in , ,

IMO-SOLAS-MUM-HİDROSTATİK KİLİT

IMO(INTERNATIONAL MARITIME ORGANIZATION)

Uluslar arası denizcilik örgütü’nün kurulmasını öngören antlaşma cenevre’de 19 şubat 1948’de toplanan birleşmiş milletler denizcilik konferansı tarafından 6 mart 1948’de kabul edildi. Daha sonra “hükümetler arası denizcilik danışma örgütü antlaşması” olarak adlandırılan bu antlaşma, 17 mart 1958 tarihinde yürürlüğe girdi. Yeni örgüt, örgüt meclisi’nin ilk oturumunu yaptığı 6 ocak 1959’da resmi olarak çalışmalarına başladı. Imo’nun kurucu üyeleri arasında türkiye de vardı.

Örgütün adı, antlaşma’da yapılan ve 22 mayıs 1982’de yürürlüğe giren değişiklik uyarınca “uluslararası denizcilik örgütü-(ımo)” olarak değiştirildi.

Ağustos 2002 itibariyle, örgütün toplam 162 asil ve 2 tane yedek üyesi bulunmaktadır.

SOLAS(SAFETY OF LIFE AT SEA)

SOLAS SAFETY OF LİFE AT SEA

Denizde can emniyeti uluslararası sözleşmesi, solas(safety of lıfe at sea); gemilerin dizayn kriterlerinden haberleşme cihazlarının özellikleri ile haberleşme usullerine kadar tüm konuları can ve mal emniyeti açısından inceleyerek kurallar koyan, dünya denizlerinde seyreden gemilerde can ve mal emniyetinin sağlanması için alınması gereken tedbirlerle uyulması gereken uluslararası hukuk kurallarını belirten bir sözleşmedir.

Denizde can emniyeti uluslararası sözleşmesi(solas), uluslararası denizcilik örgütü (ımo)’nun 1 kasım 1974 tarihinde yaptığı toplantıda kabul edilmiş olup, 25 mayıs 1980 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

MUM (CANDLE)

Eski ışık şiddeti birimi. Katılaşma sıcaklığında alınan bir platin banyosunun 1cm²lik yüzeyinin meydana getirdiği ışık kaynağının şiddeti olan violle’ün yirmide biri. Bugün bu birimin yerine kandela(sembolü kd) kullanılır.

HİDROSTATİK KİLİT

Can salları denize atılamadığında, gemi ile beraber battığı takdirde kendiliğinden serbest kalarak açılmasını sağlayacak hidrostatik özellikli bir kilitle bağlanmışlardır. (Bunun olabilmesi için salın etrafında ve üzerinde gereksiz bağ ve malzemeler bulundurulmamalıdır.)

Hidrostatik kilidin üzerinde küçük bir delik bulunur, gemi 3-4 metre suya battıktan sonra deniz suyunun buraya yaptığı basınçla kilidin içindeki bir yay harekete geçerek salın kilide bağlı olan bağlama kayışını keserek serbest bırakır. Çalıştırma pariması hala kilide, dolayısıyla gemiye bağlıdır. Sal suyun üzerine çıkar. Gemi batmaya devam ederken çalıştırma pariması gerilir ve sonunda co² tüpünü açar. Sal açıldıktan sonra çalıştırma pariması, hidrostatik kilit tarafındaki ucunda bulunan zayıf bağlantıdan koparak salı serbest bırakır.

Yazar Pruva - Hale Özdemir

istanbul teknik üniversitesi deniz ulaştırma işletme müh.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cankurtarma Vasıtaları (13)

SEYİR PLANI

SEYİR PLANI (3)