BİZ DAHA “YENİLİKÇİ” ŞEKİLDE NASIL TAŞIYORUZ?
Denizcilik ve lojistik, hem hacim hem de değer bazında en büyük paya sahip olan deniz yolu taşımacılığı ile birbirine sıkı bağlı bir yapıya sahiptir. 2023 yılında lojistik sektöründe deniz yolu taşımacılığı, değer bazında %59,19, ağırlık bazında ise %87,75 oranında pay sahibi olmuştur. Bu oranlar, deniz taşımacılığının sektördeki baskın konumunu ortaya koymaktadır.
Deniz yolu taşımacılığında genel kargo, dökme yük, sıvı yük, temiz ve kirli yükler gibi çeşitli yük türleri bulunmaktadır. Bu yük çeşitliliği nedeniyle farklı konteyner türleri geliştirilmiştir. Bu yazıda ise alışılagelmiş konteynerlerin yanı sıra, gelişmiş ve yenilikçi konteyner türlerinin sunduğu teknolojik ve çevresel avantajlar ele alınacaktır.
SMART CONTAINER 42
Gezegenin şimdiye kadar gördüğü en akıllı konteyner!
2018 yılında iddialı bir sloganla tanıtılan Container 42 (C42), IBM, Esri ve Cisco gibi sektör lideri firmaların ortaklığıyla Avrupa’nın en büyük limanı Rotterdam’da piyasaya sürüldü. Lansmanının ardından iki yıl boyunca bir showcase niteliğinde dünya limanlarını dolaşarak, akıllı taşımacılığın geleceğine dair önemli veriler topladı.
Yolculuğu sırasında, gemideki sensörler konteynerin içindeki ve çevresindeki koşulların sürekli olarak ölçümünü gerçekleştirdi. Toplanan bilgiler sayesinde tedarik zincirindeki tüm taraflara daha fazla içgörü ve süreçleri daha fazla optimize etme olanağı sunmak hedeflendi. C42, yakın gelecekte (yarı) otonom görevlerini güvenilir bir şekilde yerine getirebilmek için her türlü yeni ve doğru bilgiye ihtiyaç duyacak olan (yarı) otonom gemileri simgelemektedir.
Ekipman bakımından, konteyner; içindeki ve dışındaki iklim koşulları, kapağının kapanması veya açılması, titreşimler, eğim, konum, ses ve hava kirliliği dahil olmak üzere konteynerin maruz kaldığı durumları sürekli olarak kaydeder. Container 42, belirli olaylar gerçekleştiğinde (örneğin, kapak açıldığında) kayda başlayan kameralar ve zaman atlamalı (time-lapse) görüntüleme sistemi ile donatılmıştır.
Konteyner, SBS Lock adlı akıllı kilit sistemiyle güvence altına alınmıştır. Bu kilit sayesinde, konteynerin ne zaman, nerede ve kim tarafından açıldığı takip edilebilir. Ayrıca, erişim yetkilendirmesi kişiselleştirilebilir ya da tamamen engellenebilir. Coğrafi sınırlama özelliği sayesinde, konteyner yalnızca belirli lokasyonlarda açılabilir. Bu özellikler, yasadışı uyuşturucu, silah ve insan kaçakçılığı gibi suçların önlenmesine önemli katkı sağlayabilir.
Container 42, resmi makamlar tarafından onaylanmış, sicile kaydedilmiş ve sertifikalandırılmış dünyanın ilk güneş panelli, alçaltılmış tavanlı konteyneridir. Bu sertifikasyon, onun tam donanımlı bir standart konteyner gibi küresel taşımacılıkta kullanılabileceğini gösterir.
Üzerindeki güneş panelleri sayesinde enerji açısından tamamen nötr olması hedeflenen Container 42, bataryalar ve enerji tasarruflu sensörlerle donatılmıştır. Bu sayede kendi enerjisini üreterek çevre dostu bir lojistik çözüm sunar.
Bir konteynere sadece içinde ne olduğunu ve nereye gitmesi gerektiğini değil, aynı zamanda nasıl taşınması gerektiğine dairde bir beyanda bulunmuş oluyorsunuz. Container 42, birçok açıdan verimliliği incelenmesi gereken önemli bir adım. Özellikle taraflar açısından, örneğin sigorta firmaları primlerini riski doğru bir şekilde yansıtacak şekilde uyarlayabilecek, gümrüklerde ise konteynere müdahale edilip edilmediği görülerek gümrük işlemlerini potansiyel olarak hızlandırabilecek.
