in ,

ULUSLARARASI DENİZCİLİK ÖRGÜTÜ (IMO)

              ULUSLARARASI DENİZCİLİK ÖRGÜTÜ (IMO)

ULUSLARARASI DENİZCİLİK ISTİŞARİ ÖRGÜTÜ ( IMCO ) 1948 YILINDA CENEVREDE KURULMUŞ, 1977 YILINDA ULUSLARARASI DENİZCİLİK ÖRGÜTÜ (INTERNATIONAL MARITIME ORGANIZATION – IMO ) ADINI ALMIŞTIR. TÜRKİYE ÖRGÜTE 16.7.1956/6812 SAYILI KANUNLA KABOTAJ VE TEKELE İLİŞKİN TÜRK KANUN HÜKÜMLERİ SAKLI TUTARAK 1948 CENEVRE SÖZLEŞMESİNİ KABUL ETMEK SURETİYLE ÜYE OLMUŞTUR. ÖRGÜT, ULUSLARARASI DENİZ SEYRİNİN GÜVENLİĞİ İÇİN GEREKLİ TEKNİK ÖNLEMLERİN ALINMASI VE BUNA İLİŞKİN ULUSLARARASI NORMLARIN DÜZENLENMESİNE ÇABA GÖSTERMİŞTİR.

SOLAS-74 KURALLARI

BÜYÜK ÇOĞUNLUĞUN KABULÜ İLE, STANDART PRENSİPLER VE KURALLAR TESİS EDEREK DENİZDE CAN EMNİYETİNİ SAĞLAMAK İSTEYEN, YENİ GELİŞMELERİ HESABA KATARAK 1960 ULUSLARARASI DENİZDE CAN EMNİYETİ SÖZLEŞMESİNİN YERİNİ ALACAK BİR SÖZLEŞME MEYDANA GETİRİLMESİ İLE, EN İYİ ŞEKİLDE GERÇEKLEŞECEĞİNİ GÖZ ÖNÜNE ALAN BAĞLANTILI DEVLETLER TARAFINDAN;  IMCO ( HÜKÜMETLERARASI DANIŞSAL DENİZCİLİK TEŞKİLATI ) ‘NIN 21 EKİM – 1 KASIM 1974 TARİHLERİ ARASINDA LONDRA’DA DÜZENLENEN KONFERANSTA “DENİZDE CAN EMNİYETİ ULUSLARARASI SÖZLEŞMESİ” ( SOLAS-74: SAFETY OF LIFE AT SEA – 1974 ) KABUL EDİLMİŞ OLUP, 25 MAYIS 1980 TARİHİNDEN İTİBAREN GEÇERLİ OLMAK ÜZERE 6.3.1980 TARİHİNDE TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ TARAFINDAN KABUL EDİLMİŞTİR.

STCW-78 KURALLARI (GEMI ADAMLARINI EĞİTİM, SERTİFİKA VE VARDİYA STANDARTLARI HAKKINDA ULUSLARARASI SÖZLEŞME)

1978 YILINDA İMZALANAN VE TÜRKİYE TARAFINDAN DA ONAYLANAN BU SÖZLEŞME İLE, GEMİ ADAMLARININ YETİŞTİRİLMESİ, EĞİTİM VE ÇALIŞMA ESASLARI DÜZENLENMİŞ VE TARAF OLSUN OLMASIN TÜM GEMİLERİN TARAF ÜLKELERİN LİMANLARINDA DENETİME TABİ TUTULMALARI ÖNGÖRÜLMÜŞ, BÖYLELİKLE GEMİ ADAMLARI YÖNÜNDEN BELİRLİ BİR STANDARDA ULAŞILMASI AMAÇLANMIŞTIR.

BU SÖZLEŞME KISACA; “STCW-78(“STANDART-SEAMAN” TRAINING CERTIFICATE WATCH-KEEPING) OLARAKTA İSİMLENDİRİLMEKTE OLUP, IMO BÜNYESİNDE 1984 MART AYINDA YÜRÜRLÜĞE GİREN BU SÖZLEŞME TÜRKİYE TARAFINDAN 20 NİSAN 1989 TARİHİNDE KABUL EDİLMİŞTİR.

STCW-78 SÖZLEŞMESİ, SAVAŞ GEMİLERİNİ, YARDIMCI SAVAŞ GEMİLERİNİ TİCARİ NİTELİKTE OLMAYAN KAMU HİZMETİNE TAHSİS EDİLMİŞ DEVLET GEMİLERİNİ VEYA DEVLET TARAFINDAN ÇALIŞTIRILAN GEMİLERİ, BALIKÇI TEKNELERİNİ, TİCARİ AMAÇLARLA KULLANILMAYAN GEZİ YATLARINI VE İLKEL YAPIDAKİ AHŞAP GEMİLERİ KAPSAMI DIŞINDA BIRAKMAKTADIR.

SÖZLEŞMENİN KAPSAMINDAKİ GEMİLER, SÖZLEŞMEYE TARAF BİR ÜLKENİN LİMANINDA İKEN, GEMİ ADAMLARINDA SÖZLEŞMENİN GEREKTİRDİĞİ BELGE VEYA GEÇİCİ YETKİ BULUNUP BULUNMADIĞINI BELİRLEMEK AMACIYLA SAHİLDAR DEVLETİN KONTROL YETKİSİ BULUNMAKTADIR.

SÖZLEŞME BAZI HALLERDE, SAHİLDAR DEVLETE GEMİYİ SEYİRDEN ALIKOYMA YETKİSİ TANIMAKTADIR. GEMİ, GEREKSİZ OLARAK ALIKONUR VEYA GECİKTİRİLİRSE, BUNDAN DOLAYI MEYDANA GELECEK ZARAR VE HASARLAR YÖNÜNDEN TAZMİNATA HAK KAZANILIR.

SOLAS-74 VE STCW-78’E TARAF OLAN TÜRKİYE’DE 618 SAYILI LİMANLAR KANUNUNUN 2. MADDESİNDE LİMANLARDA DÜZEN VE GÜVENLİK KAVRAMLARINA GİREN HER KONUYA İLİŞKİN OLARAK GETİRİLECEK KURALLARA TÜM GEMİLERİN UYACAKLARI BELİRTİLMİŞTİR.

ULUSLARARASI DENİZDE CAN EMNİYETİ SÖZLEŞMESİ (SOLAS-74)’E GÖRE YÜKÜMLÜLÜLLER

SOLAS-74; DENİZDE TEHLİKEDE BULUNAN KİMSELERİN KURTARILABİLMESİNİ SAĞLAMAK ÜZERE HEM DİĞER GEMİ KAPTANLARINA, HEMDE SAHİLDAR DEVLETLERE YÜKÜMLÜLÜKLER GETİREN DÜZENLEMELER YER ALMIŞTIR.

