in , ,

Hamidiye Kahramanı Rauf Orbay

Hamidiye Kahramanı Rauf Orbay

Hüseyin Rauf Orbay, 27 Temmuz 1881 tarihinde İstanbul’un Cibali semtinde dünyaya geldi. Babası, Abhaz kökenli Bahriye Birinci Feriki (Oramiral) Mehmet Muzaffer Paşa, annesi Kürt aşiret reislerinden Bedirhan Paşa’nın kızı Rüveyde Hanım’dır.

Orbay, Trablus Askeri Rüştiyesi’nde  öğrenim gördü ve 1899 yılında Heybeliada Bahriye Okulu’nu bitirerek deniz kuvvetlerine katıldı. 1901’de üsteğmenliğe, 1904’te de yüzbaşı rütbesine yükselen Orbay, 1905-1911 yılları arasında da gemi inşa tezgahlarını incelemek üzere Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Almanya gibi çeşitli ülkelere gitti.

31 Mart Ayaklanması olunca sebebiyle İstanbul’a gelip Hareket Ordusu’nun faaliyetlerine katıldı. Bu dönem Mustafa Kemal ve İsmet Bey ile tanıştı. 25 Mayıs 1909’da Hamidiye Gemisi’nin komutanlığına tayin edildi. Arnavutluk Ayaklanması’nın bastırılmasında büyük rol oynadı. 1911 senesinde gerçekleşen Türk-İtalyan Savaşı sırasında da Trablusgarp’a ikmal sevkiyatında görev aldı.

Hamidiye Harekatı

I. Balkan Savaşı sırasında Yunan donanması Çanakkale’yi abluka altına almıştı. Rauf Bey komutasındaki Hamidiye, ablukadan kaçmayı başararak Akdeniz’e açıldı; tarihin ilk korsan kruvazör harekâtını gerçekleştirdi. 7 ay 24 gün süren harekât, bütün Akdeniz’i, zaman zaman Kızıldeniz’i de içine alıyordu. Harekat boyunca Hamidiye Sırbistan’da askeri tesisleri bombaladı; düşman savaş ve ticaret gemilerini batırdı, Çanakkale ağzındaki Yunan baskısını azalttı. Bütün dünya basının gün gün takip ettiği harekât Osmanlı Devleti açısından büyük bir propaganda başarısı sağladı.

Rauf Bey kamuoyunda “Hamidiye Kahramanı” olarak tanındı. Devlet Hamidiye Kruvazörü Hümâyunu adını taşıyan bir madalya ihdas etti. 2 Temmuz 1913’te daha dönüş yolunda iken Rauf Bey binbaşılığa terfi ettirildi. O yılın sonuna kadar Hamidiye kruvazörünün komutanı olarak göreve devam etti.

DARGEB Metin İçerik Eyüphan SANSAR

Yazar Hakan KAPLAN

Hakan Kaplan - DARGEB Kurucu
Denizcilik eğitimine 2011'de başladı. İzmir Güzelbahçe denizcilik lisesi güverte bölümünü 2015'de ve Yalova Üniversitesi - Deniz Ulaştırma İşletme bölümünü 2017 de derece ile tamamladı. Şuan aktif olarak Anadolu Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliğine devam ediyor.Toplamda denizcilik eğitiminin 9.yılında. DARGEB platformuna kurucu ortaklık yaptı. İnstagram'da @suvaribeyinnotdefteri 'ni kurdu.Güncelleme tarihi:2020

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yangını Önleme-Yangınla Mücadele Bölüm-1

İLK YARDIM-8(YETİŞKİNLERDE DIŞ KALP MASAJI VE YAPAY SOLUNUM)