in ,

KUTUP SEYRİ

Yüksek enlemlerde seyir yapmak büyük dikkat gerektirmektedir. Arctic suların uzaklığı ve kuzey manyetik kutbunun yakınlığı haritalar ve onlarla kullanılan seyir alet / cihazları üzerinde bir etkiye sahiptir.

Meridyenler yüksek enlemlerde, Mercator haritasındaki gibi paralel çizgiler şeklinde değil, kutuplarda birbirine yaklaşan yarım daire şeklinde çizgilerdir. Denizciler bir kutup Grid’inin (Bir haritada kesişen yatay ve dikey hatlar sistemi) kullanıldığı Mercator haritalarını kullanmayı tercih ederler. Bir grid genellikle Greenwich meridyenine paralel çizilir. Meridyenler tüm grid çizgilerini aynı açı ile kestiklerinden bunlar hayali kerte hatlarıdır. Gride referans olarak seçilmiş yön kuzeydir.

HARİTALAR

Kutup sularında harita kullanımına ilişkin iki ilgi alanı vardır. Bunlar yapılan Surveylerin doğruluğu ve çok seyrek kullanılan projeksiyonların önemi ile ilgilidir.

  • Projeksiyonlar:

Kutuplara yaklaştıkça meridyenlerin birbirine yaklaşmasını dengelemek/ düzenlemek  için enlem ölçeği derece derece bozulur. Mercator projeksiyonları sadece büyük ölçekli haritalarda kullanılması için enlem yönünde çok fazla bozulmaya uğrar.

Arctic suları daha iyi survey edilmeye başlandığında  daha fazla mercator haritaları bulundurulur; fakat Lambert vb. Diğer projeksiyonlarda kullanılır.

Haritaları değiştirirken değişik projeksiyonların sayısı, kerterizler, mesafeler vb. her türlü uyarı ve çeşidi kontrol edilmelidir. Örneğin Mercator haritalarda mesafe için enlem ölçeği kullanılırken Polyconic haritalarda bu mümkün değildir.

SURVEY :Haritasını çıkarmak, mesaha etmek , bakmak, incelemek, araştırmak, yoklamak, ölçmek, muayene etmek, harita çizimi için ölçmek.
polyconic projections
  • Doğruluk:

Arctic sularında kullanılan haritaların doğruluğu genellikle surveyin tarihine göre değişir. Daha sık seyir yapılan bölgeler için hazırlanan haritalar iyi survey edilirler. Fakat birçok haritalar tetkik iskandil çizgileri ile birleştirilmiş havadan çekilmiş fotoğraflara dayanır. Haritaların yeni baskıları dahi üzerinde bulunan bilgilerin eski olmasından dolayı yanıltıcı olabilir. Arctic sularında harita kullanırken alınacak tedbirler;

  1. Projeksiyonu ve sınırlarını kontrol etmek,
  2. Surveyin tarihi ve kaynağını kontrol etmek,
  3. Haritadan haritaya mevki aktarırken kerteriz ve mesafe kullanmak
  4. Tetkik iskandillerinin delili için kontrol etmek
  5. Küçük ölçekli haritalardansa büyük ölçekli haritaları kullanmak
  6. Kerterizlerin alınması ve mesafelerin ölçülmesi metodu için kontrol etmek.

Yazar Pruva - Hale Özdemir

istanbul teknik üniversitesi deniz ulaştırma işletme müh.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sahil Güvenlik Komutanlığı

Yangını Önleme-Yangınla Mücadele Bölüm-1