KAYNAĞI NE OLURSA OLSUN, BÖYLE BİR HABERİ ALAN KAPTANIN BÜTÜN HIZI İLE TEHLİKEDE BULUNAN İNSANLARIN YARDIMINA KOŞACAĞI, İMKAN BULUNDUKÇA, YARDIMA GELDİĞİNİ, TEHLİKEDE BULUNAN GEMİ / VASITAYA BİLDİRECEĞİ, ANCAK YARDIMA KOŞMA GÜCÜ YOKSA (ARIZASI, YAKITIN AZLIĞI VS.) VEYA YARDIMA GİTMESİ MAKUL DEĞİLSE (HAVA ŞARTLARI, UZAKLIK VS.) YADA TEHLİKEDE BULUNAN GEMİNİN YARDIMINA GİTMESİ GEREKSİZSE (BAŞKALARI YARDIMA KOŞMUŞ YADA ORTADA KURTARILACAK KİMSE KALMAMIŞSA) YARDIMA GİTME YÜKÜMLÜLÜĞÜ KALKACAKTIR. 

BU KURALIN ÖĞRETİDE VE UYGULAMADA KABUL GÖREN  “MAKUL OLMA” ÖLÇÜTÜNE AĞIRLIK VERDİĞİ GÖRÜLMEKTEDİR. 

SOLAS-74’ TE TEHLİKEDE OLAN BİR GEMİNİN KAPTANININ, İMKANLARI ELVERDİĞİNCE, YAPTIĞI YARDIM ÇAĞRISINA CEVAP VEREN GEMİ KAPTANLARI İLE DANIŞMA YAPTIKTAN SONRA, KENDİSİNE EN İYİ YARDIM YAPABİLECEĞİNE KANAAT GETİRDİĞİ BİR VEYA BİRDEN FAZLA GEMİYİ ÇAĞIRMA HAKKINA SAHİP OLACAĞI VE BU ŞEKİLDE ÇAĞRILAN GEMİ VEYA GEMİLERİN KAPTANLARININ BU İSTEĞE UYARAK, BÜTÜN HIZLARI İLE TEHLİKEDE BULUNAN İNSANLARIN YARDIMINA KOŞMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUKLARI BELİRTİLMİŞTİR.

KENDİ GEMİSİNDEN BAŞKA BİR VEYA BİRDEN FAZLA GEMİNİN ÇAĞRILDIĞI VE BU ÇAĞRIYA UYULDUĞUNU ANLAYAN BİR GEMİ KAPTANI, YARDIMA GİTME YÜKÜMLÜLÜĞÜNDEN KURTULACAKTIR.

(1) GEMİLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ :  BİR GEMİNİN, UÇAĞIN VEYA BİR KURTARMA ARACININ TEHLİKEDE OLDUĞU HABERİNİ ALAN DENİZDEKİ BİR GEMİNİN KAPTANI, BÜTÜN HIZI İLE TEHLİKEDE BULUNAN İNSANLARIN YARDIMINA KOŞACAK, İMKANI BULUNDUĞU TAKDİRDE YARDIMA GELDİĞİNİ ONLARA BİLDİRECEKTİR.  BUNU YAPAMADIĞI VEYA  ONLARIN YARDIMINA GİTMENİN AKLA YATKIN OLMADIĞI VEYA GEREKSİZ OLDUĞUNA DAİR ÖZEL ŞARTLAR BULUNMASI HALİNDE, TEHLİKEDEKİ İNSANLARIN YARDIMINA GİTMEYİŞ NEDENİNİ SEYİR JURNALİNE YAZACAKTIR

2) AKİT (ANTLAŞMAYI KABUL ETMEK) DEVLETLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ : SOLAS-74’TE AKİT DEVLETLEREDE BAZI YÜKÜMLÜLÜKLER GETİRMİŞTİR. BUNA GÖRE;

(A) AKİT DEVLETLER KENDİ SAHİLLERİNİN GÖZETİMDE BULUNDURULMASI VE SAHİLLER BOYUNCA DENİZDE TEHLİKEYE DÜŞEN KİMSELERİN KURTARILMASINI SAĞLAMAK ÜZERE GEREKLİ DÜZENLEMELERİ YAPMAKLA YÜKÜMLÜDÜRLER.

(B) HER AKİT DEVLET MEVCUT KURTARMA VE ARAMA HAKLARI HAKKINDAKİ BİLGİYİ VE VARSA BUNLARA AİT DEĞİŞİM PLANLARINI HAZIR BULUNDURMAKLA YÜKÜMLÜDÜR. BÖYLELİKLE AKİT DEVLETLERİ;

(I) SAHİLLERİ GÖZETİMDE BULUNDURMASI,

(II) ARAMA KURTARMA İLE İLGİLİ TESİSLERİ KURMASI, ÇALIŞTIRMASI VE BAKIMINI YAPMASI,

(III) ÇOĞU KEZ ULUSLARARASI ÇALIŞMAYI GEREKTİRECEĞİNDEN BAŞKALARININ DA ANLAMASI İÇİN KURTARMA TESİSLERİ HAKKINDAKİ BİLGİYİ HAZIR BULUNDURMASI YÜKÜMLÜLÜĞÜ ALTINA GİRMİŞTİR.

ULUSAL KURALLAR:

(1) DENİZ TAŞITLARINDA TELSİZ CİHAZLARININ KURULMASI VE KULLANILMASI İLE İLGİLİ KANUN, YÖNETMELİK VE HÜKÜMLER;

(A) RUHSATTA BELİRTİLMİŞ BULUNAN İSTASYONLAR, TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NCE KABUL EDİLMİŞ BULUNAN ULUSLARARASI RADYO  TÜZÜĞÜNDEKİ (ITU/RR) HÜKÜMLERE; DÜNYA ORGANİZASYONUNCA KABUL EDİLMİŞ VE YAYINLANMIŞ OLAN ESASLARA, BUNLARA EK OLARAK ÇIKARILMIŞ TÜZÜKLERE VE MİLLİ HABERLEŞME İŞLETME VE EMNİYET TALİMATLARINA GÖRE HAREKET ETMEYE MECBURDURLAR.

(B) İSTASYONLARIN, (ITU/RR)’DE YER ALAN OPERATÖR EHLİYETLERİNE (LİSANSLARINI) SAHİP KİŞİLERCE ÇALIŞTIRILMASI ZORUNLUDUR.

(C) RUHSAT SAHİBİ, TELSİZ İSTASYONUNU; EN İYİ HİZMET VERECEK ŞEKİLDE TUTMAYA VE BULUNDURMAYA MECBURDUR.

(Ç) İSTASYONUN; CİHAZ, PERSONEL, TEKNİK,BAKIM-ONARIM VE İŞLETME TALİMATI DURUMU YÖNÜNDEN;  TELEKOMİNİKASYON KURUMUNCA HER ZAMAN DENETLENMESİ, 5.4.1983 TARİH VE 2813 SAYILI YASA HÜKMÜDÜR. BU NEDENLE: İSTASYON SAHİPLERİ DENETLEME BELGESİNE SAHİP  PERSONELE HER HUSUSTA KOLAYLIK GÖSTERMEYE MECBURDUR.

