Bu çalışmanın amacı lise öğrenimini tamamlayarak üniversite tercihi yapacak olan öğrencilerin; tercih edecekleri üniversite ve bölümler hakkında ilgili üniversitede okuyan öğrencilerin yorum ve düşüncelerine ulaşmalarını sağlamaktır. Bazı sorular birden fazla öğrencinin yanıtlarını içermektedir. Denizcilik bölümlerini kazanan tüm öğrencilere eğitim hayatında başarılar diler, yapılan bu çalışmanın faydalı olmasını dileriz. Keyifli okumalar.
Bu röportajda yayımlanan yazılar, röportaj sahibinin kişisel görüşleridir. Bu yazılardan dolayı Deniz Araştırma ve Geliştirme Gönüllüleri Kültür, Sanat Öğrenci ve Mezun Derneği sorumluluk üstlenmez. Yayımlanan ilanların sorumluluğu sahibini bağlar.
Üniversite Tanıtımı
Okul Adı / Fakülte Adı / Bölüm Adı
Dokuz Eylül Üniversitesi / Denizcilik Fakültesi / Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği
Okul / fakülte hangi ilde / ilçede bulunmaktadır?
İzmir / Buca
Fakültenizin bulunduğu il veya ilçede sosyal yaşam olanakları ve kültürel faaliyetler nelerdir ? (öğrenci kulüpleri, spor salonları, sinemalar, alışveriş merkezleri) Ayrıca, kültürel faaliyetler açısından şehirde hangi etkinlikler düzenlenmektedir?
Öğrenci 1,
Fakültenin yakınında kampüsün spor salonu ve yüzme havuzu var. Kampüs girişinde kafeler, restorantlar ve oyun salonları mevcut. Genellikle kampüse yakın olmasa da rahatlıkla ulaşabileceğiniz konumlarda konserler düzenleniyor.
Öğrenci 2,
Öğrenci kulüpleri, spor salonu ve okul içi sinema mevcut. Ayrıca kampüs içinde Amerikan Futbol Sahası ve yüzme havuzuda var. En yakın alışveriş merkezi yaklaşık 5-6 km uzaklıkta. Kampüs yakınında kafeler ve sosyal işletmeler mevcut.
Üniversitenin ders çalışma ortamları hakkında bilgi verir misiniz? (kütüphane, ortak çalışma alanları)
Öğrenci 1,
Hem fakülte içinde küçük bir kütüphane hem de fakültenin yanında merkez kütüphane var. İnternet imkanı mevcut ve gayet sessiz bir şekilde derslerinizi çalışabilirsiniz.
Öğrenci 2,
Fakültelerin içerisinde ortak çalışma alanları mevcut. Aynı zamanda her kampüsün kendine özel kütüphanesi var. Tınaztepe Kütüphanesi 7/24 hizmet vermekte.
Okulun sağlamış olduğu internet altyapısı yeterli midir?
Öğrenci 1,
Konumdan konuma değişen bir çekim gücü var. Mesela 2 katlı binamizda 1.kat ve zemin katta çekerken 2. katta zor bağlantı sağlanıyor.
Öğrenci 2,
Kurum çalışanları için yeterli olsa dahi öğrencileri için yetersiz olduğunu düşünüyorum.
Okulunuzdaki yemekhane hizmeti nasıldır? Öğrenci tarafından kolay karşılanabilir bir ücreti var mı? Yemeklerin kalitesi nasıldır? Ayrıca, yemekhane çeşitli diyet ihtiyaçlarına (vejetaryen, vegan, glütensiz vb.) uygun seçenekler sunmakta mıdır?
Öğrenci 1,
Yemek için haftalık toplam ücret ödeyebilirsiniz ya da sınırlı sayıda olan günlük ödemeyle yemeklerden faydalanabilirsiniz. Haftalık toplam ücret daha kârlıdır.
Öğrenci 2,
Günde öğle ve akşam olmak üzere iki kez yemek hizmeti verilmekte. Ücretleri geçen senelere nazaran daha yüksek ve porsiyon boyutları daha az. Fakat haftalık yemekhane hizmeti alındığı takdirde normal bir öğrenciyi doyuracaktır ve bütçesini sarsmayacaktır. Vejeteryan seçenekleri de bulunmakta.
Fakülteye ulaşım nasıl sağlanmaktadır?
Öğrenci 1,
Toplu taşımayla ve kampüs içerisindeki ring otobüsleriyle ulaşım sağlanmaktadır. Metro ile direkt bir ulaşım sağlanamıyor.
Öğrenci 2,
Fakülte içerisine giren otobüsler sınırlı olmakla beraber çoğu öğrenci kampüs önüne kadar gelmekte ve sonrasında ring seferlerini kullanmakta. Ring ile beraber belediyenin de kampüs içi ring aracı bulunmakta. Ring seferleri yoğun saatlerde yetersiz kalmaktadır.
