in

DARGEB GEMİ İNSANI KILAVUZU-2

 

BALIKÇI SINIFI GEMİADAMLARININ YETERLİK ŞARTLARI 

-Balıkçı gemisi güverte tayfası yeterliği almak için müracaat edenlerden; 

a) On sekiz yaşını bitirmiş olmak ve en az ilköğretim okulu mezunu olmak koşuluyla, Yönergede belirtilen balıkçı gemisi güverte tayfası denizde güvenlik eğitimini yetkilendirilmiş eğitim kurumlarında görmüş olanlar, balıkçı gemisi güverte tayfası yeterliğini almaya hak kazanırlar. 

b) Balıkçı gemisi güverte tayfası yeterliğine sahip gemiadamları, deniz güvenlik eğitimlerinden ve belgelerinden muaf tutulur. 

c) Güverte sınıfı gemiadamı yeterlik belgesine sahip gemiadamlarına talepleri halinde sınavsız balıkçı gemisi güverte tayfası yeterlik belgesi düzenlenir. 

-Balıkçı gemisi kaptanı yeterliği almak için müracaat edenlerden; 

a) On sekiz yaşını bitirmiş olmak ve, 

b) Balıkçı gemisi güverte tayfası olarak en az yetmiş iki ay veya gemici veya usta gemici olarak en az otuz altı ay veya güverte lostromosu olarak en az on iki ay deniz hizmetine sahip olmak veya, 

c) Yönergede belirtilen balıkçı gemisi kaptanı 

eğitimini/müfredatını veren lise ve dengi okulların balıkçılık ve su ürünleri dalı mezunları ile Yüksek Öğretim Kuruluna bağlı denizcilik eğitimi veren kurumların su ürünleri, su ürünleri mühendisliği, balıkçılık teknolojisi veya balıkçılık teknolojisi mühendisliği bölümü mezunu olmak, 

şartlarını ve İdarenin öngördüğü balıkçı gemisi kaptanı sınavını başarmak şartlarını sağlayanlar balıkçı gemisi kaptanı yeterliğini almaya hak kazanırlar. 

-Açık deniz balıkçı gemisi kaptanı yeterliği almak için müracaat edenlerden; 

a) Yirmi yaşını bitirmiş olmak, 

b) Usta gemici olarak en az yetmiş iki ay veya güverte lostromosu olarak en az otuz altı ay veya sınırlı vardiya zabiti yeterliği veyahut balıkçı gemisi kaptanı olarak en az yirmi dört ay deniz hizmetine sahip olmak, 

şartlarını ve İdarenin öngördüğü açık deniz balıkçı gemisi kaptanı sınavını başarmak şartlarını sağlayanlar açık deniz balıkçı gemisi kaptanı yeterliğini almaya hak kazanırlar. 

KILAVUZ KAPTAN YETERLİKLERİ 

-Başvuru usulleri, sınavlar ve staj 

-İlk defa kılavuz kaptan yeterlik belgesi başvurusunda bulunmak isteyen kılavuz kaptan adayları aşağıda belirtilen şartları sağlamak koşuluyla ilgili liman başkanlığına başvururlar; 

a) Türk vatandaşı olmak,

b) Kamu haklarından mahrum bulunmamak,

c) 5237 sayılı Kanunun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak, 

ç) 5237 sayılı Kanunun 188 inci, 190 ıncı ve 191 inci maddelerindeki suçlardan dolayı hakkında verilmiş bir mahkûmiyet veya güvenlik tedbiri kararı bulunmamak,

d) Askerlikle ilgisi bulunmamak,

e) Üniversitelerin denizcilikle ilgili bölümlerinde lisans düzeyinde eğitim görmüş olmak, 

f) Uzakyol kaptanı yeterlik belgesine sahip olmak ve anılan belge ile en az on iki ay Donatım Yönergesinde uzakyol kaptan yeterliği ile donatılması gereken gemilerde gemi kaptanlığı yaptığını deniz hizmet belgesi ile belgelemek, 

g) Sağlık durumunun deniz hizmetine elverişli olduğunu, bu Yönetmeliğin ilgili hükümlerine göre belgelemek, 

ğ) Düzgün, akıcı ve anlaşılabilir konuştuğunu hastaneden alınmış belge ile ispatlamak, 

h) 70 inci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen kılavuz kaptan sınavına girmeden önce YDS’nin İngilizce bölümünden en az 70 puan veya ÖSYM tarafından bunun eşdeğeri kabul edilen ulusal/uluslararası yabancı dil sınav türlerinden 70 puana denk puan almak. 