   (D) ANILAN RUHSAT, AİT OLDUĞU TELSİZ İSTASYONUNDA BULUNDURULUR VE DENETLEMELERDE İSTENİLDİĞİNDE GÖSTERİLİR.

(E) İSTASYONLARDA; YETKİLENDİRİLMİŞ KURUM’UN BİLGİSİ DIŞINDA HİÇBİR DEĞİŞİKLİK YAPILAMAZ.

 (F) HABERLEŞMELERDE; ULUSLARARASI HABERLEŞME ESASLARINA VE MİLLİ HABERLEŞME İŞLETME TALİMATLARINA UYULMASI MECBURİDİR.

(G) TAHSİS EDİLMİŞ VE TESCİLİ SAĞLANMIŞ FREKANSLAR İLE, (ITU/RR) DE BELİRLENMİŞ VE YAYINLANMIŞ BULUNAN FREKANSLAR DIŞINDA FREKANS KULLANILAMAZ.

(Ğ) TEHLİKE,ÇAĞRI, ARAMA/KURTARMA FREKANSLARINDA, BU AMAÇLAR DIŞINDA HABERLEŞME YAPILAMAZ.

 (H) SAHİL BRODKASTLARI (DENİZ CEVAPSIZ RADYO YAYIN İSTASYONLARI) DEVAMLI ŞEKİLDE DİNLENİLİR.

   (I) GEMİ/SAHİL İSTASYONLARI İLE HABERLEŞME, ULUSLARARASI KABUL EDİLMİŞ ESASLARA VE TELSİZ KANUNU VE YÖNETMELİKLERİNDE BELİRTİLMİŞ BULUNAN KURALLARA GÖRE YAPILACAKTIR.

(J)  İSTASYONLARIN, YANLIŞ VE ALDATICI TEHLİKE İŞARETİ YAYMASI YASAK OLUP, HUKUKİ SORUMLULUĞU GEREKTİRMEKTEDİR.

  (K)  İSTASYONLARIN, ALMAYA VE VERMEYE MECBUR OLDUKLARI HABERLEŞME TRAFİĞİ DIŞINDA MUHABERE YAPMALARI YASAKTIR.

  1. GEMİLERDE BULUNDURULMASI GEREKLİ TELSİZ OPERATÖRLERİGMDSS TELSİZ OPERATÖR EHLİYETLERİNİN SINIFLANDIRILMASI DÖRDE AYRILIR.

             (1)  BİRİNCİ SINIF TELSİZ ELEKTRONİK OPERATÖR EHLİYETNAMESİ: (FIRST CLASS RADIO ELECTRONIC OFFICER) (REO) : 

    BU OPERATÖRLERDEN TEKNİK VE MESLEKİ BİLGİ ELEKTRİK, ELEKTRONİK, GMDSS SİSTEMİNİN ÇALIŞTIRILMASI, KORUYUCU BAKIM, SEYİR CİHAZLARININ ARIZALARININ TESBİTİ, ONARIMI VE KULLANILMASI, MORS BİLGİSİ, YETERLİ YABANCI DİLE (İNGİLİZCE) SAHİP OLMALARI İSTENİR.


             (2)  İKİNCİ SINIF TELSİZ ELEKTRONİK OPERATÖR EHLİYETNAMESİ :

                   (SECOND CLASS RADIO ELECTRONIC OFFICER) (REO): 

    BU OPERATÖRLERDEN TEKNİK VE İŞLETME BİLGİSİ, TEMEL ELEKTRONİK 

    VE ELEKTRONİK BİLGİSİ, GMDSS SİSTEMİNİN KULLANILMASI VE KORUYUCU BAKIMI, CİHAZ ARIZASI DURUMUNDA MODÜL VEYA KİT DEĞİŞTİREBİLME, RADYO TELEFON VE TELGRAF MUHABERESİ YAPABİLME, YETERLİ YABANCI DİLE (İNGİLİZCE) SAHİP OLMALARI İSTENİR.

    (3) GENEL TELSİZ OPERATÖR EHLİYETNAMESİ: (GENERAL ORERATOR’S CERTIFICATE) (GOC) : 

    BU OPERATÖRLERDEN GMDSS SİSTEMLERİ HAKKINDA DETAYLI PRATİK BİLGİ, RADYO TELEFON VE NBDP SİSTEMİ İLE MUHABERE YAPABİLME VE YETERLİ DERECEDE YABANCI DİLE (İNGİLİZCE)  SAHİP OLMALARI İSTENİR. 

    GEMİLERİN A1, A2, A3, A4 BÖLGELERİNE GÖRE BULUNDURULMASI ZORUNLU TELSİZ OPERATÖRLERİ :

    GEMİLER, ULUSLARARASI ANTLAŞMALAR GEREĞİNCE TELSİZ İLE DONATILMASI ZORUNLU SEYİR YAPTIKLARI SULARIN SAHİL İSTASYONLARINDAN MESAFELERİNE GÖRE AŞAĞIDAKİ OPERATÖRLERİ BULUNDURMAK ZORUNDADIRLAR.

    (1) MF SAHİL İSTASYONLARININ MUHABERE MENZİLİ DIŞINDA SEYREDEN YOLCU GEMİLERİNDE BİRİNCİ SINIF RADYO ELEKTRONİK OPERATÖR BELGESİNE SAHİP BİR OPERATÖR.

    (2)  AYNI SULARDA SEYREDEN YOLCU GEMİLERİNİN DIŞINDAKİ DİĞER GEMİLERDE BİRİNCİ VEYA İKİNCİ SINIF RADYO ELEKTRONİK OPERATÖR BELGESİNE SAHİP BİR OPERATÖR.

    (3)  MF SAHİL İSTASYONLARI MUHABERE MENZİLİ İÇİNDE SEYREDEN YOLCU GEMİLERİNDE BİRİNCİ VEYA İKİNCİ SINIF RADYO ELEKTRONİK OPERATÖR BELGESİNE SAHİP BİR OPERATÖR.

    (4) MF SAHİL İSTASYONLARI MUHABERE MENZİLİ İÇİNDE SEYREDEN YOLCU GEMİLERİNİN DIŞINDAKİ DİĞER GEMİLERDE BİRİNCİ VEYA İKİNCİ SINIF RADYO ELEKTRONİK OPERATÖR YADA GENEL OPERATÖR BELGESİNE SAHİP BİR OPERATÖR.

    (5) VHF SAHİL İSTASYONLARI MUHABERE MENZİLİ İÇİNDE SEYREDEN GEMİLERDE, YUKARIDA İZAH EDİLEN 4 SINIF BELGENİN BİRİNE SAHİP BİR OPERATÖR. 

    (6) ULUSLARARASI ANTLAŞMALAR İLE TELSİZLE DONATILMASI MECBURİ OLMAYAN VE GMDSS SİSTEMİNİ KULLANAN GEMİLERDE;

    (A) MF SAHİL İSTASYONLARI MUHABERE MENZİLİ DIŞINDA SEYREDEN GEMİLERDE BİRİNCİ VE İKİNCİ SINIF RADYO ELEKTRONİK YADA GENEL OPERATÖR BELGESİNE SAHİP BİR OPERATÖR.