Üniversitenin olanakları nasıldır? Kütüphane, spor salonu, öğrenci kulüpleri gibi sosyal ve kültürel imkanlar nasıl? Ayrıca, öğrencilere destek sağlayan danışmanlık ve kariyer merkezi gibi hizmetler bulunmakta mıdır?
Öğrenci 1,
Sosyal anlamda yeterli kulüpler ve etkinlikler var. Kütüphane ve spor salonunun yanında yüzme havuzuda mevcut ve bu 3 olanak fakülteye yürüme mesafesinde bulunuyor.
Öğrenci 2,
Danışmanlık ve kariyer hizmetleri bulunmakta. Bunlar SKS tarafından yürütülmekte. Depark’ın orda öğrencilerin çalışabileceği şirketler de bulunmakta.
Fakülte çevresinde bulunan yurtlar hakkında bilgi verebilir misiniz ? Yurt ile üniversite arası ulaşım nasıl sağlanmaktadır, çok mesafe var mıdır ? Ev bulma imkanları nasıldır ? Kampüs içinde yurt bulunmakta mıdır ?
Öğrenci 1,
Yurtta değil aile evinde kalıyorum, herhangi bir bilgim yok.
Öğrenci 2,
Birçok yerde yurt bulunmakta fakat kız öğrenci yurtları yakınlık açısından ve kapasite bakımından daha yeterli. Erkek yurtları daha uzakta kalmakta. Yurt fiyatları ise KYK harici oldukça yüksek. Ev bulmak çok zor olmasa bile yine uygun bütçeye hitap eden ev bulmak maalesef zor. Eve çıkan kişilerde genel olarak bir önceki kiracının yakını olarak kira sözleşmesini aynı şekilde devam ettirmeye yönelik anlaşmakta.
Okul kulüpleri nasıl? Aktifler mi? Etkililer mi?
Öğrenci 1,
Okul kulüpleri aktif bir şekilde çalışıyor.
Öğrenci 2,
Okul içerisinde birçok kulüp bulunmakta. Bunlardan çok fazla aktif olanları da bulunmakla beraber inaktiflerde mevcut. Kulüpler her dönem stand kurarak kendilerini tanıtmakta ve uygun öğrencileri kendilerine çekmekte.
Bölüm Tanıtımı
Bölümü tercih etme nedeniniz nedir? Hangi özelliklere sahip olan kişiler bu bölümü tercih etmelidir?
Öğrenci 1,
Denizciliğe karşı olan ilgim ve maddi kazancını düşünerek böyle bir tercih yaptim.
Öğrenci 2,
Ekonomik sıkıntılar için tercih ettim. Herkesin de bu sebeple tercih ettiğini düşünüyorum.
Bölümünüzde Erasmus, Farabi ve Mevlana gibi değişim programları bulunmakta mıdır? Bu programlar hakkında genel bir açıklama yapabilir misiniz?
Öğrenci 1,
Maalesef bir bilgim yok.
Öğrenci 2,
Erasmus programı bulunmakta fakat Erasmus yaparken dersler sayılmamakta ve dönem uzamakta. Bu yüzden bu imkan sunulsa dahi kullanımı bayağı bir opsiyonel.
Bölümünüzdeki eğitmenlerin uzmanlık alanları ve deneyimleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Öğrenciler, eğitmenlerinden hangi konularda destek alabilirler?
Öğrenci 1,
Fakültemizde daha önce denizde yüksek kademelerde çalışmış akademisyenler bulunmaktadır. Hem akademik hem de iş hayatı için yardımcı olurlar.
Öğrenci 2,
İlk senelerde daha geniş bir akademik kadroya sahipti ve öğretmenler daha rahat öğrenciler ile ilgilinebiliyordu. Şuanda akademik kadro da değişimler ve gidenler var. Bu sebepten eğitim koşulları eskiye nazaran çok iyi değil.
Bölümünüzden mezun olan öğrencilerin iş bulma olanakları nasıldır ? Mezunlar genellikle hangi sektörlerde ve pozisyonlarda çalışmaktadır?
Öğrenci 1,
İşsiz kalma durumu söz konusu değil çünkü denizcilik sektöründe çalışan bulmakta zorlanılıyor ve çok fazla açık olduğundan dolayı mezunlar rahatlikla iş bulabiliyor. Deniz dışında ise denizcilik şirketlerinin ofislerinde görev alınabilir.
Öğrenci 2,
Bölümden mezun olan herkes neredeyse iş bulmakta. Genelde denizcilik sektöründe hizmet vermekteler. Bunun haricinde mühendislik faaliyeti olan diğer sektörlerde de çalışabilirler.
Bölüm için atölye, simülatör, laboratuvar olanakları yeterli midir?
Öğrenci 1,
Atölye, simülatör ve laboratuvar mevcut ve yeterlidir.
Öğrenci 2,
Atölye, simülatör ve laboratuvar imkanları bulunmakta ve bunlar kullanılmakta. Hatta Urla’da ek bir kampüs bulunmakta ve bazı denizcilik dersleri uygulamalı olarak orada sağlanmakta. GMIM öğrencilerinin ayrıca fakülte içerisinde kendi atölye ve simülatörlerinin bulunduğu ek bir binası bulunmakta. Dersliklerde bu binada bulunmakta.
