in ,

İNDEPENDENTA BÜYÜK PATLAMA

INDEPENDENTA

Indepetenda tankeri Independenta (bağımsızlık) 1977’de Köstence’de bulunan Santierul Naval Constanta S.A. Şirketine ait Constanta Shipyard’da 651 inşa no ile inşa edildi.Tanker, Rumen devlet taşımacılık şirketi olan Navrom’a aitti. 150,000 DWT 88690 Groston Boyu: 283,20 m Eni : 46 m Draft : 22,60 m Hızı 16 mil’di Independenta tankerinin isim verme töreni 27 Mayıs 1977’de daha sonra hazin bir sonları olacak dönemin Romanya Cumhurbaşkanı Nicolae ve eşi Elena Ceauşescu’nın katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Olay tam bir fiyasko idi, adet üzere Elena Ceauşescu tarafından geminin bordasına vurulan şampanya şişesi kırılmamıştır. Bu durum kötüye işaretti ve törene katılanlar bunun uğursuzluk getireceğini düşündüler Tanker 19 uncu seferinde çok büyük bir faciaya başrol olacaktı.

 BÜYÜK PATLAMA

İstanbul Boğazı’nda Haydarpaşa Limanı’nın 800 metre açığında 15 Kasım 1979 günü Türkiye saatiyle sabah saat 05:30’da Libya’dan yüklediği 94,600 ton ham petrolü Romanya’ya taşıyan Rumen bandıralı Independenta adlı tanker gemisi, Karadeniz yönünden gelen Yunan bandıralı Evriyali adlı kuru yük gemisine çarpmış ve büyük bir patlama olmuştur.Patlama sonrası çıkan yangında gemi tamamen yanmış ve kullanılamaz hale gelmiştir. Geminin ölen 43 mürettebatından bazılarının cesedi yanmış halde kıyıya vurmuştur.

 

27 KARA GÜN 

Bakırköy’den Pendik’e kadar hissedilen büyük bir patlama sonucu alev alan tanker, 27 gün boyunca söndürülememişti. 43 kişi hayatını kaybederken 70 bin ton ham petrolün çevreye verdiği zarar ürkütücü boyutlara ulaşmıştı. Yangının sebep olduğu duman, İstanbulluları tehdit ederken altı kilometrelik alana yayılan ham petrol deniz dibinde yaşayan canlıların tamamını öldürmüştü. Koca boğaz çamurlu bir dere vaziyetini almıştı.

2.PATLAMA 

Kazanın 22.gününde gemide sıkışan petrol ilki kadar olmasa da yine büyük bir patlamaya yol açar. Tanker bir ay boyunca yanmaya devam ederken söndürme çalışmaları da ağır aksak sürer. Kaza sırasında denizden çekilen sular, römorkorlar aracılığıyla tankerin söndürülmesinde kullanılır.

KILAVUZ KAPTAN YOK

Kazayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, Yunan geminin kaptanının “büyük kusuru bulunduğu” belirtilirken, Romen tankerde ise “az kusur” tespit edildi.Kaza sırasında iki gemide de kılavuz kaptan olmadığı açıklandı.

TANKERİN ENKAZI 

Bir iş adamı bu batığı satın aldı ve gemi olduğu yerden çekilerek Tuzla tersanesine getirildi. Burada kaynakla söküm işlemi yapılırken geminin içerisinde kalan petrol yine alev aldı ve birkaç işçinin yaralanmasına sebep oldu.

Metin İçerik Yazarı: Oğuzhan GÜNEY

Yazar Hakan KAPLAN

Hakan Kaplan - DARGEB Kurucu
Denizcilik eğitimine 2011'de başladı. İzmir Güzelbahçe denizcilik lisesi güverte bölümünü 2015'de ve Yalova Üniversitesi - Deniz Ulaştırma İşletme bölümünü 2017 de derece ile tamamladı. Şuan aktif olarak Anadolu Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliğine devam ediyor.Toplamda denizcilik eğitiminin 9.yılında. DARGEB platformuna kurucu ortaklık yaptı. İnstagram'da @suvaribeyinnotdefteri 'ni kurdu.Güncelleme tarihi:2020

1 Comments

Cevap bırakın

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Yükleme Boşaltma Donanımları

    SALTANAT KAYIKLARI