    (B) MF SAHİL İSTASYONLARI MUHABERE MENZİLİ İÇİNDE SEYREDEN GEMİLERDE YUKARIDA İZAH EDİLEN 4 SINIF BELGEDEN BİRİNE SAHİP BİR OPERATÖR.

FREKANSLARIN PLANLAMA VE KULLANIMINDA GENEL KURALLAR:

  1. TEHLİKE VE EMİYET FREKANSLARI.  
  1. TEHLİKE VE EMNİYET FREKANSLARI KULLANIM YERLERİ VE

 EMİSYON TİPLERİ.

  1. YAYIN SINIFLARINI GÖSTEREN KISALTMALAR.  

Ç. GENEL VE GMDSS TEHLİKE, EMNİYET VE ÇAĞRI FREKANSLARI.  

  1. TEHLİKE VE EMNİYET FREKANSLARI:

1999 YILI ŞUBAT AYINA KADAR GMDSS’E GEÇİŞ SÜRECİ YAŞANDIĞINDAN, ESKİ SİSTEME VE GMDSS’E AİT TEHLİKE VE EMNİYET FREKANSLARI BİRLİKTE KULLANILMAYA DEVAM EDİLMİŞ,  1999 YILI ŞUBAT AYINDAN İTİBAREN GMDSS TÜMÜYLE YÜRÜRLÜĞE GİRDİĞİNDEN, BU TARİHTEN İTİBAREN SADECE GMDSS TEHLİKE VE EMNİYET FREKANSLARI KULLANILMAKTADIR.                             TEMEL  FREKANS KAVRAMLARI:

ELEKTROMANYETİK DALGA KULLANIMININ TEMEL KURAMI, DALGA BOYU İLE FREKANS ÇARPIMININ DALGA HIZINA EŞİT OLDUĞUDUR. HABERLEMENİN TEMELİNDE RADYO DALGALARININ KULLAMILMASI YATAR. FREKANSLAR KÜÇÜLDÜKÇE DALGA BOYLARI ARTAR. GENELLİKLE YER DALGALARI ŞEKLİNDE YAYILIRLAR. FREKANSALR BÜYÜDÜKÇE DALGA BOYLARI DA KISALIR VE YÜKSEK FREKANSALAR GÖK DALGASINI KULLANIR. GÖK DALGALARI İYONOSFERİ OLUŞTURAN D, E VE F TABAKALARINIDAN YANSIYARAK YAYILIRLAR.ÖZELLİKLE MF VE HF FRAKANSLARI GÜNEŞ ETKİLER, YANİ GECE DÜŞÜK, GÜNDÜZ YÜKSEK FERKANSLAR KULLANILIR. GÜN DOĞUMU VE GÜN BATIMI SAATLERİNDE MF VE HF MUHABERESİ ADETA ÇÖKER.  İYONOSFER TABAKALARININ YAPISI AŞAĞIDA BELİRTİLMİŞTİR.(1) D TABAKASI : ORTALAMA 45 MİL MESAFEDEKİ BU TABAKADA OZON VARDIR.  GENELLİKLE GÜNDÜZ SÜRESİNCE ORTAYA ÇIKAR, GÜN BATIMINDA KAYBOLUR. ALÇAK FREKANSLAR BU TABAKAYA ÇARPINCA TEKRAR ARZA DÖNER. YÜKSEK FREKANSLAR BUTABAKA TARAFINDAN EMİLİR. (2) E TABAKASI : 60 MİL MESAFEDEKİ BU TABAKA BÜYÜK ÇAPTA OKSİJEN MOLEKÜLLERİNE SAHİPTİR, GECE YARISI KAYBOLUR.

(3) F TABAKASI : 90 MİLDE F2 VE 125 MİLDEKİ F1 TABAKALARINDAN OLUŞUR. GECE F1 VE F2 BİRLEŞİE VE F TABAKASINI OLUŞTURUR. ATMOSFER YOĞUNLUĞU DÜŞÜKTÜR.                                                                                                                         FREKANS BAND GENİŞLİĞİ

VERİLEN BİR  EMİSYON SINIFI İÇİN BELİRLENEN KOŞULLAR ALTINDA 

BİLGİNİN YETERLİ ÖLÇÜ VE KALİTEDE İLETİMİNİ SAĞLAMAK İÇİN GEREKLİ 

OLAN FREKANS BANDININ GENİŞLİĞİDİR.

ÜÇ RAKAM VE BİR HARFTEN OLUŞUR. HARF ONDALIK VİRGÜLÜ YERİNE 

KULLANILIR VE BAND GENİŞLİĞİNİN BİRİMİNİ GÖSTERİR. İLK KAREKTER

 “SIFIR, H, K, M, G” OLAMAZ.

ÖRNEKLER :

0,001 – 999 HERTZ, H HARFİ İLE (100H)

1,00 – 999 KİLO HERTZ, K HARFİ İLE (3K00)

1,00 – 999 MEGA HERTZ, M HARFİ İLE (1M25)

1,00 – 999 GİGA HERTZ, G HARFİ İLE (5G75)

TEHLİKE VE EMNİYET FREKANSLARI KULLANIM YERLERİ VE EMİSYON TİPLERİ: 

     TELSİZ YAYINLARININ SINIFLANDIRILMASINDA ÜÇ AYRI SEMBOL KULLANILMAKTADIR. SEMBOLLERİN ANLAMLARI AŞAĞIDADIR.

(1) İLK SEMBOL  : ANA TAŞIYICININ MODÜLE EDİLME TİPİNİ 

İFADE EDER.

(2)İKİNCİ SEMBOL  : ANA TAŞIYICIYI MODÜLE EDEN SİNYAL VEYA SİNYALLERİN CİNSİNİ İFADE EDER.

(3) ÜÇÜNCÜ SEMBOL   : TRANSMİSYONU YAPILAN BİLGİNİN

 ( INFORMATION ) TÜRÜNÜ BELİRTİR.

  (4) DÖRDÜNCÜ SEMBOL   : İŞARETLERİN GENİŞ AÇIKLANMASINI İÇERİR.

   (5) BEŞİNCİ SEMBOL   : ÇARPANIN CİNSİNİ BELİRTİR.

İLK SEMBOL   : ANA TAŞIYICININ MODÜLE EDİLME TİPİNİ         İFADE EDER.