Bölümünüzde hangi dersler verilmektedir? Derslerin içeriği hakkında genel bir açıklama yapabilir misiniz?
Öğrenci 1,
Makine mühendisliği ile neredeyse aynı ancak yaninda denizcilik dersleri görülüyor. Bu denizcilik dersleri staj konusunda belirleyici unsur oluyor.
Öğrenci 2,
Bölüm genel olarak mühendislik bölümlerinin karmasını ve denizcilik derslerini içeriyor.
Bölümünüzün mezun olduktan sonraki kariyer basamakları ve fırsatları hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Öğrenci 1,
Denizcilik sektörünün yanı sıra makine mühendislerinin çalıştığı yerler ve pozisyonlarda çalışılabiliyor.
Öğrenci 2,
Genel manada denizcilik üzerinden ilerleniyor. İleri senelerde ise karada çalışma imkanları da bulmak kolaylaşıyor.
Bölümünüzün olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir?
Öğrenci 1,
Olumlu yönleri; gemi hayatina adapte etme konusunda çok iyidir ve fakülte içerisinde herkes birbiriyle etkileşim içindedir, samimi bir ortam vardır. Olumsuz yönleri; okulun sistemine adapte olmak zor olabilir ve okulda yeri geldiğinde çok zorlayıcı bir ortam olabilir.
Öğrenci 2,
Hiyerarşik bir yapıda eğitim alınılmakta. Bazılarına göre bu bayağı zorlayıcı bir durum. Fakat bunların getirisi de bir hayli yüksek. Derslerin ve hocaların çok zorlayıcı olduğunu düşünmüyorum.
Bölümünüzün staj programını tanıtır mısınız? Öğrencilere staj ve iş olanakları konusunda nasıl destek sağlanmaktadır?
Öğrenci 1,
6 ay kara staji (atölye staji) ve 6 ay açık deniz stajı bulunmaktadır. Bu 6 ay kara stajınin isteğe bağlı olarak 3 ayını denizde yapabilirsiniz ancak yine kara staji olarak geçer. 6 aylik açık deniz stajini ise okula gelen ve kontenjan veren şirketler sayesinde gerçekleştirebilirsiniz.
Öğrenci 2,
180 gün atölye ve 180 gün açık deniz stajı zorunlu yapılması gerekli. Atölye stajları konusunda okul çok fazla yardım sağlamasa da açık deniz için liyakat sistemi denilen bir sistemle şirketler tarafından tercih edilebilir olma fırsatını okul bizlere sağlıyor.
Mezun ağınız var mıdır? Verimli midir?
Öğrenci 1,
Mezunlarımızla beraber kurulan bir derneğimiz bulunmaktadır, verimlidir.
Öğrenci 2,
DEFMED adında DEU denizcilik mezunlarını bir araya toplayan bir derneğimiz mevcut. Her sene çalışmalarına devam ediyorlar. Bir keresinde DEFMED tarafından burs alma hakkı da kazanmıştım.
Bölümle ilişkili öğrenci kulübü var mıdır? Verimli midir?
Öğrenci 1,
Denizci kulüpleri var ancak bölümümle ilgili özelleşmiş bir kulüp yok.
Öğrenci 2,
Okul içerisinde bölümle alakalı öğrenci kulüpleri mevcut fakat bunların işletilebilirliği öğrenciler tarafından sağlandığı için çok verimli olduğunu düşünmüyorum. Ben başkanları iken sürekli etkinlik yapılıyordu. Şuan da biraz daha bu konuda gerideler.
Bölümünüzde okuyan öğrenciler, mezuniyetten sonraki çalışma hayatına hazırlanmak ve kişisel gelişimlerini artırmak için hangi sertifika, kurs ve diğer eğitim süreçlerini takip etmelidir? Bu konuda önerileriniz nelerdir?
Öğrenci 1,
Farklı tip gemilerde çalışmak için alınmasi gereken sertifikalar var. Ve gelişen piyasa ve denizciliğin yakından takip edilmesi gerekir.
Öğrenci 2,
Bölüm içerisinde denize çıkabilmek için almaları gereken STCW sertifkalarını almaları gerek. Mezun olmadan veya mezuniyet sonrasında da GASM sınavlarını geçebilmeleri ve ehliyetlerini yükseltmeleri gerek. Spesifik gemi tipleri içinde ayrı STCW’lere sahip olmaları gerekiyor. Bunlar genelde özel kurslar tarafından alınıyor. Temel sertifikalar da okulda verilen eğitimler ile alınıyor.
Yorum
Okul ve bölüm hakkında eklemek istediğiniz herhangi bir bilgi veya yorum var mıdır?
Zor bir bölüm ve meslek ancak ileriki hayatta rahat etmek isteyenler rahatlıkla seçebilirler.