in ,

Ege Üniversitesi – Deniz Ulaştırma ve İşletme

Bu çalışmanın amacı lise öğrenimini tamamlayarak üniversite tercihi yapacak olan öğrencilerin; tercih edecekleri üniversite ve bölümler hakkında ilgili üniversitede okuyan öğrencilerin yorum ve düşüncelerine ulaşmalarını sağlamaktır. Bazı sorular birden fazla öğrencinin yanıtlarını içermektedir. Denizcilik bölümlerini kazanan tüm öğrencilere eğitim hayatında başarılar diler, yapılan bu çalışmanın faydalı olmasını dileriz. Keyifli okumalar.
Bu röportajda yayımlanan yazılar, röportaj sahibinin kişisel görüşleridir. Bu yazılardan dolayı Deniz Araştırma ve Geliştirme Gönüllüleri Kültür, Sanat Öğrenci ve Mezun Derneği sorumluluk üstlenmez. Yayımlanan ilanların sorumluluğu sahibini bağlar.

Üniversite Tanıtımı

Okul Adı / Fakülte Adı / Bölüm Adı

Ege Üniversitesi / Denizcilik MYO / Deniz Ulaştırma ve İşletme Programı

Okul / fakülte hangi ilde / ilçede bulunmaktadır?

İzmir, Urla İskele’de bulunmaktadır.

Fakültenizin bulunduğu il veya ilçede sosyal yaşam olanakları ve kültürel faaliyetler nelerdir ? (öğrenci kulüpleri, spor salonları, sinemalar, alışveriş merkezleri) Ayrıca, kültürel faaliyetler açısından şehirde hangi etkinlikler düzenlenmektedir?

İskele kısmında faaliyet gerçekleştirilebilecek mekanlar bulunmuyor fakat okuldan Urla merkeze tek otobüsle ulaşım sağlanabildiği için merkezdeki AVM, kafeler, spor salonu vs. imkanlara erişilebiliyor.

Üniversitenin ders çalışma ortamları hakkında bilgi verir misiniz? (kütüphane, ortak çalışma alanları)

Kütüphane var fakat kullanılmıyor. Onun dışında binanın içinde ortak masalar var orada çalışmak mümkün.

Okulun sağlamış olduğu internet altyapısı yeterli midir?

Yeterlidir.

Okulunuzdaki yemekhane hizmeti nasıldır? Öğrenci tarafından kolay karşılanabilir bir ücreti var mı? Yemeklerin kalitesi nasıldır? Ayrıca, yemekhane çeşitli diyet ihtiyaçlarına (vejetaryen, vegan, glütensiz vb.) uygun seçenekler sunmakta mıdır?

Okulun yemekhane fiyatı güncel olarak 15 TL’dir. Aylık yemek listesine göre yemek tercihi yapılabilir. Fiyatına göre kalitelidir.

Fakülteye ulaşım nasıl sağlanmaktadır?

En kolay şekilde Fahrettin Altay’dan 984, eğer İYTE yurdundan gelinecekse 882 ile ulaşım sağlanmaktadır.

Üniversitenin olanakları nasıldır? Kütüphane, spor salonu, öğrenci kulüpleri gibi sosyal ve kültürel imkanlar nasıl? Ayrıca, öğrencilere destek sağlayan danışmanlık ve kariyer merkezi gibi hizmetler bulunmakta mıdır?

Ege Üniversitesi bünyesinde bulunduğumuz için öğrencilere hizmet ve destek oldukça kalitelidir. Fakat bu kalite Bornova içerisinde geçerlidir. DUİP bölümü Urlada ve ana kampüsten çok uzak olduğu için birçok hizmete erişim sağlanmamaktadır.

Fakülte çevresinde bulunan yurtlar hakkında bilgi verebilir misiniz? Yurt ile üniversite arası ulaşım nasıl sağlanmaktadır, çok mesafe var mıdır? Ev bulma imkanları nasıldır? Kampüs içinde yurt bulunmakta mıdır?

Urla’da kiralar çok pahalı olduğu için ev tutmak nispeten çoğu yere göre daha zorlayıcıdır. Ege Üniversitesi DUİP için yurt kurmak yerine İYTE yerleşkesindeki yurtta barınma imkanı sağlıyor. Aradaki mesafe standart okul-yurt mesafeleri bakımından oldukça uzundur.