SEMBOL : ANLAMI

    N MODÜLE EDİLMEMİŞ BİR TAŞIYICININ EMİSYONU

    A ÇİFT YAN BANT (DOUBLE SIDE BAND) (DSB)

    H TEK YAN  BANT  TAM TAŞIYICILI (SINGLE SIDE BAND-FULL CARRIER) (SSBRC)

  R TEK YAN BANT, AZALTILMIŞ VEYA DEĞİŞTİRİLEN SEVİYELİ TAŞIYICI

 J TEK YAN BANT BASTIRILMIŞ TAŞIYICI (SINGLE SIDE BAND, SUPRESSED CARRIER (SSBSC))                                                                                                                                              B BAĞIMSIZ YAN BANT (INDEPENDENT SIDE BAND / ISB)

C VESTİGAL YAN BANT (VSB)                                                                                                          F FREKANS MODÜLASYONU

G FAZ MODÜLASYONU

   D ANA TAŞIYICININ AYNI ANDA VEYA BELİRLENMİŞ BİR     ZAMANLAMA DÜZENİNE GÖRE SIRASIYLA HEM AM  HEMDE AÇI MODÜLASYONU İLE MODÜLE EDİLDİĞİ EMİSYON TİPLERİ.

   P MODÜLE EDİLMEMİŞ PALS DİZİSİ

   K AMPLİTÜTLERİ MODÜLE EDİLMEMİŞ PALSLER DİZİSİ (PAM)

    L GENİŞLİKLERİ/SÜRELERİ (WIDTH/DURATION) MODÜLE EDİLMEMİŞ PALSLAR DİZİSİ (PWM VEYA PDM)

     M KONUMLARI/FAZLARI (POSITION / PHSE) MODÜLE EDİLMEMİŞ PALSLAR DİZİSİ

Q PALS  PERİYODU SIRASINDA TAŞIYICININ AÇI MODÜLASYONU İLE MODÜLE EDİLDİĞİ PALSLAR DİZİSİ

 V PAM, PDM VE PPM OLARAK EN AZ İKİ MODÜLASYONUN BİRLEŞTİRİLDİĞİ VEYA DAHA BAŞKA BİR YÖNTEMLE MODÜLE EDİLMİŞ PALSLAR DİZİSİ.

 W ANA TAŞIYICININ AYNI ANDA VEYA BELİRLENMİŞ BİR ZAMANLAMA DÜZENİNE GÖRE SIRASIYLA AMPLİTÜT, AÇI VE PALS MODÜLASYONLARINDAN EN AZ İKİSİNİN BİRLİKTE UYGULANDIĞI BİRLEŞİK SİSTEM.

 X YUKARIDAKİ MADDELERİ KAPSAMAYAN PALS EMİSYONLARI

2) İKİNCİ SEMBOL   : ANA TAŞIYICIYI MODÜLE EDEN SİNYAL VEYA SİNYALLERİN CİNSİNİ İFADE EDER.

SEMBOL : ANLAMI

 

   0 MODÜLE EDEN SİNYALİN OLMAMASI HALİ

 

   1 KUVATALANMAMIŞ VEYA DİJİTAL BİLGİ İÇEREN VE MODÜLE EDİLMİŞ ALT TAŞIYICI KULLANILMAMIŞ TEK BİR KANAL

 

   2 KUVATALANMIŞ VEYA DİJİTAL BİLGİ İÇEREN VE MODÜLE EDİLMİŞ ALT TAŞIYICI KULLANILMIŞ TEK BİR KANAL

 

   3 ANALOG BİLGİ İÇEREN TEK BİR KANAL

 

   7 KUVATALANMIŞ VEYA DİJİTAL BİLGİ İÇEREN BİRDEN ÇOK SAYIDA KANAL

 

   8 ANALOG BİLGİ İÇEREN BİRDEN ÇOK SAYIDA KANAL

9 KUVATALANMIŞ VEYA ANALOG BİLGİ İÇEREN BİR YADA DAHA ÇOK SAYIDA KANALI KAPSAYAN BİRLEŞİK SİSTEM.

 X YUKARIDAKİLERİ KAPSAMAYAN HALLER

3) ÜÇÜNCÜ SEMBOL   : TRANSMİSYONU YAPILAN BİLGİNİN (INFORMATION) MAHİYETİNİ BİLDİRİR.

 

SEMBOL : ANLAMI :

 N HİÇBİR BİLGİ TRANSMİSYONU OLMAYAN HAL

 A TELGRAF, İŞİTSEL CW

 B TELGRAF, OTOMATİK (TELEM/TELEX)

 C FAKSİMİLE                                                                                                                                         D VERİ (DATA) TRANSMİSYONU, TELEMETRE VE UZAKTAN KUMANDA                                   E TELEFON

 F TELEVİZYON (VİDEO)

 W YUKARIDAKİ BİLGİ ÇEŞİTLERİNİN HERHANGİ BİR USULDE BİRLEŞTİĞİ SİSTEM.

  X YUKARIDAKİLERİ KAPSAMAYAN HALLER.

  1. YAYIN SINIFLARINI GÖSTEREN KISALTMALAR  :

NON MODÜLASYONSUZ CW (MORS)

A1A CW ON-OF KEYING (MORS)

A2A DSB,MCW TONE KEYİNG

A2B GENLİK MODÜLASYONLU ÇİFT YAN BANT MODÜLE EDEN ALT TAŞIYICI KULLANILARAK AÇIK KAPALI ŞEKLİNDE ANAHTARLAMA SİSTEMİYLE ÇALIŞAN TELGRAF ŞEKLİ.

A3C ANA TAŞIYICININ DOGRUDAN DOĞRUYA VEYA FREKANS MODÜLELİ  YARDIMCI TAŞIYICIYLA MODÜLE EDİLMESİ ŞEKLİNDE YAPILAN FAKSİMİLE YAYIN ŞEKLİ.

A3E GENLİK MODÜLELİ, ÇİFT YAN BAND TELEFON YAYIN ŞEKLİ

 

F1B FREKANS MODÜLASYONLU, FREKANS KAYDIRMALI ANAHTARLAMA İLE MODÜLE EDEN SES FREKANSI KULLANILMADAN, HATA DÜZELTİCİLİ, TEK KANALLI, DAR BAND DOĞRUDAN YAZAN (NBDP) (TELEX) OTOMATİK TELGRAF YAYIN ŞEKLİ.

 F1C TAŞIYICININ DİREK FREKANS MODÜLASYONU İLE YAPILAN  FAKSİMİLE YAYIN ŞEKLİ

   F2B FREKANS MODÜLASYONLU SES FREKANSIN YA DA FREKANS MODİLELİ YAYININ AÇILIP KAPANMASIYLA YAPILAN TEK KANALLI OTOMATİK TELGRAF YAYIN ŞEKLİ

 F3E TAŞIYICININ DİREK FREKANS MODÜLASYONU İLE YAPILAN  TELEFON YAYIN ŞEKLİ

G2B VHF DSC TELSİZ CİHAZI KANAL 70 İLE DSC MESAJ  GÖNDERME  YAYIN ŞEKLİ

G3E TAŞIYICININ DİREK FAZ MODÜLASYONU İLE YAPILAN TELEFON YAYIN ŞEKLİ

 

H2A GENLİK MODÜLASYONLU, TEK YAN BAND, TAM TAŞIYICILI MODÜLE EDEN ALT TAŞIYICI KULLANILARAK AÇIK-KAPALI ŞEKLİNDE ANAHTARLAMA İLE ÇALIŞAN TELGRAF ŞEKLİ.

