in ,

Gelibolu Yolunda Bir Dev

Deniz tarihinde en bilinen gemilerden biri büyük bir trajediye sahne olan RMS Titanic’tir. Bu geminin gölgesinde kalmış bir ikizi vardı: RMS Olympic. Olympic Titanic’ten önce denize indirilmişti. Bu gemi de kız kardeşi gibi ilk seferinde bir kaza yaşadı. 20 Eylül 1911’de HMS Hawke kruvazörüyle çatışan gemi üç ay onarımda kaldı. White Star Lines iki büyük gemisinin yaşadığı kazadan sonra daha büyük ve daha güvenli üçüncü bir gemi yaptırmaya karar verdi. Geminin ismi RMS Britannic’ti. 1914 yılında hizmete giren gemi savaşın patlak vermesi nedeniyle 1915 yılında İngiltere ordusu için el kondu ve hastane gemisine dönüştürüldü.

 

 

Aynı yılın sonlarında müttefik kuvvetleri Gelibolu Yarımadası’nda sıkışıp kalmış ve ilerleme kaydedemiyorlardı. Bunun üzerine harekâtın sonlandırılması ve askerlerin tahliyesine karar verildi. Bu karar üzerine İngilizler bölgeye nakliye ve hastane gemilerini göndermeye başladılar. Yaralılar Ege’deki Yunan adalarına küçük gemilerle naklediliyor buradan büyük hastane gemileri ile İngiltere’ye götürülüyorlardı.

HMHS Britannic bu şekilde İngiltere ile Ege arasında 4 yolculuk yaptı. 5. Yolculuğunda ise 21 Kasım 1916’da Kea Adası’nın 2 mil açığında bir Alman mayınına çarparak battı. Üçüncü geminin kaderi kız kardeşleri gibi olmuştu. 30 kişi hayatını kaybetti ve 1030 kişi kurtuldu. Kurtulanlar arasında hemşire Violet Jessop bulunuyordu. Jessop daha öne Olympic ve Titanic’te hemşire olarak görev yapmıştı ve böylece üç kız kardeşte kaza sırasında bulunup üçünden de kurtulmayı başaran kişi oldu.

Metin içerik Yazarı:Uğur ESMER

Yazar Hakan KAPLAN

Hakan Kaplan - DARGEB Kurucu
Denizcilik eğitimine 2011'de başladı. İzmir Güzelbahçe denizcilik lisesi güverte bölümünü 2015'de ve Yalova Üniversitesi - Deniz Ulaştırma İşletme bölümünü 2017 de derece ile tamamladı. Şuan aktif olarak Anadolu Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliğine devam ediyor.Toplamda denizcilik eğitiminin 9.yılında. DARGEB platformuna kurucu ortaklık yaptı. İnstagram'da @suvaribeyinnotdefteri 'ni kurdu.Güncelleme tarihi:2020

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sultanhisar Torpidobotunun AE-2 Denizaltısını Avlaması

Hamid Naci ÖZDEŞ