Yeryüzünde yüzyıllar boyu kayıp olan ve hiçbir izine rastlanmamış bir şehir Heracleion.
Sır gibi saklanmış olan bu şehir 2000 yılında Fransız su altı arkeoloğu Franck Goddio tarafından keşfedildi. Thonis olarak da bilinen İskenderiye yakınlarındaki bu antik şehir, şu an kıyıdan 2.5 kilometre uzakta ve suyun 10 metre altında.
Thonis Heracleion ismini Yunanca ve Mısırca birleşiminden almıştır.
Şehir 8. yüzyılda yaşanan bir deprem ve sonrasındaki dev dalgalar nedeniyle su altına batarak insanlığın hafızasından silindi.
Goddio tarafından yapılan bu keşif son zamanların en büyük arkeolojik keşiflerden biri. Büyük heykeller, takılar ve sikkeler, zengin bir uygarlığa işaret ediyor.
MÖ 8. yüzyılda kurulan şehir bir liman şehriydi, yabancı gemiler için önemli bir konuma sahipti. Goddio, MÖ 6. ila 2. yüzyıla tarihlenen 700 den fazla antik çapa ve 60 gemi batığının,denizcilik faaliyetlerinin ne kadar aktif olduğunu gösterdiğini vurguluyor.
Gemi kalıntılarının içinde bronz ve altın sikkelerin yanı sıra mücevherlerin de aralarında oluğu hazinenin içinde yer alan bronz sikkeler, 283’den 246’ya kadar olan Kral II. Ptolemy’nin tarihine ait.
Firavun ve kraliçelere ait heykeller ve kırmızı granite oyulmuş, uzunluğu 30 metreden fazla olan tanrı ve tanrıça heykelleri de bulunmuştur.
Firavun’un 22 metre uzunluğundaki heykeli.
Daha bir çok eser görenleri hayranlık içerisinde bırakıyor.
SERAP YOĞUN
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ
Kaynakça
https://arkeofili.com/sualtindaki-antik-misir-kenti-ilk-defa-sergilenecek/
https://www.google.com/amp/s/www.cnn.com/style/amp/egypt-thonis-heracleion-exhibition/index.html