in ,

DENİZ VE İNSAN

İnsanoğlu oyma ağaç gövdelerinden daha büyük teknelere ihtiyaç duyduğunda, omurga etrafına tahtalar yerleştirerek bugünkü modern teknenin temelini oluşturdu. M.Ö. 4000 yıllarında mısır‘da gerçekleştiği tahmin edilen bu buluş insanlık tarihinin önemli dönüm noktalarından birisini oluşturmuştur.

DÜNYA TARİHİNDEKİ ÜNLÜ DENİZ FACİALARI:

  • 1545 yılında portsmouth açıklarındaki spıthead’de batarak 500 kişinin yaşamını kaybetmesine neden olan, 8.Henry’nin sancak gemisi “mary rose”.(İngiliz)

  • 28 Ağustos 1782 tarihinde portsmouth yakınlarında sıpthead’in 2.5 km açığında batarak 900 kişinin ölmesine neden olan “royal george”.(İngiliz)
  • 1816 yılında Batı Afrika açıklarında bir kum tepesine oturarak 155 kişinin ölümüne ve bir yamyamlık hikayesine neden olan “medusa”.(Fransız)
  • 14 Nisan 1912 tarihinde newfoundland’ın yaklaşık 576 km güneydoğusunda bir buzdağına çarparak batan ve 1523 kişinin ölümüne neden olan “titanik”.(Amerikan)

  • 7 Mayıs 1915 tarihinde irlanda’nın güney sahilindeki old head of kınsale mevkiinin birkaç km açığında batırılan ve 1195 kişinin ölümüne neden  olan “lusıtanıa”.(İngiliz)

  • 25 Temmuz 1956 tarihinde nantucket sahili sahili açıklarında İsveç-Amerikan denizyollarına ait olan stockholm isimli bir yolcu gemisiyle çatışıp batan ve  51 kişinin ölümüne neden olan “andrea dorıa”.(İtalyan)

  • 6 Mart 1987’de belçika’daki zeebrugge limanından ayrılır ayrılmaz batan ve 200 civarında yolcunun ölümüne neden olan “herald of free enterprıse”.(İngiliz)

  • 27 Eylül 1994’de Baltık Denizi’ndeki yolunu tam yarılamışken batan ve 852 kişinin ölümüne neden olan “estonıa”.

Gemi teknolojisinde ve alınan emniyet önlemlerindeki bütün gelişmelere rağmen, aşırı can kaybı ile sonuçlanan büyük deniz kazaları, bizim için hala bugünün sıradan olayları içindedir. Felakete yol açan, gerek mürettebatın ihmali, gerekse yolcunun bilgisizliği gibi durumlarda, insan faktörü her zaman en ön sırada yer almaktadır.

Can kayıplarının en fazla olduğu felaketler çoğunlukla sığ sularda çalışan feribotların yaptığı kazalarıdır.

Bazen bu tür felaketler, 1996 yılında Tanzanya’daki Viktorya Gölü’nde büyük can kaybı ile  batan (kesin olmamakla birlikte 329 kişinin ölümüne neden olmuştur.) M/v-bukoba örneğinde olduğu gibi, iç denizlerde de meydana gelir. Ertesi yıl sahilden birkaç yüz metre açıkta batan Haiti’ye ait bir teknede 180 kişi öldü.

Yazar Pruva - Hale Özdemir

istanbul teknik üniversitesi deniz ulaştırma işletme müh.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Deniz İş Hukukunda İşçi(Gemiadamı)

OTOMATİK TANIMLAMA SİSTEMİ (AIS)