(2) Denizcilikle ilgili lisans mezunlarından, uzakyol kaptanı yeterliğine sahip olup, bu yeterlik ile Türk Boğazlar bölgesinde gemi trafik hizmetleri operatörü olarak en az altmış ay çalışanlar veya yine aynı yeterlik ile kılavuzluk hizmetlerine esas römorkörlerde en az otuz altı ay çalışanlar birinci fıkranın (f) bendinde belirtilen deniz hizmetini karşılamış sayılır. Gemi trafik hizmetleri operatörü olarak gereken altmış ay süre içerisinde kılavuzluk hizmetlerine esas römorkörlerde yapılan hizmetler, yine aynı fıkrada istenilen deniz hizmetinden sayılır. 

 

TANKER TİPLERİ NELERDİR? 

-Ham Petrol Tankerleri 

-Ürün Tankerleri 

-Kimyasal Tankerler 

-Sıvılaştırılmış Gaz Tankerleri 

TANKER SERTİFİKASI NEDİR? 

Her personelin yapabileceği standart tanker yükü işlemlerini farklı insanların yapabileceği düzedeki eğitimler sonucunda gemi adamına verilen sertifikalara “ Tanker Sertifikaları” adı verilmektedir. Tankerlerdeki işlemler ve farklı akışkan yükler için farklı eğitimler olduğundan dolayı bunlar da kendi aralarında farklı kategorilere ayrılmaktadır. 

ZORUNLU TANKER SERTİFİKALARI NELERDİR?

Sıvı kargo taşıyan tanker gemilerinin kendilerinin arasında farklı tipleri var ve bu yüklerin her birisinin ayrı tehlike barındırmasından ve hepsi için ayrı uzmanlık gerektiğinden dolayı, farklı tip tüm tankerler için özel eğitimler ve başarılı olanlara düzenlenen ayrı sertifikalar bulunmaktadır. 

Çalışacağınız tanker tipine ait olan tanker sertifikanız bulunmuyorsa, o gemide çalışmanıza idare tarafından izin verilmemektedir. Gemilerde kullanılan tanker sertifika isimleri ve çeşitlerini aşağıdaki listeden görebilirsiniz. 

  • Petrol ve Kimyasal Tankerlerinde Yük İşlemleri Temel Eğitimi ● Sıvılaştırılmış Gaz Tankerlerinde Yük İşlemleri Temel Eğitimi ● Petrol Tankerlerinde Yük İşlemleri İleri Eğitimi ● Kimyasal Madde Tankerlerinde Yük İşlemleri İleri Eğitimi ● Sıvılaştırılmış Gaz Tankerlerinde Yük İşlemleri İleri Eğitimi 

Yukarıdakilerin haricinde bazı özel kursların, tankerler için düzenlediği farklı birkaç eğitim de bulunuyor. Bunlardan bazılarını aşağıda görebilirsiniz. 

  • Petrol Tankeri Yük ve Balast Elleçleme Eğitimi ● Kimyasal Tanker Yük ve Balast Elleçleme Eğitimi ● Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) Tankerleri Yük ve Ballast Elleçleme Eğitimi 
  • Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) Tankerleri Yük ve Ballast Elleçleme Eğitimi 
  • Ham Petrol Yıkama Eğitimi 
  • Inert Gaz Operasyonları Eğitimi 

TANKER SERTİFİKALARI NEREDEN NASIL ALINIR? Zorunlu olan bu sertifikaların verilmesi ile ilgili kurumların kurum tarafından yetkilendirilmesi ve Gemi Adamları Eğitim ve Bilgi Sistemine (GAEBS) kaydedilmiş olması gerekmektedir. Dolayısı ile tanker belgelerini vermeye yetkili olan kursları, bakanlığın internet sitesi üzerinden yetkili eğitim kurumu olarak aratıp yetki belgesi kontrolü yapılabilir. 

TANKER SERTİFİKALARI GEÇERLİLİK SÜRESİ VE ÜCRETİ 

-Tanker belgelerinde bir diğer merak edilen konu da bu sertifikaların geçerlilik süreleridir. Denizcilikte bir çok konuda olduğu gibi tanker eğitim belgelerinde de belirli bir geçerlilik süresi bulunmaktadır. Bu sürelerin sonunda yenileme eğitimleri neticesinde belgelerini almaya hak kazananlar, liman başkanlıklarına yenileme ve tarih güncellemesi yapmak için başvuruda bulunurlar. 

-Tanker sertifikalarının geçerlilik süresi 5 yıldır. 5 yıl sonunda süresi tamamlanmış olan sertifikaları olanlar gemide kaptanın veya yetkili zabitin verdiği eğitim sonunda kaptanın gerekli eğitim belgelerini düzenleyerek bu belgelerle liman başkanlıklarına yenileme için başvurabilirler. 

