in , ,

Konteyner Elleçleme Ekipmanları

STSG(SHIP TO SHORE GANTRY CRANE)

STS,ve QC diyede bilinen bu vinç tipi raylar üzerinde hareket ederek karadan gemiye,gemiden karaya konteynır elleçlemesi yapmaktadır.Konteynır terminalinin kıyı tarafına kıyı vinci olarak yerleştirilir gemi ve kara arasında bir köprü görevi görür.

 

MHC(MOBILE HARBOUR CRANE)

-Mobil liman vinci kara gemi – gemi kara arasında tahliye yapar. Bu vinç tekerleklidir ve dairesel hareketler yapar.Esnek ve kompakt yapısı sayesinde büyük avantaj sağlamaktadır.

 

RTG(RUBBER TIRED CRANE)

-Konteyner terminalinde ana görevi konteyner istiflemektir. Kendi tekerlekleri üzerinde hareket eden RTG vinçleri kamyonlardan ve terminal traktörlerinden aldığı konteynerleri konteyner bloğuna koyar. Raylı türlerine ise RMG denmektedir.

 

CRS( CONTAINER REACH STACKER)

-Konteyner terminallerinde istif amacıyla kullanılır. Tekerlekli olduğu için sahada oldukça etkin bir araçtır ve tüm istif alanlarında kullanılabilmektedir.

 

ECH( EMPTY CONTANIER HANDLER)

-Boş konteyner istifleme aracıdır. Aynı anda birden fazla boş Konteyner taşıyabilir.

 

STRADDLE CARRIER

-Konteyner terminallerinde saha içinde istif için kullanılır.  Dar alanlarda etkin olan bu elleçleme ekipmanı bir konteynır taşıma kapasitesine sahiptir.  Bu tür ülkemizde pek yaygın olmamak ile birlikte yurt dışında oldukça yaygındır.

 

SIDELIFTER

-Tır üzerine yerleştirilen bir vinç ile konteyner   yükleme ve tahliyesi yapar.

 

FORKLİFT

-Konteyner terminallerinde CFS (iç dolum, boşaltım bakım be onarım) işlemlerinde kullanılır.

 

 

 

TERMINAL TRACKTOR

-Liman sahalarında uygun yüklerin yüklenmesi, boşaltılması, taşınması işlemlerinde kullanılan araçtır.

 

TAVA DORSE

-Operasyon sırasında elleçlenen konteynerde meydana gelebilecek bir sızıntıda tava dorse yeyüklenerek güvenli bölgelere taşınır.

 

Metin İ.erik Yazarı: Bilal AKTAŞ

 

 

Yazar Hakan KAPLAN

Hakan Kaplan - DARGEB Kurucu
Denizcilik eğitimine 2011'de başladı. İzmir Güzelbahçe denizcilik lisesi güverte bölümünü 2015'de ve Yalova Üniversitesi - Deniz Ulaştırma İşletme bölümünü 2017 de derece ile tamamladı. Şuan aktif olarak Anadolu Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliğine devam ediyor.Toplamda denizcilik eğitiminin 9.yılında. DARGEB platformuna kurucu ortaklık yaptı. İnstagram'da @suvaribeyinnotdefteri 'ni kurdu.Güncelleme tarihi:2020

3 Comments

Cevap bırakın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 TARİHİMİZDE DENİZCİLİK VE DENİZ HUKUKU NASIL ORTAYA ÇIKMIŞ?

Gemi Yönetim Ve Organizasyonu Vardiya Düzenleri