 

H3E GENLİK MODÜLASYONLU TEK YAN BAND, ANALOG BİLGİ İHTİVA EDEN TEK KANALLI, TAM TAŞIYIICILI TELEFON YAYIN SINIFI.

 

J3E GENLİK MODÜLASYONLU TEK YAN BAND, ANALOG BİLGİ İHTİVA EDEN TEK KANALLI, BASTIRILMIŞ TAŞIYICILI TELEFON YAYIN ŞEKLİ.

 J2B HF SSB  TELSİZ CİHAZI İLE YAPILAN RADYO TELEKS  MESAJ  GÖNDERME  YAYIN ŞEKLİ

R3E GENLİK MODÜLASYONLU TEK YAN BAND, ANALOG BİLGİ İHTİVA EDEN TEK KANALLI, ZAYIFLATILMIŞ TAŞIYICILI TELEFON YAYIN ŞEKLİ.

             ULUSLARARASI FREKANS BANTLARI TABLOSU

BAND

NO

SEMBOLFREKANS BANDIKULLANILAN 

DALGA

DALGA

BOYU

4VLF3 – 30 KHZYER DALGASIMam
5LF30 – 300 KHZYER DALGASIKm
6MF300 – 3000 KHZYER DALGASI Hm
7HF3 – 30 MHZYER / GÖK DALGASIDam
8VHF30 – 300 MHZGÖK DALGASIM
9UHF300 – 3000 MHZGÖK DALGASIdm
10SHF3 – 30 GHZGÖK DALGASIcm
11EHF30 – 300 GHZGÖK DALGASImm
12EEHF300 3000 GHZGÖK DALGASIDeci.mm

 

  1. TEHLİKE, ACİLİYET VE EMNİYET VE TIBBİ NAKİL MUHABERESİ 

 

   A.TEHLİKE TRAFİĞİ.  

  1. RADYO TELGRAF ALARM SİNYALİ.

(1) RADYOTELGRAF ALARM SİNYALİNİN KULLANILACAĞI       DURUMLAR 

(2) RADYO TELGRAF TEHLİKE SİNYALİ 

(3) TEHLİKE MESAJI 

(4) TEHLİKE MESAJINA ALINDI CEVABI VERİLMESİ 

(5) TEHLİKE MESAJININ ARACI ISTASYON TARAFINDAN             YAYINLANMASI 

  1. ACİLİYET (ACELELİK) MUHABERESİ.

 

   Ç. EMNİYET MUHABERESİ.

  • TIBBİ YARDIM – TIBBİ NAKİL MUHABERESİ. 
  • TEHLİKE MUHABERESİNDE UYULMASI GEREKLİ KURALLAR. 
  • TEHLİKE ALARMLARI. 
  • GMDSS ACİL DURUM VE EMNİYET MUHABERELERİ.

TEHLİKE TRAFİĞİ:  

TEHLİKE TRAFİĞİ; TEHLİKEDEKİ BİR SEYYAR SERVİS İSTASYONUNUN ACELE YARDIM TALEBİNİ KAPSAYAN MESAJLARDAN OLUŞUR. TEHLİKE ÇAĞRISI DİĞER HABERLEŞMELERE GÖRE KESİN ÖNCELİĞE SAHİPTİR. TEHLİKE İŞARETİ TELSİZ TELGRAFTA (IŞILDAK DAHİL) “SOS”, TELSİZ TELEFONDA İSE “MAYDAY” KELİMELERİNDEN OLUŞUR. 

(1) TEHLİKE ÇAĞRISINI DUYAN BÜTÜN İSTASYONLAR, BU TRAFİĞE MÜDAHALE EDECEK YAYINLARI DURDURMALI VE TEHLİKE YAYININDA DİNLEMEYİ SÜRDÜRMELİDİR.

(2) TEHLİKE MESAJI ALINDIĞINDA, ALINDI CEVABI VERİLMELİDİR.

(3) TEHLİKE ÇAĞRISI VE MESAJLARI SORUMLU ŞAHIS VEYA KAPTANIN İZNİ İLE GÖNDERİLMELİDİR.

(4) TEHLİKE İŞARETİ, CQ (UMUMA) İŞARETİ YERİNE KULLANILMAKTADIR. DOLAYISIYLA CQ KISALTMASI TEHLİKE MUHABERESİNİ TANITMAK MAKSADIYLA KULLANILMAZ. 

(5) TEHLİKE VE EMNİYET HABERLEŞMELERİNDE KULLANILACAK MAKSİMUM GÖNDERME HIZI DAKİKADA 80 HARFİ (16 GRUP) GEÇMEMELİDİR

RADYO TELGRAF ALARM SİNYALİ:

RADYO TELGRAF ALARM SİNYALİ; BİR DAKİKA SÜRE İLE GÖNDERİLEN, UZUNLUĞU 4 SANİYE VE ARALARINDA BİR SANİYELİK BOŞLUK OLAN 12 HATTAN İBARETTİR. BU SİNYAL ELLE VEYA OTOMATİK CİHAZLARLA DA YAYINLANABİLİR.

RADYO TELGRAF DONANIMINA SAHİP, 415 – 535 KHZ. FREKANS BANDINDA ÇALIŞAN HERHANGİ BİR GEMİ, OTOKEY CİHAZI BULUNDURMUYORSA, SANİYELERİ AÇIKÇA GÖSTEREN BİR SAAT İLE DONATILMALI VE OPERATÖRÜN İYİ GÖREBİLECEĞİ BİR YERDE BULUNMALIDIR. 2182 KHZ’DE ALARM TUŞU BU GÖREVİ YAPMAKTADIR.

  RADYO TELGRAF TEHLİKE SİNYALİ :

(A) “SOS” HARFLERİNİN MORS KARŞILIĞI

(B) TEHLİKE TRAFİĞİ ESNASINDA YAPILACAK TÜM ÇAĞRILAR

(C) TEHLİKE MESAJI İLE BAŞLAMALIDIR.

2) TEHLİKE MESAJI : RADYO TELGRAF TEHLİKE MESAJI AŞAĞIDAKİ ŞEKİLDE TEHLİKE MESAJI; RADYO TELGRAF TEHLİKE MESAJI AŞAĞIDAKİ ŞEKİLDEKİ GİBİ OLMALIDIR.

(A) “SOS” TEHLİKE İŞARETİ

(B) TEHLİKEDEKİ İSTASYONUN ÇAĞRI İŞARETİ

(C) BULUNDUĞU AYRINTILI MEVKİİ (ARZ-TUL GİBİ)

(Ç) TEHLİKENİN CİNSİ, TALEP EDİLEN YARDIMIN TÜRÜ, KURTARMA ÇALIŞMALARINA FAYDALI OLACAK DİĞER BİLGİLER.TELSİZ TELEFON TEHLİKE MUHABERSİNDE 2182.0, 4125.0, 6215.0 VE 8291.0 KHZ ÖNCELİKLE KULLANILMALIDIR.

