in ,

Bulutlar

Modern hava raporlama ve tahmin yöntemleri icat edilmeden önce, denizciler hava tahmini yapmak için doğa gözlemlerine bakarlardı. Teknoloji bu denli gelişmeden önce insanlar hava tahminini çeşitli yollarla yapmaktaydı ve tahminlerine güvenmek ve kendilerini buna göre hazırlamak zorundalardı. Günümüzde hava durumu istasyonları, şamandıra raporları, meteoroloji genel müdürlüğünün tahminleri, özel olarak hazırlanmış bilgisayar tahminleri ve uydu görüntüleri hava durumu hakkında mükemmel kaynaklardır. Bu gelişmiş teknolojilerle birlikte bulutların ve etrafınızdaki olayların mesajı göz ardı edilmeye başlansa da, bulunduğunuz bölgeye dair daha özel tahminlerde bulunmanızı sağlayan, diğer bir deyişle havayı hissetmenizi sağlayan, yine bulutlar ve etrafındaki işaretlerdir. Bulutlar, gelecek hava hakkında rüzgâr yönü, yağış ve sıcaklık gibi çok fazla ipucu vermesinden dolayı önemli bir hava tahmin aracıdır.

YÜKSEK BULUTLAR

  1. CirrusYeryüzünden yaklaşık 6000 metre yükseklerde oluşan sirüs bulutları çok seyrek, ince, parlak ve beyaz renktedirler. Bu bulut türleri çok yüksek bir ihtimalle, genellikle yağış getirmemektedir.

  2. CirrocumulusKum taneleri veya küçük dalgacıklar halinde, oldukça küçük kümeciklerden meydana gelmiş ince, beyaz ve gölgesiz bulut örtüsüdür. Bulutlar toplu halde oldukları gibi, ayrı ayrı parçacıklar halinde de görülebilirler.

  3. CirrostratusCirrostratuslar gökyüzünü tamamen veya kısmen kaplar. Bunlar şeffaf, saça benzer, beyazımsı lifler halinde düzgün görünümlü bulutlardır. Güneş ve ay ışığını geçirirler. Tabanı 20.000 ft (6 km) üzerinde bulunur ve yüksek seviye bulutudur.

ORTA BULUTLAR

  1. AltocumulusAltocumulus bulutları, genellikle gölgeli, beyaz renge sahiptir. Altocumulus bir orta seviye bulut tipidir. ve tabanı 6.500-20.000 ft (2–6 km) arasında bulunur. Kararsız atmosferde hafif sağanak yağışa veya yere ulaşmayan yağışa (Virga) neden olabilir.

  2. AltostratusGökyüzünün büyük bir kısmını veya tamamını kapatan, çizgili, lif veya düzgün görünüşteki grimsi veya mavimsi renkteki bulut tabakasıdır. Bazı kısımları çok ince olduğundan Güneş sanki buzlu cam arkasındaymış gibi bir görünüm alır. Hafif yağmur getirir.

  3. NimbostratusGenellikle koyu gri renkteki bulut tabakasıdır. Bunlar çoğu zaman yere kadar ulaşan ve devamlılık gösteren yağmur ve karın düştüğü bulutlardır. Çok kalın olduklarından, güneş ve ayın görülmesi mümkün değildir.Bu bulutlar yatay ve dikey olarak çok geniş sahaları kaplarlar.

ALÇAK BULUTLAR

  1. StratusGenellikle gri renkte, düzgün görünüme sahip bulutlardır. Stratus’lerden çisenti, buz prizmaları ve kar grenleri yağışı meydana gelir.Stratus’lerin karakteristik yağışı çisenti olup, rüzgarın sakin veya hafif olduğu dönemlerde görüşü kısıtlayacak şekilde yere yakın seviyelerde görülebilmektedirler.

  2. StratocumulusStratocumulus’ler gri veya beyazımtrak renkte, yada her iki renge birden sahip olan bulutlardır. Bu bulutlar toplu halde veya ayrı ayrı olabilen mozaik görünümünde yuvarlak kütleler ve tomarlardan meydana gelen alçak seviye bulut tipidir.Tabanı 6.500 ft (2 km) altında bulunur. Hafif yağmur veya kar görülebilir.

  3. CumulusÜst kısımları karnabahar görünümünde olan; küme, kubbe veya kuleler halinde dikine olarak gelişen, genel olarak yoğun durumda bulunan bağımsız bulutlardır.Cumulus bulutları genel olarak su damlalarından meydana gelmiştir. Dikine gelişmeye sahip Cumulus’lerde yağmur ve sağanak şeklinde yağışlar meydana gelir.

  4. CumulonimbusDağ ve kuleler biçiminde, büyük bir dikine uzanışa sahip, yoğun ve koyu bir buluttur.Gökyüzünün büyük bir bölümünü kapladıklarında, tabanları Nimbostratus bulutunu andırır.Sağanak yağışlarla birlikte şimşek, gök gürültüsü veya dolu olabilir.

 

Dargeb İçerik Yazarı Abdullah Demirkıran.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kayıp Kıta Mu

Uluslararası Denizcilik sözleşmeleri -1