Container 42, lojistikte güvenliği, verimliliği ve sürdürülebilirliği artıran akıllı bir taşımacılık çözümüdür. Sensörleri, akıllı kilidi ve enerji tasarruflu yapısıyla tedarik zincirini daha şeffaf ve güvenli hale getirirken, (yarı) otonom taşımacılığın geleceğine de zemin hazırlamaktadır.
Taşımacılık işlemlerimizde kullandığımız palet, konteyner ve çeşitli taşıma gereçleri bütün bir süreci hızlandırıp daha efektif bir hizmet gerçekleştirmemizde büyük bir etken. Devam eden incelememizde ise teknolojik yönden ziyade daha çevre dostu odaklı bir anlayış benimsemiş bir firmaya odaklanacağız.
RPP CONTAINERS
Firma, 1998 yılında Reusable Packaging Products adıyla kurulmuş olup, yeniden kullanılabilir plastik konteynerler konusunda uzmanlaşmış bir firmadır. Her sektör için dökme yük konteynerleri üreterek ve pazar üzerinde yenilenmiş plastik büyük konteynerleri tanıtarak, sürdürülebilirlik ve değer odaklı bir yaklaşım benimsemiştir.
Piyasaya sürülen ürünler arasında Sleeve Pack olarak da adlandırılan palet paketleri ve plastik gaylordlar olmak üzere çeşitli türler yer almaktadır. Hepsinde amaçlanan şey ise hem istiflenebilir hem de katlanabilir olduklarından maksimum alan kullanımına izin veriyor olmasıdır. Sadece yerden tasarruf etmekle kalmazlar, aynı zamanda doldurmaları, boşaltmaları ve taşımaları da kolaydır. Tüm bu özellikler, paketleme maliyetlerinin önemli ölçüde düşmesine katkı sağlar.
2023 yılında, “Delivering the Best in Bulk” sloganıyla 25. yılını kutlayan RPP Containers, müşterilerine dayanıklı, yeniden kullanılabilir ve çevre dostu büyük konteyner çözümleri sunarak, sektördeki bilgi ve hizmet merkezi olma konumunu korumayı amaçlamaktadır.
Ancak, akıllı konteynerler çelik yapıları, yoğun istiflenmeleri ve denizde uzun süre kalmaları nedeniyle sinyal iletiminde zorluklar yaşayabilir. Sensörlerin kullanımı, hasar görme veya sökülme riski barındırabilir.
Bunun yanı sıra, uydu veya internet üzerinden iletilen veriler siber saldırılara karşı savunmasızdır, bu da güçlü güvenlik önlemlerini zorunlu kılar. Lojistik hizmet sağlayıcı taraflar arasında kesintisiz veri akışı sağlanabilmesi için ise sensör ve veri iletim sistemlerinde standardizasyon gereklidir.
Denizcilik ve lojistik hem teknolojik yenilikler hem de sürdürülebilir çözümlerle sürekli gelişen ve birbirini tamamlayan iki alan olarak öne çıkmaktadır. Akıllı ve çevre dostu konteynerler, taşımacılık süreçlerini daha güvenli, verimli ve sürdürülebilir hale getirirken, gerçek zamanlı veri takibi operasyonel şeffaflığı artırmakta, enerji tasarruflu tasarımlar ise karbon ayak izini azaltmaktadır.
Ancak, sinyal iletimi, veri güvenliği ve standardizasyon gibi teknik zorluklar bu dönüşümün önündeki önemli engellerdir. Bu yeniliklerin yaygınlaşmasıyla birlikte, taşımacılık süreçleri daha sistematik hale gelecek, maliyetler düşecek ve çevresel etkiler minimize edilecektir.
Gelişen teknoloji sayesinde deniz taşımacılığı, yalnızca maliyet değil çevresel etkiler açısından da sürekli iyileştirilmeleri gerekli kılar. Bu doğrultuda, sektördeki tüm paydaşların yenilikçi çözümleri benimsemesi, iletişim, güvenlik ve standardizasyon zorluklarını aşarak lojistik ekosisteminin daha gelişmiş ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasını sağlayacaktır.
KAYNAKÇA
We Are 42. Driving digital transformation with smart containers. We Are 42. Erişim Tarihi: 05.02.2025 https://weare42.io/
RPP Containers. Reusable bulk containers. RPP Containers. Erişim Tarihi: 05.02.2025 https://www.rppcontainers.com/
Cisco. (How a smart connected container shows how to find yourself in the future of shipping. Erişim Tarihi: 12.02.2025 https://blogs.cisco.com/our-corporate-purpose/how-a-smart-connected-container-shows-how-to-find-yourself-in-the-future-of-shipping