Okul kulüpleri nasıl? Aktifler mi? Etkililer mi?

Ege Üniversitesi öğrenci kulüpleri aktif bir şekilde işlemektedir.

 

Bölüm Tanıtımı

Bölümü tercih etme nedeniniz nedir? Hangi özelliklere sahip olan kişiler bu bölümü tercih etmelidir?

Tekdüzelik ve diğer üniversitelere göre zorlu eğitim ve sosyal yaşantının nispeten az olmasından dolayı farklıdır. Psikolojik olarak eğitim döneminde bile dünyadan soyutlanıldığı için bu koşulları olumlu karşılayabilecek adayların tercih etmesi daha doğru olur. Ben bunların bana problem oluşturmayacağından dolayı bu bölümü seçtim.

Bölümünüzde Erasmus, Farabi ve Mevlana gibi değişim programları bulunmakta mıdır ? Bu programlar hakkında genel bir açıklama yapabilir misiniz ?

Bulunmamaktadır.

Bölümünüzdeki eğitmenlerin uzmanlık alanları ve deneyimleri hakkında bilgi verebilir misiniz ? Öğrenciler, eğitmenlerinden hangi konularda destek alabilirler?

Meslek derslerinde öğretim görevlileri bizzat gemide çalışmış zabitlerdir. Denizcilik konusunda yeterli ve destekleyicilerdir.

Bölümünüzden mezun olan öğrencilerin iş bulma olanakları nasıldır ? Mezunlar genellikle hangi sektörlerde ve pozisyonlarda çalışmaktadır?

Mezun olunan yeterlilikle büyük gemilerde iş bulma imkanı vardır. Fakültelere göre genelde daha azdır. Ancak nispeten küçük tonajlı gemilerde, acentalarda ve brokerlik gibi alanlarda görev alınabilir.

Bölüm için atölye, simülatör, laboratuvar olanakları yeterli midir?

Yeterlidir.

Bölümünüzde hangi dersler verilmektedir ? Derslerin içeriği hakkında genel bir açıklama yapabilir misiniz?

Seyir, haberleşme, cihazların kullanımı, örf ve adet gibi birçok konuda gemide çalışabilmek için yeterli donanım kazandırmaya elverişli dersler bulunmaktadır.

Bölümünüzün mezun olduktan sonraki kariyer basamakları ve fırsatları hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Mezun olduktan sonra 3000 GRT üstü gemilerde sadece 4. kaptan, uzakyol hariç 3000 GRT altı gemilerde 4. 3. 2. kaptan ve süvari olarak görev yapılabilir. 3000 GRT uzakyol gemilerinde 36 ay deniz hizmetini tamamlayan zabitler, zabitlik sınavına hak kazandıktan sonra 3. kaptanlığa geçiş olanağı yakalar.

Bölümünüzün olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir?

Karada çalışmak gibi olmadığı için yalnızlık duygusunu bolca hissettiren ve alınan maaşı kuruşu kuruşuna çalıştırtan bir meslektir. Kazancı oldukça yüksektir ve olumsuz yönlerini telafi eder.

Bölümünüzün staj programını tanıtır mısınız ? Öğrencilere staj ve iş olanakları konusunda nasıl destek sağlanmaktadır?

Ulusal Staj Programı kapsamında staj yapılabilir.

Mezun ağınız var mıdır? Verimli midir?

Vardır.

Bölümle ilişkili öğrenci kulübü var mıdır? Verimli midir?

Bulunmamaktadır.

Bölümünüzde okuyan öğrenciler, mezuniyetten sonraki çalışma hayatına hazırlanmak ve kişisel gelişimlerini artırmak için hangi sertifika, kurs ve diğer eğitim süreçlerini takip etmelidir? Bu konuda önerileriniz nelerdir?

STCW belgesine işlenecek dersleri asla önemsememezlik yapmamaları gereklidir.

Yazar Lumboz - Sevde Deran Türker

Dokuz Eylül Üniversitesi - Lojistik Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dokuz Eylül Üniversitesi – Denizcilik İşletmeleri Yönetimi

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi – Denizcilik İşletmeleri Yönetimi