in ,

Uzakyol Vardiya Mühendisi (3.Müh.) Aslı Ceren YILMAZ

Öncelikle bize biraz kendinizden bahsedip eğitim ve iş hayatınıza değinebilir misiniz?

Merhaba , Ben Aslı Ceren YILMAZ.1994 İstanbul doğumluyum.2018 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümünden mezun oldum ve stajımı da orada yapmış olduğum YMN Tanker firmasında Uzakyol Vardiya Mühendisi (3.Mühendis) olarak işe başladım. Şuan da Zenith Gemi İşletmeciliği firmasında görevime devam etmekteyim.

Neden bu mesleğe yöneldiniz? Bu mesleğe yönelmenizde çevrenizden aldığınız tepkiler nelerdi?

Aslında biraz mantık çerçevesinde yapılmış bir tercihti. İlk aşamada iş imkanlarının iyi olduğunu bildiğim için tercihlerim arasındaydı.

Mesleğe yönelirken tabi ki etrafımızdan çok olumlu tepkiler almıyoruz biz denizciler, özellikle de kadınlar olarak. İnsanlar bizim gemilerde rahatça çalışıp, yaşayabileceğimize inanmıyorlar genelde. Ancak benim bu süreçteki en büyük şansım ailemdi tercihimi desteklediler.

Üniversite yıllarınız da ‘denizde kadın’ fikirleri ve tepkileri nasıldı? Bu tepkiler doğrultusunda hiç ben yapamayacağım dediğiniz zaman oldu mu ve bu insanlara karşı kendinizi nasıl kanıtladınız?

Aslında bu konuşulması gereken çok uzun bir konu ancak kısaca fikrimi söyleyecek olursam; Denizde kadın fikrine sıcak bakıp bizi destekleyen insanların yanında birde karşı olan sektörde çalışmamızı istemeyen, hatta bizi engelleyen insanlar, meslektaşlarımız maalesef ki bulunuyor. Kendi adıma beni en çok yoran süreç şirketlerle görüştüğüm ve onlardan ‘Biz Kadın Çalıştırmıyoruz, Kusura Bakmayın’ şeklinde aldığım cevaplar olmuştu. Gerçekten büyük bir hayal kırıklığı yaşıyoruz. Dahası profesyonelce yapılması gereken iş görüşmelerinde bile ‘Ee siz nasıl evleneceksiniz? İleride çocuğunuz olunca mesleğe nasıl devam edeceksiniz ?’ Gibi sorularla bile karşılaşıyoruz. Tabi ki birde bu tarz düşünen insanlar ile gemide karşılaşma durumumuz oluyor. Böyle insanlar tarafından oldukça zorlanıyoruz hatta mobbinge bile maruz kalıyoruz. Tüm bu durumlarda ben bunu yapamayacağım galiba dediğim anlar olsa da bu benim mesleğim ve istediğim sürece mesleğime devam edeceğim. Diğer tüm sektörlerde çalışmakta olan kadınlar gibi.

Erkeğin egemen olduğu denizcilik sektöründe bir kadın olarak pozitif veya negatif bir ayrımcılıkla karşılaştınız mı? Karşılaştıysanız eğer bu durumda neler yaptınız?

Bence ayrımcılığın her ikisi de hoş değil. Kendi adıma pozitif ve ya negatif ayrımcılıklara maruz kaldığım pek çok zaman oldu ve her ikisi de beni oldukça huzursuz etti. Kadın olduğunuz için işinizi yapamayacağınızı düşünerek hafifletmeye çalışanlar, ya da yapabilecek misiniz diye işinizi artırıp sizi zorlayıp sınırlarınızı anlamaya çalışanlar… Tüm bunlar oldukça gereksiz. Hepimiz bu işin okulunu okuduk, eğitimini aldık ve işimizi yapıyoruz. Kendi adıma ayrımcılığın hiçbir türlüsünden hoşlanmadığım için her zaman kendi işim neyse onu yapmaya çalışıyorum.

Sizce kadınlar sektörde kendini ifade edebiliyor mu?

Bence kadınlar tüm sektörlerde oldukları gibi bu sektörde de kendilerini gayet güzel ifade ediyorlar. Hem de birçok olumsuz şarta ve tam anlamıyla sektöre kabul edilmememize rağmen. Denizcilik sektörünün her alanında çok başarılı, kariyer sahibi bir çok kadın bulunuyor. Hepimiz hepsine büyük saygı duyuyoruz.

Peki, size göre “denizcilik sektöründe kadın” nedir?

Bu benim ayrıca konuşmak istemediğim bir konu. Mesela nasıl eğitim sektöründe kadın demiyorsak ya da sağlık sektöründe kadını konuşmuyorsak. Denizcilik sektöründe de böyle olmasını isterim. Umuyorum ilerleyen zamanlarda bu doğal süreç tamamlanacak ve bunu konuşmamıza gerek kalmayacak.

İlerde neyi hedefliyorsunuz? Hayatınızın geri kalanında bunu da yapmalıyım dediğiniz bir şey var mıdır?

Öncelikle yakın zaman için ilk hedefim ikinci mühendis olmak ve bu süreçte kendimi geliştirmeye devam etmek. Sonrası için ise henüz uzun vadeli bir kariyer planlamam yok.

Denizciliği seçerek okuyan biz öğrencilere tavsiyeleriniz nelerdir?

Denizcilikte okuyan sizlere en büyük tavsiyem kendinizi geliştirmenizdir. Gerek İngilizce ve hatta başka diller gerekse mesleki alanda kendinizi ne kadar geliştirirseniz ileride önünüz o kadar açık olur. Ayrıca şirket arayışlarınız okulda duyduğumuz ve bildiğimiz 3-5 tanesi ile sınırlı kalmasın. Unutmayın ki dünyanın pek çok yerinde geçerli ehliyetlerimiz var. Hedeflerinize doğru emin adımlarla ilerlemeniz dileklerimle… Sevgiler.

Bu değerli vaktinizi ayırdığınız ve sorularımızı cevapladığınız için DARGEB ailesi adına teşekkür ederiz.

HALENUR ÖZDEMİR İTÜ DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ

ÖZLEM ÇAKMAK OMÜ DENİZ VE LİMAN İŞLETMECİLİĞİ

Yazar Pruva - Hale Özdemir

istanbul teknik üniversitesi deniz ulaştırma işletme müh.

1 Comments

Cevap bırakın
  1. Çok güzel bir yazı olmuş. Bu alanı seçmeyi düşünen bütün kadın denizci adayları için tam bir yol gösterici niteliğinde.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türk Deniz Ticareti Filosu

Kitap Önerisi : Dalgalı Sohbetler