ÖRNEK

(ALARM SİNYALİ)

SOS SOS SOS   DE TCML TCML TCML (TEHLİKE ÇAĞRISI)

2 DAKİKALIK ARA

SOS SOS SOS   DE TCML TCML TCML (TEHLİKE ÇAĞRISI)

SOS                

M/V DENIZKIZI/TCML

POSITION LAT : 40 28 15 NORTH  LONG : 29 25 05 EAST FIRE ON BOARD AND WE ARE GOING  TO ABONDONE THE SHIP WITH MY 16 CREW MEMBERS. ALMOST IN 15 MINUTE, WE WILL HAVE ABONDONED THE SHIP, WE ARE REQUESTING VERY IMMEDIATE ASSISTANCE

TELSİZ TELEFON İLE VERİLECEK TEHLİKE MESAJ FORMATI

TEHLİKE İŞARETİ     :  MAYDAY MAYDAY MAYDAY 

 

                                        THIS IS

KENDİ TANITIMIMIZ  :  TEHLİKEDEKİ İSTASYON İSMİ 

          VEYA ÇAĞRI ADI  (3 DEFA)

TEHLİKE MESAJI      :  TEHLİKEDEKİ GEMİNİN MEVKİİ

                                        TEHLİKENİN TÜRÜ

                                         İSTENİLEN YARDIM NİTELİĞİ

                                         TAMAMLAYICI DİĞER BİLGİLER “OVER” KELİMESİ

(3) TEHLİKE MESAJINA ALINDI CEVABI VERİLMESİ : TEHLİKE MESAJINA ALINDI CEVABI VERİLMESİ ŞU ŞEKİLDE OLUR;

 

(A) TEHLİKE İŞARETİ (SOS)

(B) TEHLİKE MESAJINI GÖNDEREN İSTASYONUN ÇAĞRI ADI (3 DEFA)

(C) DE

(Ç) ALINDI CEVABI VEREN İSTASYONUN ÇAĞRI ADI (3 DEFA)

(D) RRR HARF GRUBU

(E) TEHLİKE İŞARETİ (SOS)

 

ÖRNEK :

SOS

TCML TCML TCML

DE

TAH TAH TAH

RRR

SOS

TELSİZ TELEFON İLE VERİLECEK TEHLİKE MESAJININ ALINDI MESAJI FORMATI

TEHLİKE İŞARETİ                         :  MAYDAY  MAYDAY  MAYDAY 

TEHLİKEDEKİ UCUN TANITIMI    :  GEMİ İSMİ VEYA ÇAĞRI ADI 

                                                         

      THIS IS

KENDİ TANITIMIMIZ                      :  ALAN İSTASYON İSMİ 

                VEYA ÇAĞRI ADI (3 DEFA)

ALINDI İŞARETİ                             :  RECEIVED  MAYDAY

                                                            VEYA 

                                                    ROMEO ROMEO ROMEO  MAYDAY

                                                            “OVER VEYA OUT”

TELSİZ TELEFON İLE VERİLEN TEHLİKE MESAJININ PAS EDİLMESİ MESAJI FORMATI

TEHLİKE İŞARETİ  :  MAYDAY RELAY    MAYDAY RELAY  MAYDAY RELAY 

SAHİL İSTASYONU ADI :  ISTANBUL RADIO ISTANBUL RADIO ISTANBUL    RADIO 

                                                      

      THIS IS

PAS EDEN  GEMİ/İSTASYON TANITIMI:  TCMU TCMU TCMU

          (GEMİ ADI DA KULANILABİLİR)

                

TEHLİKE  İŞARETİ                             :    MAYDAY

                                                          

PAS EDİLECEK MESAJ AŞAĞIDAKİ FORMATTA VERİLİR.  

FOLLOWING MESSAGE RECEIVED FROM MOTOR SHIP KIRKLARELİ AT 081635Z

QUOTE POSITION 75 MILES OF ŞİLE 

I AM ON FIRE IN THE ENGINE ROOM 10 CREW ON BOARD, NO LIFE BOAT. I AM ABONDONING SHIP. REQUEST IMMEDIATE ASSISTANCE UNQUOTE 

THIS IS TCMU OVER  

                                                          

TELSİZ TELEFON İLE PAS EDİLEN TEHLİKE MESAJININ SAHİL İSTASYONUNCA ALINDIĞINI BİLDİREN MESAJ FORMATI

 

TEHLİKE İŞARETİ       :  MAYDAY 

 

PAS EDEN İSTASYONUN ÇAĞRI ADI :   TCMU TCMU TCMU

THIS IS

ALAN İSTASYON ADI       : ISTANBUL RADIO

ALINDI BİLGİSİ       :  RECEIVED MAYDAY RELAY

MESAJ METNİ       : WE ARE SENDING SAR BOAT TO   DISTRESS SCENE OVER

TEHLİKE MESAJININ UYDU TELEFONU  İLE BİLDİRME MESAJ FORMATI

TEHLİKE İŞARETİ            : MAYDAY  MAYDAY  MAYDAY

KENDİ TANITIMI :  GEMİNİN INMARSAT İSTASYON NUMARASI 

                                         (INMARSAT MOBILE NUMBER-IMN) 

TEHLİKE MESAJI              : MEVKİ, ROTA VE HIZ BİLGİLERİ

                                               TEHLİKENİN TÜRÜ

                                               İSTENEN YARDIMIN CİNSİ

                                               FAYDALI DİĞER BİLGİLER

                                               “ OVER” KELİMESİ

TEHLİKE MESAJININ UYDU TELEKS İLE BİLDİRİLME MESAJ FORMATI

TEHLİKE İŞARETİ     :  MAYDAY  VEYA  SOS

                                            DE

KENDİ TANITIMI        : INMARSAT NUMARASI VE/VEYA GEMİ İSMİ 

TEHLİKE MESAJI       : KONUM (MEVKİİ), HIZ VE ROTA BİLGİLERİ

                                              TEHLİKE TÜRÜ

                                              İSTENİLEN YARDIM CİNSİ

                                              MAYDAY

ACİLİYET (ACELELİK) MUHABERESİ

ACİLİYET İŞARETİ; TELSİZ TELGRAFTA XXX HARF GRUBUNUN, TELSİZ TELEFONDA İSE PAN PAN KELİMESİNİN 3’ER DEFA YAYINLANMASI İLE BELİRTİLİR.  BU İŞARETLERİ VEREN GEMİNİN, GEMİDEKİ  BİR ŞAHSIN DENİZE DÜŞMESİ VEYA HASTALANMASI İLE GEMİDE ARIZA, SÜRÜKLENME, KARAYA OTURMA GİBİ GEMİ EMNİYETİNİ İLGİLENDİREN ÇOK ACELE MESAJ  OLDUĞUNU GÖSTERİR.