-Bir diğer belge yenileme işlemi de, yine bakanlık tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumlarına eğitim başvurusu yaparak gerekli eğitimler sonucunda sınava girip başarılı olmaktır. 

Tanker sertifika ücretleri konusunda da arada özel kurslar olduğundan dolayı fiyatlar da çeşitlilik göstermektedir. Temel sertifikalar için 250-500TL, ileri işlemler için de 250-500TL fiyat aralığında. Bununla da kalmıyor. Aldığınız belgeleri liman cüzdanına işletmek için sertifika başı 25-30 TL arasında bir işletim ücreti liman başkanlıkları tarafından talep edilecek. Bu fiyatlar değişkenlik göstermektedir. 

 

Liman cüzdanına sertifika işletmek istediğinizde de zaten bu paraları sistemden kendinize C Kodu Oluşturma aşamasında görebileceksiniz. Kendi sisteminiz ile C Kodu oluşturmak istediğinizde zaten sistem ilgili sertifikalar için toplamda ne kadar ücret ödemeniz gerektiğini size bildirecek ve bankaya o ücreti yatırıp dekontunuzu başkanlığa teslim ettiğinizde işlemleriniz başlamış olacak. 

RORO NEDİR? / NE İŞE YARAR?

Roll-on roll-of kelimelerinin ilk iki harflerinin birleşiminden ortaya çıkan, deniz yolu araçlarından biri olarak adlandırılır. Roro gemileri tekerlekli kara araçlarının (otomobiller, tırlar vb.) bir noktadan diğer bir noktaya ulaştırılmasını sağlar.

RO-RO TAŞIMACILIĞININ AVANTAJLARI NELERDİR? 

Ro-ro taşımacılığın avantajı sağladığı pratiklik ve çabukluktur. Fabrika çıkışında bir kez yüklenen mallar bir daha yüklenmek zorunda kalmamaktadır. Böylece hem tahliye hem de yükleme çabukluğu nedeni ile mallar limanlarda oyalanmamakta, liman giderleri önemli ölçüde azalmaktadır. Ayrıca bu gemilerin süratlerinin yüksek oluşu ve limanlarda çok beklemeden hemen sefere çıkmaları da bir diğer avantajlarıdır. 

 

RO-RO GEMİLERİ İÇİN ALINMASI GEREKEN SERTİFİKALAR NELERDİR? 

5 Temel Sertifika dışında, Ro-Ro gemilerinde çalışan mürettebatın Ro-Ro Yolcu Gemileri Gemiadamları Belgesi alması gerekmektedir. 

İçeriği ve süresi Eğitim-Sınav Yönergesi ile belirlenen yolcu gemileri gemi adamları eğitimini öğrenim-eğitimleri sırasında başarılı olarak aldıklarını belgeleyen veya İdare tarafından onaylı eğitim kurumlarında gören gemi adamlarına, İdare tarafından “Ro Ro Yolcu Gemileri Gemi adamları Belgesi” verilir. 

RO-RO SERTİFİKASI NEREDEN NASIL ALINIR? 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından oluşturulan ve denizcilik eğitimi veren kurum/kuruluşların yetkilendirildiği, kurs ilanı verdiği, bu kurslara öğrenci kaydettiği ve tüm eğitimlerin bilgilerinin tutulduğu Gemiadamları Eğitim Bilgi Sistemi (GAEBS) üzerinden isim, soyisim, TC kimlik numarası ile kurslara kayıt olması gerekmektedir.. GAEBS üzerinde yapılacak iş ve işlemler ile eğitim kurumlarına düşen sorumluluklar Gemiadamları Eğitim ve Sınav Yönergesi’nde belirtilir. 

EĞİTİM SÜRESİ NEDİR VE NEYE GÖRE VERİLİR?

Toplamda 3 gün (günde 8 saat) süren bir eğitimin ardından Kurs bitiminde Gemiadamı Yetiştirme Kursları Yönetmeliği’nin ilgili maddelerine göre sınav yapılır. Sınav değerlendirilmesi aşağıda belirtilen puanlama esaslarına göre yapılır. Sınav sonucunda başarılı olanlara Kurs Başarı Belgesi verilir. Aşağıda yer alan tabloya göre 60 ve üzeri alanlar başarılı olarak değerlendirilir. 

 

Puan Not Derece 

0 -59 D Başarısız 

60-74 C Orta 

75-89 B İyi 

90-100 A Pekiyi 

KURS SÜRESİ BOYUNCA HANGİ KAYNAKLARDAN YARARLANABİLİRİZ? 

