in

İskenderun Limanı

   İsminden de anlaşılacağı üzere mazisi (M.Ö. 333) Büyük İskender’e dayanan bölgenin inşa imtiyazı 1909 yılında Anadolu – Bağdat Demiryolları Kumpanyasına verilmiştir. Bağdat Demiryolları Kumpanyasının; 1. Dünya Savaşı sonunda Fransa Hükümeti tarafından haczedilmesi üzerine; limanın inşa imtiyazı 1918 yılında İskenderun Limanı Fransız Şirketi’ne verilmiştir. Fransız Şirketi, bugün iç liman tabir edilen ve mavnaların barınmasına yarayan kısmın inşasına başlamıştır. 1927 yılında küçük limanın doğu ve batı mendireklerini ve güney rıhtımı denilen 200 m’ lik küçük vasıta rıhtımını inşa ettikten sonra Hatay Devleti kurulmuş ve Ana Vatana ilhak etmiş ve 3714 sayılı Kanun gereği Liman, rıhtım Devlet Limanları İşletmesi Umum Müdürlüğü’ne devredilmiştir. 14.08.1942 tarih ve 4301 sayılı Kanunla Devlet Demiryolları İdaresi’ne fiilen devredilen liman 1944 yılında büyük iskele ile genişletilmiş, 1953 – 1956 yılları arasında mekanik teçhize ve tesislerle takviye edilerek modern bir liman haline getirilmiştir. Limanın gelişimine 1964 yılında da devam edilmiş, rıhtım üst yapı inşaatı 1972 yılında ikmal edilerek bütün tesisleri ile birlikte aynı yıl hizmete girmiştir. Kuruluşumuz tarafından işletilen İskenderun Limanı, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 30.12.2004 tarih ve 2004/128 sayılı kararı ile “İşletme Hakkının Devri” yöntemi ile özelleştirme kapsamına alınmış olup, yapılan ihale sonucunda, 372.000.000.- ABD Doları bedelle ihaleyi kazanan şirketimize, 30.12.2011 tarihinde 36 yıl süreyle işletilmek üzere devredilmiştir. Devir ile beraber Ocak 2012’de İskenderun Limanı’nı modern bir konteyner limanına dönüştürülmesine yönelik olarak yatırım çalışmalarına başlanmıştır. Yatırım çalışmaları kapsamında, ekonomik ömrünü tamamlamış rıhtım yapıları, stok sahaları, yollar, liman giriş çıkışları ve depolar ve tüm binalar yıkılarak yeniden inşa edilmiş, liman operasyonlarına yönelik yeni rıhtım ve terminal vinçleri tedarik edilmiştir.  Ayrıca limanda tarama çalışmaları yapılarak draftı 14.50 – 15.00 mt ye kadar gemilerin yanaşmasına imkan tanınmıştır. Yatırım çalışmaları sonucunda İskenderun limanı modern ve gelişmiş bir liman haline getirilmiştir. Liman, faaliyetlerine Limak İskenderun Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. adı altında devam etmektedir. TCDD, İşletme Hakkının devrine İlişkin İmtiyaz Sözleşmesinin ilgili hükümleri çerçevesinde kendisine tanınan gözetim ve denetime ilişkin görev ve yetkilerini TCDD İskenderun Liman İşletmesi Kontrol Müdürlüğü aracılığıyla yerine getirmektedir.

HİZMETLER

 Konteyner Hizmetleri

   Karayolu ve Demiryolu ile intermodal bağlantılı, yılda 1 Milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesi bulunan liman; Konteyner tahliye, yükleme, şifting, gemi üzeri twistlock, lashing/unlashing, soğutmalı konteyner için refeer kuleleri, soğutmalı konteynerler için VETCOM standartlarında 1.000 m2’lik soğuk hava deposu, x-ray cihazıyla muayene, CFS operasyonları (Konteyner iç dolum/boşaltım ), konteyner tartım, Konteyner tamir, konteyner yıkama, PTI hizmeti,Konteyner içi sağlamlaştırma, demiryolu bağlantılı terminal hizmetleri gibi hizmetler vermektedir.

Dökme, Genel Kargo, Proje Kargo Elleçlenmesi Hizmetleri

Modern ekipmanlar ile 70.000 DWT’luk dökme yük gemilerine kadar hizmet verilmektedir. Limanda gübre, mısır, buğday, kepek, soya fasulyesi vb. tahıl ürünleri olan dökme yükler ile boru, rulo saç, demir, paletli, big bag’li, sling bag’li vb. genel yükler elleçlenmektedir.

Proje Kargo

   Liebherr 550 MHC’leri ile 180 tona kadar, gemi vinçleriyle ise 600 tona kadar her türlü proje yükü elleçlenebilmektedir. Ayrıca talebe bağlı olarak, liman sahası içerisinde montaj/demontaj işlemlerine yer tahsisi yapılmaktadır.

Ro-Ro Ropax Hizmetleri  

Limanda düzenli bir şekilde sefer yapan Ro-Ro ve Ropax seferleri mevcuttur. Ro-Ro gemilerinde her türlü binek araç, tekerlekli araçlar, pick up’lar elleçlenebilir. Bu gemilerden inen araçların gümrüksel işlemleri bitene kadar, liman gümrüklü saha içerisinde stoklama imkânı bulunmaktadır. Yıllık 120.000 binek araç kapasitesi ile transit araç ticaretinde güvenilir bir liman özelliğine sahiptir. Son teknolojiye sahip olan el terminalleri sayesinde araçların şasi numaraları kontrol edilerek, eksiksiz ve hatasız gemilerden tahliye, gemilere yükleme ve kapı giriş/çıkış operasyonları gerçekleştirilir.