ACİLİYET İŞARETİ SORUMLUĞU KAPTAN VEYA KAPTANIN YETKİLENDİRDİĞİ GÖREVLİYE AİTTİR. ACİLİYET İŞARETİ, TEHLİKE İŞARETİ HARİÇ TÜM GÖNDERMELERDE ÖNCELİĞE SAHİPTİR. ÖNCELİK DERECESİ 2’DİR. ACİLİYET İŞARETİ UMUMA OLDUĞU GİBİ BELİRLİ BİR İSTASYON VEYA İSTASYONLARA YAYINLANABİLİR. ACİLİYET MESAJI  DAHA ÖNCE BELİRLENMİŞ ULUSLAR ARASI TEHLİKE FREKANSLARI ÜZERİNDEN YAYINLANMALID

ACİLİYET MESAJI ÖRNEĞİ :

XXX XXX XXX

CQ CQ CQ DE TCFT TCFT TCFT

M/V KIRKLARELİ/TCFT

 

GEMİDE BİR KİŞİ KAYBOLMUŞTUR. YAKLAŞIK BIR SAAT ÖNCE MÜSELLİM GEÇİDİNDE DENİZE DÜŞTÜĞÜ TAHMİN EDİLMEKTEDİR. ŞU ANKİ MEVKİİM 34 09 23 N – 28 10 05 E ROTAM 010, YUKARIDAKİ BÖLGEDE SEYİR YAPAN GEMİLER ÇEVREYİ DİKKATLE GÖZETLEMENİZ RİCA OLUNUR.

 

M/V KIRKLARELİ KAPTANI

30/07/16 10 UTC

AR

TELSİZ TELEFON İLE VERİLECEK ACİLİYET MESAJ FORMATI

ACİLİYET  İŞARETİ     : PAN PAN    PAN PAN    PAN PAN

ÇAĞRI ADRESİ            : ALL STATIONS  (YA DA BELİRLİ BİR İSTASYON             İSMİ)    (3 DEFA)

                                             THIS IS

KENDİ TANITIMIMIZ     : ACİLİYET ÇAĞRISI YAPAN İSTASYON İSMİ VEYA

                                            ÇAĞRI ADI ( 3 DEFA)

ACİLİYET MESAJI         : ACİLİYET DURUMUNA MARUZ KALAN GEMİNİN MEVKİİ

                                           ACİLİYET KONUSU

                                           İSTENİLEN YARDIM NİTELİĞİ

                                            “OVER” KELİMESİ 

TELSİZ TELEFON İLE VERİLECEK ACİLİYET MESAJ  FORMATI

PAN PAN  PAN PAN  PAN PAN

ALL STATIONS ALL STATIONS ALL STATIONS

THIS IS

M/V AKDENİZ / TCMG TCMG TCMG

 MY POSITION IS 10 MILES SOUTH BOZCAADA ISLAND.

 MY ENGINE BROKEN DOWN AND DRIFTING.

  WE URGENTLY INNEED OF TUG.

OVER.

EMNİYET MUHABERESİ

 

RADYO TELGRAFTA EMNİYET SİNYALİ TTT HARF GRUBUNUN, TELSİZ TELEFONDA İSE SECURITE KELİMELERİNİN 3’ER DEFA TEKRARLANMASIDIR. YAYINLAYAN İSTASYONUN ÖNEMLİ BİR DENİZCİLİK UYARISI VEYA METEOROLOJİK UYARISI, ATIŞ, V.B GİBİ MESAJLARI GÖNDERMEK ÜZERE OLDUĞUNU GÖSTERİR. BU MESAJLARA SEYİR GÜVENLİĞİ (MSI) MESAJLARI DENİR.  BU SİNYALİ DUYAN İSTASYONLAR, BU UYARININ KENDİLERİNİ İLGİLENDİRMEDİĞİNİ ANLAYANA KADAR DİNLEMEDE KALMALI VE MESAJA MÜDAHALE EDECEK HERHANGİ BİR YAYIN YAPMAMALIDIR.

EMNİYET SİNYALİ VE ÇAĞRISININ SONUNDA, MESAJIN İÇERİĞİNİ BELİRTEN UYGUN BİR ANONS YAPILMALI VE BİR ÇALIŞMA FREKANSINA GEÇİLMELİDİR. ÇAĞRIYI TAKİP EDEN EMNİYET MESAJLARI, BELİRTİLEN ÇALIŞMA FREKANSINDAN YAYINLANMALIDIR. 

EMNİYET MESAJLARI, ULUSLARARASI TELEKOMİNİKASYON BİRLİĞİ (ITU) NİN YAYINLADIĞI “LIST OF COAST STATIONS, ALRS VOLUME-3 VE ALRS VOLUME-5” DOKÜMANLARINDA YER ALAN İSTASYONLAR TARAFINDAN BELİRTİLEN  ZAMANLARDA YAYINLANIR.

BU MESAJLAR GENELLİKLE NAVTEX İSTASYONLARINCA VEYA INMARSAT-C EGC SİSTEMİ İLE YAYINLAMAKTADIR.

TELSİZ TELEFON İLE VERİLECEK EMNİYET MESAJ FORMATI

EMNİYET İŞARETİ     : SECURITE   SECURITE   SECURITE 

 

ÇAĞRI ADRESİ          : ALL STATIONS  (YA DA BELİRLİ BİR İSTASYON İSMİ)

                                       (3 DEFA)

                             

          THIS IS

 

KENDİ TANITIMIMIZ   :  İSTASYON İSMİ VEYA ÇAĞRI ADI (3 DEFA)

 

          MEVKİİ VE ZAMAN GURUBU .( GEREKİYOR İSE )

 

EMNİYET MESAJI       : EMNİYETİN KONUSU / TÜRÜ

                                        (METOROLOJİK UYARI, SEYİR YARDIMCILARI           ARIZASI,ATIŞ, TATBİKAT VB KONULAR)

                                         

          “OVER” KELİMESİ 

TELSİZ TELEFON İLE VERİLECEK EMNİYET MESAJ  ÖRNEĞİ

SECURITE  SECURITE SECURITE

 

ALL STATIONS ALL STATIONS ALL STATIONS

 

THIS IS

 

M/V AKDENİZ / TCMG TCMG TCMG

 

 NAVIGATION WARNING 221600 UTC.

 

 SIGHTED 20 FEET CONTAINER BEARING 310 DEGREES

 15 MILES FROM  BOZCAADA LIGHT HOUSE.

 

OVER.

   

 

Yazar Hakan KAPLAN

Hakan Kaplan - DARGEB Kurucu
Denizcilik eğitimine 2011'de başladı. İzmir Güzelbahçe denizcilik lisesi güverte bölümünü 2015'de ve Yalova Üniversitesi - Deniz Ulaştırma İşletme bölümünü 2017 de derece ile tamamladı. Şuan aktif olarak Anadolu Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliğine devam ediyor.Toplamda denizcilik eğitiminin 9.yılında. DARGEB platformuna kurucu ortaklık yaptı. İnstagram'da @suvaribeyinnotdefteri 'ni kurdu.Güncelleme tarihi:2020

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kitap Önerisi : Münhasır Ekonomik Bölge(MEB) Kavramı

GOSS Gemi İnşa ve Stabilite