in ,

KARA ÖLÜM: DEEPWATER HORİZON

KARA ÖLÜM: DEEPWATER HORİZON

Tarihler 20 Nisan 2010’u gösterdiğinde, Amerika Birleşik Devletleri, tarihinin en büyük çevre felaketiyle karşı karşıya kalmıştı.

Transocean adlı şirkete ait olan ve Londra merkezli çok uluslu bir petrol şirketi olan BP adına açık deniz petrol sondajı yapmakta olan Deepwater Horizon adlı petrol platformunda bir dizi olaylar sonucu patlamalar yaşanmış, akabinde platformun batması ve sondaj yapılan kuyudan, yaklaşık 5 milyon varil petrolün Meksika Körfezi’ne akmasıyla, deniz yaşamı uzun yıllar altından kalkamayacağı bir yara almıştı.

Deepwater Horizon, aşırı derin denizlerde sondaj yapabilmek için tasarlanmış yarı batar bir petrol sondaj platformuydu. 2001 yılında Hyundai HeavyIndustries tarafından Güney Kore’de inşa edilen platform, 2001’den Eylül 2013’e kadar BP tarafından kiralanmıştı.

20 Nisan 2010’da, Meksika Körfezi’nde yer alan Macondo petrol sahasında, sondaj işlemi devam ederken, kuyudan 40 dakika süreyle bir hidrokarbon sızıntısı gerçekleşti. Platformun sahibi Transocean şirketi elemanlarının bu sızıntıyı fark edememesi ve platformun bir dizi güvenlik ekipmanlarının gerekli müdahaleyi yapamaması sonucu, kontrolsüz şekilde fışkıran petrolün sebep olduğu patlama, mürettebattan 11 kişinin ölümü ve 17 kişinin yaralanmasına yol açtı.

Yanlış uygulamalar felaketin boyutlarını çok daha büyüttü.

Müdahale ekipleri, kıyıya ulaşmadan önce petrolü yakarak bitirme çabasıyla yüzeyde bulunan petrol tabakalarını yaktılar. Aynı zamanda, Corexit adlı kimyasal dağıtıcı maddeyi eşine rastlanmamış miktarlarda denize döktüler ki, uzmanlar bu maddenin petrolden çok daha zararlı olduğunu dile getiriyorlar..

Yakma işlemi, körfezin derinliklerine çöken ve günümüze kadar varlığını koruyan toksik tabakalar oluşturdu.Corexit ve petrol karışımı ise özellikle mercan resiflerinde bugün bile düzelemeyen büyük bir tahribat yarattı.Patlamanın ardından oluşan sızıntıyı engellemek ve deniz sathına yayılan petrolü temizlemek için söz veren ve zaman içinde bu uğurda yaklaşık sekiz milyar dolar harcadığını ifade eden BP yetkililerine karşın, doğa bir daha hiç eskisi gibi olmadı.

Yıllar geçtikçe petrolün deniz üzerinde fırtınalarla oradan oraya taşındığını ifade ediyor uzmanlar. Örneğin ilk başta petrol sızıntısından etkilenmeyen alanlardan olan Barataria Körfezi’nin etrafındaki bataklıklar 2012’deki Gustav Kasırgası’nın ardından petrole bulandı. ABD’nin Louisiana Eyaleti’nin en büyük karides toptancısı Dean Blanchard patlamadan 5 yıl sonra halen petrol kaplı kumsalları ve onlarca ölü kuşu kameralara gösteriyor, üstelik BP görevlilerinin hala orada olmalarına rağmen temizlik adına hiçbir şey yapmadıklarını söylüyordu.

2020 yılı başlarında, Güney Florida Deniz Bilimleri Koleji bilim insanları tarafından yayımlanan bulgulara göre sızan BP petrolü günümüzde dahi körfezi kirletmeye devam ediyor. Petrol sızıntısı balıklar ve diğer deniz canlılarını olumsuz etkilemeyi sürdürüyor

Dargeb içerik yazar Erkin Arda YAYLI.

Kaynak: https://www.floridaphoenix.com/

Yazar Hakan KAPLAN

Hakan Kaplan - DARGEB Kurucu
Denizcilik eğitimine 2011'de başladı. İzmir Güzelbahçe denizcilik lisesi güverte bölümünü 2015'de ve Yalova Üniversitesi - Deniz Ulaştırma İşletme bölümünü 2017 de derece ile tamamladı. Şuan aktif olarak Anadolu Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliğine devam ediyor.Toplamda denizcilik eğitiminin 9.yılında. DARGEB platformuna kurucu ortaklık yaptı. İnstagram'da @suvaribeyinnotdefteri 'ni kurdu.Güncelleme tarihi:2020

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yatların Sınıflandırılması

Karadeniz Canavarı Taraklı Medüz