (MOL) ve elektrik hizmetleri şirketi Tohoku Electric Power, dünyanın sert yelkenli rüzgar enerjisi tahrik sistemi olan Wind Challenger ile donatılmış ilk kömür taşıyıcısının 7 Ekim 2022’de teslim edildiğini ve faaliyete başladığını söyledi.

Devir teslim töreni Oshima Shipbuilding’de yapılan 100.422 dwt’lik gemiye Shofu Maru adı verildi.

235 metre uzunluğundaki Shofu Maru, Tohoku Electric Power için özel bir gemi olarak ağırlıklı olarak Avustralya, Endonezya ve Kuzey Amerika’dan kömür taşıyacaktır.

Wind Challenger’ın piyasaya sürülmesinin sera gazı (GHG) emisyonlarını aynı tipteki geleneksel bir gemiye kıyasla Japonya-Avustralya seferinde yaklaşık %5 ve Japonya-Kuzey Amerika Batı Kıyısı seferinde %8 azaltması bekleniyor ve yakıt taşımacılığı sırasında GHG emisyonlarının azaltılmasına katkıda bulunacaktır.

Wind Challenger, esas olarak MOL ve Oshima Shipbuilding tarafından geliştirilen ve gemiyi hareket ettirmek için rüzgar gücünü kullanan teleskopik sert bir yelken kullanan bir sistemdir. Sistemi kurarak, çevresel etkiyi azaltması ve ekonomik verimliliği artırması beklenen işletme için kullanılan yakıt miktarını azaltmak mümkündür.

MOL Group, Shofu Maru’ya ek olarak Wind Challenger ile donatılmış ikinci bir dökme yük gemisi inşa etmeye karar verdi.

 

Yeni Nesil Rüzgarla Çalışan Gemi

Mitsui OSK Lines (MOL), en son teknolojilerin kapsamlı bir şekilde kullanılması yoluyla rüzgar enerjisini doğrudan bir gemi itme gücüne dönüştüren Wind Challenger’ı geliştirdi. Temiz ve sınırsız bir enerji kaynağı olarak rüzgarı bir kez daha gözler önüne sererek, yepyeni bir fikirle yelkenli gemileri canlandırarak sera gazı emisyonlarını önemli ölçüde azaltmayı hedeflemektedirler . Wind Challenger ile ilk büyük ticari gemiyi 2022 yılında işletmeye almayı planlamaktadırlar.

 

Wind Challenger nedir?

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), Nisan 2018’de sera gazı (GHG) azaltma stratejilerini benimsedi ve küresel ısınmayı önlemeye yönelik artan bir hareketin ortasında, 2050 yılına kadar 2008 seviyelerine kıyasla %50 oranında sera gazı emisyonlarını azaltmak gibi hedefler belirledi.

Wind Challenger, gemi hızını değiştirmeden fosil yakıt tüketimini azaltmak için doğrudan itme gücüne rüzgar gücü ekliyor. Bir yelkeni, yani geleneksel bir yelkenli gemi tekniğini kurarak ve etkin bir şekilde kullanarak ve onu en son teknolojilerden yararlanarak mümkün olduğunca geliştirerek, büyük bir kargo gemisinin yakıt tüketimini azaltmayı ve sera gazı emisyonlarını önemli ölçüde azaltmayı başardı.

 

Yelken Kurulumu Nedeniyle Sera Gazı Emisyonunun Azaltılması

Seyir rotasındaki genel rüzgar gücü desteğini (yardımlı sevk kuvveti) hesaplamak için kutup diyagramlarını beklenen navigasyon rotasındaki rüzgar koşulları ve tekne hızlarıyla çarpıldı ve bunu yelken tarafından desteklenen itme kuvvetinin olmadığı durumla karşılaştırıldı.Desteklenen sevk kuvveti, gemi boyutu dikkate alınarak yakıt tüketimine dönüştürüldü. Bu, 100.000 tonluk dökme yük gemisi olması durumunda Japonya’dan Avustralya’ya giden rota için yakıt tüketiminde %5 ve Japonya’dan Kuzey Amerika batı kıyısı rotasında %8’lik bir düşüş anlamına geliyordu.

 

Wind Challenger Sail’in Özellikleri

Yelkenin, geminin taşıyabileceği yük miktarını etkilemeyecek kadar hafif olması önemlidir. Yelken malzemesi olarak cam elyaf takviyeli plastik (GFRP) kullanıldı.

Bu, ürettiği itme kuvvetini en üst düzeye çıkarmak için yelkenin boyutlarını büyütmemizi sağladı. Ayrıca gemi dengesi üzerindeki etkisini en aza indirdi ve bu da operasyonel güvenliği önemli ölçüde artırdı.

Bir yelkenli geminin yelken yönünün ve gerginliğinin rüzgar koşullarına (hız ve yön) göre ayarlanması gerekir, bu da derin bir anlayış ve deneyim gerektirir. Wind Challenger, yelken kontrolünü otomatikleştirdi, böylece herhangi bir mürettebat üyesi kolayca rüzgar kullanımını en üst düzeye çıkarabilir. Yelken, rüzgarın hızını ve yönünü sensörler aracılığıyla algılar. Rüzgar kuvvetli değilse yelken açılır ve rüzgar kuvvetliyse küçülür. Yelken de otomatik olarak döndürülür.

Kaynakça;
  • (October 10, 2022), by Naida Hakirevic Prevljak

 

 

Yazar Firengi - Eren Öcal

İstanbul Teknik Üniversitesi - Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DARGEB TEKNİK LİMAN GEZİSİ “MERSİN ULUSLARARASI LİMAN”

HİNDİSTAN, DENİZ KORSANLIĞINA ÖZEL YASAYI TARTIŞIYOR