in ,

Geleneksel Türk Gezi Tekneleri

Geleneksel Türk Gezi Tekneleri:

Türkiye’nin yerli deniz aracı Guletlerin özgün tasarımı pratiklik ve geleneği mavi gezile özdeşleşen rahat bir tarzda kaynaştırmaktadır. Yıllardır balık avı ve ulaşım amaçlı geleneksel türünden geniş güverteli şimdiki görüntülerine doğru gelişme göstermişlerdir. Bodrum, Bozburun, Marmaris, İstanbul ve Karadeniz kıyılarındaki tersanelerde inşa edilen bu gemiler, motorlarıyla birlikte tam deniz aracı teçhizatıyla donatılmaktadırlar. Guletler geminin boyuna bağlı olmakla birlikte, 8-12 yolcu
barındırabilmektedir. Bu gemilerde yolcular müstakil konaklama sağlayabilmekte, kiralandıklarında hizmet ve eğlence hizmeti verilebilmektedir. Modern Guletler evin tüm konforuyla donatılmış olup kendinize tümüyle hoş zaman sağlayacağınız bir çevreye özendirmektedir. Deniz yolculuğunda küçük grupların yakınlığı, dostluk ve paylaşma atmosferini geliştirmekte; müşteriler ve mürettebat arasında rahat ilişkiler yaratılabilmektedir. Gezi acenteleri özel gruplar veya münferiden kiralama ve belirli turlar düzenlemektedir. Büyük okyanus gemileriyle kruvazörün aksine, bir Guletle kıyıdaki gizlenmiş ve çoğu kez metruk koy ve körfezler keşfedilebilir. Küçük liman ve yerleşimler kıyı hayatının büyük gemilerin gerçek şekilde yansıtamadığı samimi bir görünümünü sunmaktadırlar. Bir bakıma Gulet odası denize bakan manzaranın devamlı değiştiği tam servisli bir otele benzetilebilir. Başlıca Geleneksel Türk Gezi Tekneleri:

Gulet:

Mavi yolculuklar için en sık tercih edilen bu tür, genelde ketch yapısı arz eder ve kıç tarafının yuvarlak oluşu en karakteristik özelliğidir. Uzunlukları 15-40m arasında değişen guletler, yolcularına konforlu bir konaklama ve gezi sunabilecek şekilde üretilirler.

Aynakıç:

Guletlere çok benzeyen bu tür, yükseltilip kareleştirilmiş kıç kısmı ile farklılaşır. Bu özelliği ile daha fazla kamaraya sahip olabilen aynakıçlar da, guletler gibi bir ketch yapısı arz eder, uzunlukları ise 18-33m arasında değişir.

Tirhandil:

Ege sularının en eski yerel ahşap yatı olarak bilinen tirhandilin en karakteristik özelliği sivri uçlu bir kıç bölümüne sahip olmasıdır ve 11-18m arasında değişen uzunluğu ile 8 kişi için konforlu bir konaklama sunabilir.

Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Doç. Dr. Yasemin Nemlioğlu Koca’nın ders notlarından alınmıştır. Kendisine teşekkür ederiz.

Yazar Genisapaz - Lütfullah Han Uçar

Kocaeli Üniversitesi Denizcilik İşletmeleri Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kitap Önerisi : Anılarda Gemiler – Ufkun Ötesinde Kayboldular

Kitap Önerisi : İskeleye Yanaşan… Denizler, Gemiler, Denizciler