  1. Kursa ait ders Kitabı 
  2. Kaynak Kitaplar : 
  3. STCW 78 Sözleşmesi 
  4. SOLAS Sözleşmesi 
  5. IMO Model Kurs 1.28 (Crowd Management, Passenger Safety and Safety Training For Personnel Providing Direct Services To Passengers In Passenger Spaces) 
  6. IMO Model Kurs 1.29 (Profıcıency In Crısıs Management And Human Behavıour Traınıng Includıng Passenger Safety, Cargo Safety And Hull Integrıty Training) 

 

YETKİLİ KURUMLAR VE EĞİTİM İZİNLERİ 

https://gbs.uab.gov.tr/ linkinden gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz. 

AMATÖR DENİZCİ BELGESİ NEDİR 

ADB, “Amatör Denizci Belgesi”nin kısaltmasıdır. Kişilerin denizde spor ve gezi amacıyla tekne kullanabilmek için sahip olmaları gereken bir belgedir. 

SINIRLARI NELERDİR? 

Boyu 2,5 metreden az 24 metreden büyük olmayan tekne, Ticari bir faaliyete dönük olmaksızın hobi, eğlence, su sporları amacı ile kullanılan bir tekne, 

Mülkiyeti gerçek kişilere veya faaliyet konusu su sporları olan derneklerin olan tekne, 

Bağlama kütüğüne kayıtlı olup özel tekne ruhsatnamesi almış olan tekneleri kullanabilirler. 

NASIL ALINIR? 

-Bakanlığın Amatör Denizcilik Eğitim Sistemine Kayıt olup bu sistem üzerindeki amatör denizci eğitimleri ve bununla ilgili 24 adet ders ve bu dersleri pekiştirmek için bir sınav bulunmakta. Tüm bu kursu tamamlamanız gerekmektedir. 

-Gerekli teorik ve videolu derslerin eksiksiz şekilde tamamlanmasının ardından, sistem sizlere sertifika benzeri bir kurs tamamlama belgesi verecektir. Bu belgeyi bastırıp yanınızda bulundurmanız önemli çünkü belge numarası ile sınav giriş belgeniz düzenlenecektir. 

-Bünyesinde K.B.B ve GÖZ hastalıkları doktoru çalıştıran herhangi bir sağlık kuruluşundan (tıp merkezi, hastane vs.) sağlık raporu almanız gerekiyor. K.B.B. için sağlam raporu, GÖZ için renk körlüğü ve gece körlüğü yoktur ibaresi olacak. bu rapor hem devlet hem de özel hastaneden alınabiliyor. 

-Rapor sonucunda “Amatör denizci belgesi alabilir” ibaresi yazılacak. Bu raporun sınavdan en çok 4 ay önce düzenlenmiş olması gerekiyor. 

– http://gss.gasm.gov.tr/ adresine girerek sisteme kayıt olun ve sırasıyla; Kullanıcı(ADS) => ADS->Aday İşlemleri menüsüne girin. Bu sayfada fotoğrafınızı, sağlık raporunuzu, sınav harcı dekontunuzu, kurs bitirme belgesi seri numaranızı sisteme yükleyip, iletişim bilgilerinizi düzenleyin. 

-Bağlı olduğunuz liman başkanlığı 2 gün içinde başvurunuzu onaylayacak. Başvurunuz onaylandığında size eposta yollanıyor. Eğer başvurunuz bu sürede onaylanmaz ise bağlı olduğunuz liman başkanlığını telefonla arayarak başvurunuzun onaylanmasını talep edin. 

-Başvurunuz onaylandıktan sonra http://gss.gasm.gov.tr/ adresine tekrar girerek Kullanıcı(ADS) => ADS->Aday İşlemleri menüsünden “Başvuru ve Randevu Alma” kısmından SINAV’a girmek istediğiniz tarih ve saati seçin. 

-Seçtiğiniz gün ve saatte nüfus cüzdanınızla birlikte ilgili liman başkanlığının sınav merkezine gidin. Sınavlar bilgisayar ortamında, gözetmen eşliğinde, her bilgisayarda kameralı ve çevrimiçi olarak yapılıyor. 

-Gerekli harç bedellerini yatırıp sınavda başarılı olduğunuz takdirde belgelerinizi teslim ederek amatör denizci belgesine sahip olabilirsiniz. 

 

Yazar Karina - Mustafa ERDOĞAN

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi- Deniz ulaştırma İşletme Mühendisliği

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DARGEB GEMİ İNSANI KILAVUZU-2

CAN FİLİKASIYLA GEMİYİ TERK