   Ropax seferleri, direk olarak Duba, Suudi Arabistan limanına hizmet sağlayarak hinterlandında bulunan nakliyecileri daha güvenli bir ortamda sevkiyatlarını gerçekleştirmektedir. 

Demiryolu Bağlantılı Terminal Hizmetleri

LimakPort’tan Ankara, Adana, Karaman, Konya, Kayseri, Gaziantep, Kahramanmaraş başta olmak üzere organize sanayi bölgelerine ve transit ticarette önemli bir pazar olan Kuzey Irak bölgesine demiryolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Liman mevcut intermodal taşımacılık ve depolama modülü, müşteriye özel ulaşım çözümleri sunarak, ürünlerin istenen taşıma modellerinde sevk edilmesine imkan vermektedir.

Terminal Hizmetleri

   Altyapısının uygun olması, tamamı beton olan terminallerinde müşterilerinin yükleri muhafaza edilmekte olup, müşterilerin taleplerine istinaden, son teknoloji ekipman ve uzman kadroyla yükler terminal sahalarına indirilmekte, istiflenmekte, araçlara yüklenmekte ve yüklerin liman içi transferleri gerçekleştirilmektedir.

Pilotaj / Römorkaj Hizmetleri

 1.375 metre uzunluğunda mendirekle korunmuş alan içerisinde yer alan LimakPort’a ait rıhtımlar ile İskenderun Körfezi’nde bulunan Sasa ve POAŞ şamandıralarına ve Karayolları tesislerine gelen tüm gemilere 7/24 kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri verilmektedir.

Atık Alım Hizmetleri

   Liman İşletme sahası içerisinde bulunan Atık Kabul Tesisi’ne 26 Aralık 2004 tarih ve 25682 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” kapsamında; gemilerin normal faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan MARPOL 73/78 EK 1 kapsamında bulunan petrol ve petrol türevli atıklar (sintine suyu, slaç, atık yağ, slop), MARPOL 73/78 EK IV kapsamında bulunan pis sular ve MARPOL 73/78 EK V kapsamında bulunan çöp atıkları alınmaktadır.

Gemilerden atık alım hizmeti limana yanaşan gemilere, liman demirleme sahasındaki gemilere ve anlaşmalı şamandıra tesislerine verilmektedir. Atık Kabul Tesisinde toplam 1445 m3 kapasiteli 10 adet sabit tank bulunmaktadır. 

Gemilerden alınan atıklar tesiste geçici olarak depolanmakta, sepere edildikten sonra Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı lisanslandırılmış tesislerine bertaraf edilmek üzere gönderilmektedir.

Depolama Hizmetleri

Konteyner Yüklemeleri İçin: 3.600 m2 CFS ambarı intermodal taşımacılığa uygun olarak dizayn edilmiş ve çift yönlü kapıları sayesinde hem demiryolu hem de karayolu ile malları müşteri tesislerine sevk edilebilme özelliğine sahiptir.

Soğutmalı Konteynerler için Soğuk Hava Deposu: Soğutmalı konteynerler ile soğutmalı tırlar arasında gıda yükü aktarımının uygun koşullarda yapılabilmesi için 1.000 m2  alanda, 10 tır yükünün aynı anda işlem görebileceği VETCOM sertifikalı soğuk hava aktarım tesisi mevcuttur. 

Dökme Maden Sahası: 10.000 m2 olup, krom, bakır, demir ve mermer gibi maden ürünlerinin konteynerize edilmeden önce liman sahası içerisinde stoklanabilmesi için dizayn edilmiştir. Bölgenin hakim rüzgarına karşı rüzgar duvarları ile çevrilmiş, çevre bilinci ile, rüzgar ve hava şartları ile oluşabilecek tozumayı önlemek amacıyla uluslararası standartlara uygun pulvarize yağmurlama sistemi ile donatılmış ve bunun yanında, zemin sularının arıtılarak deşarj hattına verilmesi amacıyla zemin yağmur suları arıtma tesisi mevcuttur.

Dökme Katı Yükler için Kapalı Ambarlar: 9 adet 1.000’er m2 ‘lik yatay ambarlarıyla ve 2.300 m2 ‘lik taş ambarı ile toplamda 11.300 m2 olan kapalı depolarında her türlü dökme yük ve big bag’li genel kargo yükleri stoklanabilmektedir.

LimakPort

ÜLKE LİMAN KODU: 0831092 (TRISK-0009)

Elleçlenen Yük: Konteyner, Proje Kargo, Genel Kargo, Dökme Yük, Ro-Ro, Yolcu

LİMAN KOORDİNATLARI: 36° 36′ N, 36° 11′ E

İŞLETİCİ KURULUŞ: Limak İskenderun Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş.

İLETİŞİM

E-posta: musterhizmetleri@limakports.com

Müşteri Hizmetleri: 0850 210 90 91

Telefon: + 90 (326) 626 16 00 

Faks: + 90 (326) 614 00 48

Adres: Limakport İskenderun Limanı-İskenderun/HATAY

İnternet Sitesi: http://www.limakports.com/

Staj ve İş Başvurusu Ekranı: http://www.limakports.com.tr/tr/is-basvurular

 

Çalışma Sahibi: Alperen ÇOBANOĞLU 

Okul: İskenderun Teknik Üniversitesi

Bölüm: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü

Yazar Abramak - Doğukan Üzüm

Denizcilik İşletmeleri Yönetimi - Dokuz Eylül Üniversitesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DARGEB Ufkun 8 Mart Özel Sayısı

Kaş Belediye Limanı